Život u mirovini vas treba veseliti

Igor Pureta Igor Pureta

Zlatne godine su iza vas. Nešto što ste možda iščekivali godinama i jako mu se veselili, sada vam donosi monotoniju i osjećaj beskorisnosti. Gledanje televizora po cijele dane i štrikanje nisu sportovi za vas.

Znanje prenose i stariji.

Sve biste dali da se vratite u poslovno ludilo gdje se printer ne gasi, a novi rokovi neiscrpno dolaze. Što je tu je, sada ste u mirovini. Vrijeme je za novo donošenje odluka i novi početak. Pri tome, važno je znati kako i zašto se osjećamo tako prilikom umirovljenja. Malo nas razmišlja o psihološkom efektu umirovljenja. Umirovljenje, za mnoge, znači gubitak identiteta. Pa nema profesora koji će zamijeniti vaše teatralno objašnjavanje razlike između prijedloga i priloga. A još manje onog kojeg će cijela škola ponosno ispratiti u mirovinu na stepeništu. Osjećaj pripadnosti velik je dio ljudskog postojanja, a ujedno predstavlja i psihološku potrebu čovjeka. Posao ili karijera predstavljaju podlogu za ostvarivanje te potrebe jer kroz posao pronalazimo sebe i svoju korist u društvu. Stoga nije ni čudo da osoba izgubi identitet nakon karijere i da se osjeća pomalo izgubljeno i nestabilno. I donošenje odluka vrlo lako može poći po krivu, ako se osoba ne prilagodi ovoj novoj životnoj fazi.

Kao trešnja na vrhu torte, niti isplata mirovine ne može poboljšati osjećaje koji se javljaju. Iznos je nedovoljan za stvari na koje ste do sada trošiti novce, a na neke želje koje ste si htjeli priuštiti u starim danima, ne možete ni pomisliti. Tu je i donošenje odluka ograničeno. Imate svo vrijeme svijeta, ali nemate dovoljno novaca da bi svo to vrijeme radili nešto što ste si zamislili. To sve čini prilagodbu znatno težom. Popratni simptomi učestalo budu problemi s mentalnim zdravljem kao što su depresija i anksioznost.

Osvijestite svoje emocije

Suludo je očekivati da osoba neće biti pogođena prestankom radne karijere. Donošenje odluka u mlađim godina fokusiralo se na posao, a greške koje smo radili u svojim prvim koracima su nam praštane. Nije bilo niti važno je li posao značio profesionalno ispunjenje ili pak stjecanje koje novčanice više za maturalac sina u Španjolsku. Stoga se, donošenje odluka definitivno vrtjelo oko posla i karijere. Emocionalni rollercoaster je i više negoli očekivan. Kada sjedate na tu vožnju u lunaparku, vaše tijelo najprije šokira osjećaj slobode. Sloboda je napokon vaša. Tih dodatnih osam sati čine se kao vječnost, a to vam daje snagu pomicati planine. Donošenje odluka već se priprema za taj dan mirovine, a i mašta radi punim pogonom kao radionica Djeda Božićnjaka za Badnjak. Mogućnosti su neograničene. Vrijeme mirovine čini se kao ljetni praznici koji nemaju kraja.

Zatim kao maca na vratanca, nakon što se požuda za novinom smiri, kucaju stres i dosada. Dani nikada duži. Umjesto one umirovljeničke ekskurzije, vi ste odlučili ostati zavaliti se u kauč uz pokoju križaljku i večernje vijesti. Meksičke telenovele, sve su, začudo, pogledane. A upuštanje u nove aktivnosti ne predstavljaju veliko zadovoljstvo i elan. Donošenje odluka otežano je dosadom i bezvoljnošću. Tu se na prstima šulja i osjećaj krivnje. „Već deset godina iščekujem tu mirovinu, a sada me ni ona ne ispunjava”, pomislite.

Uspostavite zdrav način suočavanja s emocijama

Ne priznavanje kako se osjećate glede umirovljenja može uzrokovati nezdrav način suočavanja s tim emocijama. Čašica rakije za dobro jutro može prijeći u čašicu i za zajutrak i za sve užine, što je vidljivo nezdravo i prekomjerno. Kao rame za plakanje može poslužiti i hrana. Donošenje odluka za prekomjernim posezanjem za nečim slatkim neće riješiti našu uspavanost. Štoviše, prekomjerni šećer i uzrokuje umor i pospanost. Važno je naglasiti da uživanje u kockici čokolade neće nikome naškoditi.

