Završena karijera progutala Mullalyjeve snove

Igor Pureta Igor Pureta

Iako je Mulally jako aktivan u širenju poslova proizvođača automobila Ford, nešto ga je nagnalo da mu karijera krene u drugačijem smjeru.

Stari menadžeri trebaju prepustiti svoje mjesto mlađima - sami!

Alan Mulally, CEO Forda je bio na putovanju Kinom gdje njegovi snovi o komunizmu čini se, postaju stvarnost. Mullaly osim što dogovara nove poslove za svoje poduzeće upoznaje i način na koji trenutačno funkcionira kineska država. Kroz ovo putovanje usanovio je da je kineski gospodarski sustav odličan za poslovanje i suradnju s Fordom. Možda je Fordov CEO tako nešto rekao samo jer se proizvodi njegove tvrtke prodaju u ogromnim količinama u Kini. Možda želi da se njegova karijera nastavi u toj mnogoljudnoj državi, a možda ima i neke druge ideje. No, možda nešto i postoji u njegovim riječima.

Ističe kako spoj tradicionalnog komunizma i novo nastalog te brzo rastućeg utjecaja kapitalizma tvori atmosferu u kojoj se svi zalažu za što veći ekonomski rast. Tako nešto se ne događa u drugim državama jer, smatra Mullaly, ih koči trom i neučinkovit demokratski proces. Političari i vlada često su kočničari poduzetnicima i njihovim aktivnostima što je loše za ekonomski rast. Nije za čuditi se zašto je Kina pun pogodak za tvrtke poput Forda jer tamo imaju bolji tretman nego i na svom domicilnom tržištu SAD-a.

Mulally možda i može tako nešto reći jer svoje odnose s kineskim vlastima razvija od 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada je radio u Boeingu, ali je pitanje bi li tako govorio da su rezultati prodaje Fordovih vozila lošiji.

Karijera se nastavlja u drugom poduzeću?

Mullaly iz Kine u mirovinu

Tek što se vratio iz Kine gdje je promovirao svoje poduzeće karijera Fordovog CEO Alan Mullaly skreće u novom pravcu. Naime, on je od Upravnog odbora zatražio zeleno svjetlo da napusti mjesto CEO-a iako nikome nije baš jasno zašto. Ford dobro posluje, u pripremi je nova verzija njihovog hit kamioneta, a i ostali automobili se dobro prodaju. Iako Mullaly još uvijek ima odlične kontakte širom svijeta. Navršio je 68 godina i odlučio napustiti svoje radno mjesto najkasnije do kraja 2014. iako nije nužno da želi otići u mirovinu.

Mulally potječe iz istog grada kao i Ballmer, CEO Microsofta, koji je također napušta svoje mjesto CEO-a. Njih dvojica su i dobri prijatelji, pa su počela nagađanja kako bi karijera mogla navesti Mullaly da naslijedi Ballmera na čelu Microsofta. Možda je to i točno, ali je upitno koliko on može donijeti Microsoftu. Osobno nisam upućen u Mullalyjeve sposobnosti, znanje i iskustvo. No, nekako mi se čini da bi na vrhu svakog poduzeća trebao biti netko željan dokazivanja. Mullaly je možda i željan dokazivanja, ali je pitanje koliko još ima snage za pokretanje uspavanog informatičkog diva.

Kako bilo, Fordov Upravni odbor je prihvatio Mullalyjevu želju i već se zagrijao za Marka Fieldsa, sadašnjeg COO-a kao prirodnog nasljednika.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.