Zašto rijetki od nas upravljaju promjenom u svom životu?

Time for change

Kako to da neki pojedinci, unatoč nepovoljnim okolnostima, postižu dobre rezultate, zadovoljni su i kvalitetno žive, dok neki drugi u sličnoj situaciji ne uspijevaju posložiti svoje kockice u stabilnu i lijepu građevinu svog života? 

Jedan od najvažnijih razloga što ovi prvi neprestano promišljaju o svojim kockicama. Prate što radi konkurencija, promatraju što sve mogu napraviti od kockica, koje su njihove mogućnosti i na koji način ih posložiti, kako bi njihova građevina bila stabilna i održiva. Također, strateški i unaprijed planiraju kakvu građevinu života uopće priželjkuju, da bi bili sretni.

A jednom kad sve to otkriju, kreću u akciju, u koju su spremni ulagati svoju energiju iz dana u dan. Vještine razumijevanja sebe i svojih potreba, definiranja životnih ciljeva i prioriteta, planiranja konkretnih akcija u skladu s tim, te proaktivno i ustrajno djelovanje u željenom smjeru, temelji su ispunjenog, kvalitetnog i svrhovitog života. Često smo vrlo skeptični prema promjeni, pogotovo kad je riječ o drugima. Iako nerado to priznajemo, vjerojatno i za sebe ponekad pomislimo da će nas uvijek pratiti neka naša „boljka“, na koju gotovo pa da smo navikli. Bilo da želimo drugačije komunicirati s drugima, biti spremniji izraziti vlastite ideje, kvalitetnije organizirati svoje vrijeme ili jednostavno ustrajati u novoj navici uhvatimo se kako se (pre)lako vraćamo na „staro“. I naravno, još češće u tome hvatamo druge.

Pogrešna uvjerenja

Pogrešna uvjerenja koja imamo o sebi stoje na putu našeg uspjeha i na putu upravljanja promjenama. Oni su jedni od glavnih razloga narušavanja samouvjerenosti i samopoštovanja osobe. Ujedno se javlja i osjećaj manje vrijednosti. Kako bismo ojačali svoje samopouzdanje i vratili vjeru u sebe potrebno je riješiti se pogrešnih uvjerenja koje nas koče. Istovremeno, uvažena je misao da su jedina nada za promjenu dramatični životni događaji koji nam život preokrenu naglavačke. Bolest, otkaz, smrt bliske osobe, rastava, bankrot i slično samo su neki od uobičajenih okidača koji se u stvarnosti, a još više u filmovima (koji nas odgajaju, a da toga često nismo ni svjesni) spominju kao prekretnice nakon kojih sve krene drugačijim smjerom. Odjednom, kao čarobnim štapićem su odnesene stare navike i vjerovanja te su zamijenjeni potpuno novima. Iskreno, ni sama nisam sigurna je li veće ograničenje razmišljati kako je upravljanje promjenama nemoguće ili se upravljanje promjenama događa jedino ako ih nešto dramatično potakne.

Posljedice su očite. Ili se ne pokušavamo pokrenuti jer mislimo da se ionako ne možemo mijenjati, ili čekamo da se dogodi neka krizna situacija kako bi napokon krenuli u akciju. Kako god bilo, i jedno i drugo uvjerenje predstavljaju veliki mit. Jer stvarnost, kao i način na koji naš mozak funkcionira, pokazuju nešto sasvim drugo. Pogledajmo što nam prava (umjesto iskrivljena, „filmska“) realnost, kao i najnovija istraživanja o ljudskom mozgu, pričaju o prirodi promjene. 