Ključno je osvijestiti svoje emocije prilikom ulaska u mirovinu. Razbibriga ili pak bezvoljnost, sve to je to proces prilagodbe. Važno je prepoznati emocije, prihvatiti ih, shvatiti da su prolazne i pronaći zdrav način suočavanja s njima. Jutarnja šetnja sa psom i pokoje stajanje kako bi pitali susjedu što se radi, može biti jedan od primjera.

Red, rad i disciplina su vaši prijatelji

Svi smo navikli na poslovnu rutinu koja nam nije dala predaha. Ranojutarnja budilica, hladan tuš, doručak na brzinu, i trk na posao rutina je mnogih. Umorni i ubrzani, to nam je ipak davalo nekog smisla, a i reda u životu. Rutina je ključna za motivaciju pojedinca da se uključi u neke aktivnosti te da ih redovito održava. Donošenje odluka za nove hobije, bit će lakše ako uspostavite rutinu koja vas izvuče iz kreveta svakog dana. Ustajanje iz kreveta može postati dvosatna aktivnost ako nemate ništa u danu čemu se veselite ili morate obaviti.

Ne, ne morate se buditi u šest ujutro i jesti zdrave proteinske palačinke od slanutka. Međutim, neki oblik strukture u danu i više nego poželjan je za zdravo funkcioniranje i prevencija je osjećaja bezvoljnosti. Ako duga jutra uz kavu i križaljku u vama bude dosadu, pronađite drugi oblik rutine. Što raznolikije to bolje. Svakodnevne šetnje sa susjedom mogu biti pravi hit, a i odlična tjelovježba. Pri tome, kao što poznata minimalistica Marie Kondo kaže: „To u vama treba buditi iskru i radost”. Vaše šetnje sa susjedom mogu biti začinjene rozim matching odjevnim kombinacijama. Ako dašak mladosti unesete u vašu rutinu, odmah ćete biti motiviraniji uživati u svom umirovljenju.

Dan bude ljepši kada imamo neki zadatak na ceduljici

Jednom kad stupite u mirovinu dobro je da uspostavite strukturu i rutinu u svojim svakodnevnim zadacima. Kroz stvaranje rasporeda za konkretan dan, tjedan ili mjesec, stvaramo osjećaj ispunjenosti jer znamo da imamo određene obveze koje moramo izvršiti te im se u predano posvećujemo, održavajući svoj osjećaj postignuća.

Pred vaše umirovljenje, donošenje odluka i postavljanje ciljeva bilo je na dnevnoj bazi. Stolovi zatrpani papirima. Jedna ruka obavlja desetominutni poziv, dok druga tipka već drugi mail. Rokovi su samo dolazili jedni za drugim što je ispunjavalo osjećaj postignuća. Međutim, umirovljenje samo po sebi nema rokova, pa ni ciljeva. Te si ciljeve sada samostalno trebamo zadati. Bilo jednom tjedno probati novi recept ili otići do tržnice po svježe namirnice. Sve su to ciljevi koji nas vode prema donošenju odluka i motiviranosti.

Ciljeve, bili oni tjedni ili mjesečni, dobro je zapisati na papir baš kao i sve naše želje i inspiracije te postaviti na vidljivo mjesto. Bilo to napisati knjigu ili proputovati Europom, sada je vaše vrijeme, a donošenje odluka prema vašim ciljevima će biti ispunjavajuće i dat će vam osjećaj postignuća. Krajnje je vrijeme da si kupite ljepljive papiriće i krenete lijepiti po cijeloj kući sve svoje želje i misli. Kao kad žena svom suprugu ostavlja ceduljice: „Nemoj zaboraviti pokupiti veš s balkona“. Tako si vi napišite poruku kako ne biste zaboravili uživati u svakom novom danu, svakoj novoj prilici koju možete iskoristiti u druženju, šetnji, kuhanju ili bilo kojoj aktivnosti koja će vam „nahraniti“ dušu i tijelo.

