Znanje dirigenta u poduzeću

Igor Pureta Igor Pureta

Znanje koje dirigenti primjenjuju za vođenje orkestra primjenjivo je i u poduzećima.

Znanje dirigiranja dobro će doći i menadžeru

Vođenje poduzeća je poput vođenja orkestra. Svi muzičari trebaju biti usklađeni, dati najbolje od sebe u vlastitoj izvedbi i biti podrška ostalim kolegama usprkos konkurenciji koja među njima vlada. U svojoj knjizi The Ignorant Maestro, dirigent svjetskog glasa Itay Talgam nastoji prenijeti svoje iskustvo i znanje leadershipa. Ovaj učenik Leonarda Bernsteina analizirao je metode i načine vođenja šest svjetski poznatih dirigenata. Uočene razlike u njihovim stilovima je usporedio s vođenjem poduzeća. Talgam vjeruje da menadžerima može prenijeti svoju umjetnost nadahnutog leadershipa. Veliki dirigenti muzičarima daju prostora da izraze svoju kreativnost te poštuju razmak između palice i instrumenta. Oni prihvaćaju vlastito neznanje i fokusiraju se više na slušanje nego na pričanje. Upravo taj razmak između palice i instrumenta daje prostora za kreativnost, osnaženje i povremenu neočekivanu genijalnost. Poslovanje poduzeća usporedio je s rijekom. A rijeku nije dobro pokušavati zaustaviti, već bi cilj trebao biti kontrolirati ju gradeći kanale i brane na pravim mjestima.

Imate znanje i iskustvo, a zaboravljeni ste?

Znanje i iskustvo trebate nuditi

Kod nas i vrapci na grani pjevaju da su mnogi otišli u preranu mirovinu. Time je golemo znanje otišlo u nepovrat, penzioneri muku muče s malim mirovinama, a tržište rada s manjkom radne snage. Tijekom godina stekli ste poprilično znanje, vještine, iskustvo, uvide, pa čak i veze. Čak i ako ste ostali na poslu susrećete se s priličnim izazovima i nerazumijevanjem. Često vidite manje kvalificirane ljude oko vas kako uspijevaju bolje i brže se penju ljestvicama karijere. Nažalost, često nije dovoljno biti samo kompetentan u svom poslu. Ono što vama nedostaje jest jasno i upečatljivo predstavljanje. Vi posvećujete vrijeme svom poslu i razvoju svojih kompetencija. Tako morate izdvojiti vrijeme i za pozicioniranje sebe samih i svoje karijere. Morate se znati predstaviti u par riječi, u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu. Kako bi se vaš glas čuo trebate na jasan, zanimljiv i pamtljiv način prenijeti vaše prednosti.

Što je to što vi donosite novom, ili postojećem, poslodavcu? Koju dodatnu vrijednost mu vi osiguravate? To ne znači da morate postati nametljivi. To znači da se trebate znati dobro predstaviti u situacijama kada vam se pruži prilika. Zato nemojte biti grintavi i mrštiti se na sve što se događa već nabacite osmijeh i pokrenite se.

Cjeloživotna edukacija kao osnovno ljudsko pravo

Znanje treba stjecati ciljeli život

Sebastian Thrun je profesor na sveučilištu Stanford, pokretač i dopredsjednik Google X-a. On je znanstvenik koji stoji iza bespilotnih vozila i Google naočala. Ujedno je i suosnivač te predsjednik tvrtke Udacity, kojoj je misija da edukacija u svijetu bude lako dostupna, pristupačna, zanimljiva i vrlo učinkovita. U Udacitiyiju vjeruju da edukacija spada u osnovna ljudska prava. U tom poduzeću nastoje ohrabriti svoje studente da napreduju kroz obrazovanje i karijeru.

Udacity je online predavanjima privukao 1,6 milijuna studenata, od Afganistana do SAD-a, u dobi od 10 do 70 godina. Međutim, niti 10% studenata ne završi program do kraja, a 5% ih uspješno prođe testove. Iako je 5% od 1,6 milijuna 80.000 ljudi kojima će život sigurno biti bolji, Thrun teži boljim rezultatima. On želi ljudima pružiti konkretno znanje i dokazati da je Udacity više od tek dobre priče. Stoga konstantno preispituje cijeli sustav, pokreće razne inicijative i radi na njegovom poboljšanju. Na taj način želi postići da edukacija dopre do što većeg broja ljudi. Bilo bi lijepo kad bi mu se drugi pridružili, ali i kad bi veći broj onih koji su započeli neki od tečaja imali bolju motivaciju i prekinute tečajeve završili!

Jeste li i vi nešto tamo naučili?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.