Promjena je činjenica

Upravljanje promjenama u životu nije lagan proces. Teško nam je priznati da imamo problem i da nam je potrebno ponekad mijenjati se. Zbog vlastite, ali i tuđe dobrobiti. Da bi se mijenjali, potrebno je bez osude prihvatiti sebe sa svojim manama i vrlinama. Potrebno je imati na umu da prihvaćanje nije isto što i odobravanje. Ako prihvatimo da se mi, nama bliska osoba ili bilo tko u našoj okolini ponaša na destruktivan i štetan način, to ne znači da odobravamo takvo ponašanje. Do same dugotrajne i značajne promjene može doći tek kada prihvatimo sebe i svoje postupke. Promjena uključuje prihvaćanje da sve što se do sada dogodilo u našim životima je rezultat od niza događaja koji nas je doveo u današnju poziciju. Na kraju krajeva, sjetite se samo sebe kakvi ste bili prije 10-ak godina i kakvi ste danas, kako razmišljate, koje nove vještine ste usvojili i sposobnosti razvili.

Na koji način su vaša iskustva utjecala na vaše stavove i ponašanje. Vjerujem da vam odmah postaje jasno koliko ste se promijenili, a samim time i vaši stavovi. Pojednostavljeno rečeno, upravljanje promjenama je neizbježno. Biti lider sebi, znati prepoznati vlastite snage te ih upotrijebiti i prezentirati drugima na najbolji mogući način, vještine su od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca. Richard Dumb je rekao „Ne slijedite svoje snove, dotaknite ih!“.

Nešto što se dogodi - ili ne

Najveći mit koji je nužno srušiti, a krije se u pozadini prethodno opisanih pogrešnih uvjerenja da je promjena nešto što se dogodi - ili ne. Nevjerojatno je koliko smo spremni raditi na svom stručnom obrazovanju (minimalno 12 godina škole) kako bismo postali ekspert. Ili godinama trenirati neki sport, odlaziti na fitness i sl. kako bismo razvili tjelesne sposobnosti, izgradili željenu muskulaturu ili postigli idealan izgled. U tim područjima smo svjesni procesa koji je potreban kako bismo kreirali promjenu. No, ponekad na red dođu teme poput komunikacije, uspješnog upravljanja emocijama, rješavanja straha od javnog nastupa, razvijanja vještina vođenja ljudi. Tada gotovo pa da se ljutimo kad ne uspijemo iz prve primijeniti nova ponašanja! Prelako se vraćamo starim obrascima, bez da smo uistinu dali priliku promjeni da se dogodi. Ako želimo nešto promijeniti u svom životu, prvo moramo odrediti što je to. Sam napredak nikad neće doći preko noći.

Prvo svatko za sebe mora odlučiti kako poraditi na sebi. Potrebno je ciljeve podijeliti na manje, ostvarite te realne ciljeve. Npr. poraditi na komunikaciji s drugim ljudima, zdravo se hraniti, ne kasniti na dogovoreni sastanak i slično. Drugim riječima, potrebno je znati pravilno postaviti te ciljeve jer su one ključne za usmjeravanje kojim putem trebate krenuti, ključ su do napretka!

Dajte priliku promjeni

Ne, promjena se ne događa, ona se kreira i razvija voljom i trudom. Dobro bi bilo da to bude naša, a ne tuđa volja i trud. Zbog tuđe volje i truda na postavljanju promjena rijetko možete moždane vijuge pripremiti za odmor. Dramatični nas životni događaji mogu potaknuti da se poželimo pokrenuti, preispitamo svoje vrijednosti, načine razmišljanja i ponašanja te da donesemo odluku kako želimo biti drugačiji. No, ako to uistinu želimo i postati, vrijeme je da zasučemo rukave. Jer naš mozak to itekako može i ima ogroman potencijal za to. Je li to lako? Ponekad jest, ali ponekad nije. Je li moguće? Itekako jest. Može li to bilo tko? Možemo apsolutno svi! Ako nam je upravljanje promjenama ključno, važno je stvoriti i provoditi strategije koje su u skladu sa našim životom. Ta strategija će služiti kao okvir koji će pružiti smjer, koji će oblikovat i olakšati donošenje odluka tijekom cijelog procesa promjena. Da bi ta promjena kod nas bila uspješna potrebno je imati potrebu i da u njoj i sudjelujemo.