Vrijeme za društvo - nove dvadesete, ludo i nezaboravno

Adolescencija je razdoblje kada je društvo ključno za rast, razvoj i uspostavu identiteta. Međutim, malo tko priča o važnosti društva u starijoj dobi. Dvadesete su blistale poznanstvima i umreženošću. Tridesete su donijele lavovsku karijeru, ili pak smireni obiteljski život. A sve je to utjecalo na obujam prijateljstava. Što smo stariji to smo ne samo usmjereniji na sebe, već pretrpani obvezama koje život pred nas stavlja. Donošenje odluka se vrti oko posla i obitelji, a prijatelji padaju u neki treći plan. I došla mirovina. Ne moramo više razbijati glavu kako ćemo se svidjeti kolegama ili kako prići kćeri u pubertetu, a da nam ne zalupi vrata pred nosom.

Umirovljenje je period gdje se lako osjećati izolirano i usamljeno. Nakon 40 godina svakodnevnih pauza s kolegama, izvlačenja Secret Santa i zbližavanje odlaskom na vinske maratone vikendom u sklopu team-buildinga, sada su prošlost. Navikli ste se viđati i socijalizirati s nekim 8 sati dnevno i sada vam nedostaje ista socijalizacija? Vrijeme je da okrenete broj i nazovete staru prijateljicu i pitate je da se prisjeti jednodnevnog drndanja u busu do daleke Budimpešte za srednjoškolski maturalac. Uključite se u udruge za umirovljenike, proširite svoj krug poznanstava. Idite na umirovljeničko ljetovanje u Pirovac. Sada je vrijeme za ponovni maturalac. Kad ako ne sad?

Važnost zaposlenosti tijekom mirovine

Oduvijek ste sanjali posaditi sibirski limun u vašem vrtu? Još uvijek nije prekasno za posvetiti se vrtlarstvu. To je uistinu jedan zahtjevniji projekt koji će usmjeriti vaše donošenje odluka isključivo na rast i razvoj. Ne rast i razvoj vas, nego vaših orhideja na prozoru i voćki u dvorištu. Tko je rekao da umirovljenje nužno znači prestanak rada? Nije važno je li to rad na vašim gerberima i čupanje svake travčice ili gradnja roštilja. Pronađite drugi posao koji vam je dovoljno zahtjevan te vam daje svrhu i veselje. Prednost u tome jest što vi sami birate te se ne obvezujete da ćete raditi punih osam sati dnevno što može biti naporno i iscrpljujuće. Radite onoliko koliko vi sami želite. Sada se vi svoj šef.

Nadalje, ostanite aktivni i mobilni cijelo vrijeme. Ne samo što je to korisno za vaše fizičko zdravlje, već je korisno i za vaš osjećaj da doprinosite društvu, obitelji, sebi i da to što radite ima svrhu. Učlanite se u neku udrugu, počnite volontirati, bavite se hobijem, otiđite u prirodu i sl. Također, povežite se s prijateljima i poznanicima. I sami znate da, kad radite, nemate mnogo slobodnog vremena za druženje s dragim ljudima te je baš zato upravo sad vrijeme da obnovite stara prijateljstva te steknete nova.

Niste prestari za kasicu prasicu

Štedite! Vrijeme je za kupnju kasice prasice. Stoga, zasučite rukave, pripremite A4 papir i olovku te zapišite vaše financije na papir. Bitna je organizacija i praćenje svih fluktuacija vaše kasice. Pomno pratite na šta vam novci uistinu odu i je li to toga vrijedno? Bi li voljeli godišnje otići na more s unucima, starim ili novim prijateljima? Ili pak uložiti novce za tečaj španjolskog koji ste oduvijek htjeli naučiti, ali očito telenovele nisu bile dovoljne. Na papir si posložite prioritete, trenutne financije i željene financije. Možda vam je potrebno više novaca za umirovljeno vrijeme iz snova?

Prvotno, važno je biti svjestan svojih financijskih mogućnosti te vidjeti postoje li koji aspekti koji se mogu srezati. Možda je pametno donošenje odluka za ukidanjem te mobilne tarife. Nije da vam baš treba 16 GB interneta i neograničen broj poruka i poziva. Pa to je za klince! Ti dodatno ušteđeni novci bi mogli otići u kasicu prasicu za more s unucima ili neki drugi užitak. A i opet, ako vam treba koja novčanica više, jeste li razmišljali o otvaranju OPG pekmeza od dunja? Ili pak domaće višnjevače? Domaće je uvijek najbolje, neki kažu. Time bi imali odličan hobi, a usput i zaradili. Slobodno vrijeme vam daje prostora i za ponovno zarađivanje novaca ako vi to želite. A taj hobi, ne samo da bi poboljšao vašu financijsku situaciju, već i ispunio vaš dan poslom i zadacima. Pri tome, važno je balansirati slobodno vrijeme i ponovno se ne upustiti u ritam neprestanog rada.

