Znanje je važno, a rad još i više

Igor Pureta Igor Pureta

Znanje je važno, ali i rad također. Voditelj mora prikupljati znanje koje će mu pomoći u poslu, ali mora misliti i kako posao treba završiti.

Važno je znati, a koristiti znanje radom još i važnije

Prikupljati znanje iz literature je odlično za usavršavanje ako naučeno i primjenjujete! Znanje je važno, ali i rad također. Voditelj mora prikupljati znanje koje će mu pomoći u svakodnevnom poslu, ali mora misliti i kako posao treba završiti! Svaki pojedinac koji želi postati menadžer ili lider odnosno želi napredovati na hijerarhijskoj ljestvici, traži i znanje. Proučava knjige čije mu poruke mogu pomoći u otkrivanju malih i velikih tajni rukovođenja.  Otkrivanje tih tajni olakšati će vam  vaš posao, odnosno utrti put do željene pozicije.

Uspjesi poznatih direktora velikih internacionalnih poduzeća poput: Alfreda P. Sloana Jr. iz General Motorsa, Jacka Welcha iz General Electricsa ili u novije doba Richarda Bransona iz Virgin Group su česta literatura. Izreke kojima su ti ljudi obilježili svoje epohe ponavljamo u raznim prilikama. Oni su motivacija ne samo za nas već i mnoge oko nas. Očarani smo načinom na koji oni nastupaju, kako prezentiraju svoje ideje i kako govore o povijesti koju su sami pisali. I sami maštamo o tome da naši osobni uspjeh bude barem djelomično velik poput njihovih.

Zato je naš fokus često i usmjeren da čitamo o njima. Ljudima koji nas inspiriraju, pa su neke od najprodavanijih knjiga, koje svaki postojeći ili budući voditelj krene čitati, u jednoj od njegovih ili njenih najmilijih knjižara. Biografije, odnosno autobiografije poznatih i popularnih direktora velikih poduzeća.

Literatura kao izvor znanja

Literature o rukovođenju ima  mnogo, bilo da su je pisali strani ili domaći autori, oni s očitim i oni s malo manje očitim iskustvom. Pri izboru knjiga prikupite različite informacije. Svakako je dobro  poslušati savjet onih koji su pročitali više takvih knjiga. Dobro je pročitati recenzije o pojedinim knjigama ili autorima, kako biste na taj način lakše probrali žito od literarnog kukolja.  Što više dobre literature pročitate vjerojatno će vam biti vrlo korisne. U situacijama koje vam posao svakodnevno postavlja,  zahtijevajući od vas da budete što spremniji i bolji, one će vam pomoći.

Postoji razlog zbog čega  knjige o dobrim šefovima, rukovoditeljima i direktorima često ne služe ničemu. Razlog leži u tome da se u većini knjiga govori o tome koje karakteristike rukovoditelj treba imati. Spominju se sposobnosti koje treba naučiti i u kakvim situacijama bi ih trebalo primjenjivati. Učiti sve to može biti zanimljivo i smisleno. Malo koja knjiga govori, a gotovo sve to podrazumijevaju, o tome da treba raditi! Sama po sebi, naučena znanja i vještine vođenja su zamrznuti kapital. Ukoliko ih zanemarujete u svakodnevnom radu, vaš poslovni rast će biti usporen.

Zato, kad proučavate literaturu bilo onu čuvenih i poznatih direktora bilo onu nepoznatih autora pazite na to što su oni radili. Velika je prilika da ćete dobiti sličan rezultat ako radite slične stvari!.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.