Ako pokažemo i drugima što u promjeni ima i za njih, to će stvoriti izravno polazište i pomoći u stvaranju podrške. Početak samih promjena je jako važan i ukazuje uključenim stranama kako će promjena poboljšati njegovo okruženje i pokrenuti postupak u dobrom smjeru. Oni koji upravljaju promjenama trebaju stvoriti energiju i angažman za tu promjenu. To će samo po sebi pokrenuti zamah i ulijevati podršku na svim razinama.

Razumijevanje promjene

Upravljanje promjenama obično ima dvije zasebne kategorije uzroka: unutarnje i vanjske. Pojedinci, a isto tako i poduzeća mogu imati vrlo malo mogućnosti utjecaja na vanjske čimbenike kao što su politika, ekonomija, društvene promjene ili tehnologija. Potrebno je da pojedinac razumije da je upravljanje promjenama rezultat vanjskih čimbenika. Potrebno je da prihvati i zatim modificira sve interne procese pod vanjskim utjecajem, a do cilja će mu biti lakše ako se bude osobno razvijao. Što se tiče unutarnjih čimbenika, oni su brojni. Gotova svaka situacija ili događaj mogu utjecati na upravljanje promjenama. S unutarnjim uzrocima promjena imamo najviše mogućnosti jer ih možemo kontrolirati te pripremiti ishode samih događaja. Za to se možemo dobro pripremiti kroz komunikaciju i podršku. Takve aktivnosti će pomoći ublažiti negativne ishode koje može izazvati upravljanje promjenama.

Pojedinci mogu misliti da promjena nije potrebna pa neće slušati informacije koje su podrška promjeni. Tada će doći do otpora. Otpor je vrlo čest i proizlazi iz straha od nepoznatog. Dolazi iz neznanja kako će se upravljanje promjenama razvijati, a za pojedinca je strah od nepoznatog zastrašujuć. Ako se dogodi promjena i prekine postojeće stanje, pojedinci će se ljutiti. Kod pojedinaca na čiju rutinu ili posao promjena ne djeluje pojavit će se ravnodušnost. Ako dođe do prihvaćanja, tada se javljaju pozitivni ishodi te dolazi do razvijanja pozitivnih utjecaja.

Upravljanje promjenama je nužno

Kad se promjena događa, a to može biti izazvano različitim neočekivanim podražajima iz okruženja, trebamo joj prilagoditi akciju i reakciju. Kada se promjena počne događati trebamo djelovati proaktivno umjesto reaktivno. Proaktivnost ovdje podrazumijeva informiran i pripremljen odgovor na nove okolnosti u našem bližem ili daljem okruženju. Plan i put postizanja željenog ishoda leži u tome. Prenesemo li to u okruženje koje želimo, proaktivno upravljanje promjenama će biti jasno definirano i imat će ciljeve koje želimo ostvariti. Kao i poduzimanje informiranih i aktivnih napora od strane ključnih osoba u okruženju radi njihovog ostvarenja. U pravilu se ti napori poduzimaju kako bi se izbjegao nepovoljan ishod ili, još bolje, iskoristile potencijalne prilike za osobni rast, povećanje produktivnosti, stjecanje ili povećanje konkurentske prednosti sve kroz kvalitetno upravljanje promjenama.

Upravo iz tog razloga promjenama je važno upravljati. Kad to činimo, neposredno pospješujemo mogućnost ostvarenja željenog ishoda ili, ako je već nepovoljan ishod neizbježan, umanjujemo štetu i negativne posljedice koje će donijeti. Neki će reći da to garantira i njezin uspješan i siguran ishod. Ne mogu se potpuno složiti s tim, jer garancije koje dolaze bez „sitnih slova“ ne postoje ni u čemu, pa tako ni u ovome. Ali, pristupimo li promjenama svjesno i planski, zasigurno će rezultat biti bolji i bliži onome kojem se nadamo i koji želimo, nego što bi to bilo da se one događaju stihijski.

Upravljati promjenom znači, prije svega, prihvatiti da se ona događa ili treba dogoditi. Prihvaćanje znači suočavanje sa stvarnošću i omogućuje svjestan odgovor na novonastale okolnosti ili djelovanje koje će stvoriti takve okolnosti i dovesti do željene budućnosti!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.