Tko kaže da više niste od koristi? Volontirajte!

Nedostaje vam karijera? Ali ne i sav stres, kritike šefa i prekovremeni koji su vam krali vaše vrijeme s djecom. Bez obzira na sve percipirane nedostatke umirovljenja, ne pada vam napamet vratiti se ranojutarnjoj strci i pauzi od ručka koja služi za odgovaranje na mailove. Odlično! Jer imamo rješenje za vas. Donošenje odluka za volontiranje. Volontiranje je izvrstan način za doprinosu zajednici i postizanje osjećaja svrhe i ispunjenja.

Mirovina ne znači nepokretnost. Vaše iskustvo, znanje i vještina nisu tek tako za baciti u smeće. Vi ste vrijedan član vaše zajednice te stoga imate puno toga podijeliti mladima. Volontiranje je izvrstan način biti korisnim, a opet je dovoljno fleksibilno gdje vi odlučujete vremenski okvir volontiranja. Ako ne postoji određena udruga gdje biste voljeli pokloniti svoje vrijeme i znanje, možete i vi samostalno nešto organizirati. Godinama ste se bavili keramikom? Organizirajte besplatne sate izrade keramičkih šalica. Vjerujem da će polaznici tečaja biti različitih dobnih skupina, a jednotjedne radionice bit će vam dovoljne da ih ponaosob upoznate. Biti okružen i mladima i starima ispunjava vašu potrebu za društvom, a i svrhom jer prenosite vaše vrijedno znanje na buduće generacije. Ima li čega ljepšeg?

Prilagodba na umirovljenje ne bi bila potpuna bez uključivanja brige o sebi. Nema onog tko nije upoznat sa self-care rutinama, kremicama za pomlađivanje, izlascima sa starim prijateljicama i slično. Treat yourself više nije samo twitterski trend, već i dio rutine mnogih. Međutim, ne postoji bolja briga o sebi negoli zdrav način života. Zdrav način života nije potpun bez zdrave prehrane. Ono što unosimo, to i jesmo, neki kažu. A to je velika istina. Hrana kojom se hranimo najčešće je brzo pripremljena i nedovoljno nutritivno hranjiva. Jedni ćevapi s lepinjom neće škoditi vašem zdravlju. Međutim ćevapi, pljeskavice, bureci svaki drugi dan... a vama je tek skromnih 60 godina?

Nikad nije kasno!

Jednostavnom matematikom i operacijom zbrajanja i množenja možete i sami zaključiti da vam se baš i dobro ne piše. Prije će vas ubiti loša prehrana negoli pušenje. Svaka loša navika utječe na naše raspoloženje. Lakše se stvara stres, javlja umor, a sve to može dovesti i do depresije. Teško se nositi s osjećajem da više niste u istoj formi kao i prije, i da zdravlje nije baš sjajno, a podrška od vaše okoline sve vam je potrebnija. Ne želite nikome biti na teret. Teško vam se pomiriti s činjenicom da ste ovisni o svojoj obitelji ili pak prijateljima. Sasvim je u redu osjećati se tako, samo je bitno ne prepustiti se takvom razmišljanju. Potrebno je naći rješenje i načine kako si pomoći.

Pa zašto onda donošenje odluka za zdravom prehranom, novim hobijem ili bilo kojom drugom promjenom u vašem životu još uvijek nije primarna briga umirovljenika? Za mnoge, razlog je nedostatak slobodnog vremena i resursa. Srećom, donosimo vam sretnu vijest. Sada ste u mirovini i svo vrijeme na svijetu je isključivo vaše.

Nikada nije kasno pokrenuti se i početi raditi ono što vas je oduvijek zanimalo, a za to možda niste imali vremena, resursa ili samo dobre volje. Važan dio prilagodbe jest prihvatiti starenje i smanjenje sposobnosti kao prirodan proces. Dopustite si uživat u starosti i biti će to vaš najljepši životni period! 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.