Znanje je važno, svi na fakultet!

Igor Pureta Igor Pureta

U svijetu se znanje gomila bes prestanka pa je teško očekivati da ćete biti uspješni ukoliko vam edukacija radnika nije na pameti.

Znanje je presudno za uspjeh

U svijetu u kojem se znanje gomila od jutra do mraka (a i po mraku) teško je očekivati da ćete biti uspješni ukoliko vam edukacija radnika nije na pameti. Konkurencija raznih poslodavaca je toliko velika da se trebate na razne načine boriti doći do zaposlenika. Najveći američki maloprodajni lanac Walmart 2010. godine (eto, malo ih i hvalim :-))pokrenuo je edukacijski projekt. U sklopu njega svim svojim djelatnicima nudi djelomično pokrivanje školarina za studiranje na američkim sveučilištima. Ove je godine i Starbucks najavio svoj plan. On će svim svojim američkim djelatnicima koji rade više od 20 sati tjedno i nemaju nikakvu sveučilišnu diplomu omogućiti odlazak na fakultet. Radnici mogu izabrati između 40 online smjerova koji se nude na sveučilištu Arizona State University, kako bi im se omogućilo studiranje uz rad.

Tržište radne snage je toliko intenzivno da će nekima školarine biti potpuno plaćene za sve godine studija. Drugima će biti plaćene djelomično, ovisno o tome na kojoj su godini studija stali te o njihovoj financijskoj situaciji. Specifično je to da Starbucks time ne uvjetuje svoje zaposlenike na ostanak u kompaniji po završetku studija. "Tijekom proteklih nekoliko godina svjedočili smo razbijanju američkog sna. Nema sumnje, nejednakost u zemlji stvorila je situaciju u kojoj su mnogi Amerikanci zapostavljeni. Pitanje za sve nas je trebamo li to dozvoliti ili trebamo pokušati nešto i učiniti.", izjavio je predsjednik Uprave Starbucksa Howard Schultz.

Znanje treba poticaj

Usaditi znanje mladima treba poticaj

Rapelang Rabana mlada je južnoafrička poduzetnica, čija su edukacija, vještine i znanje pomogle stvoriti nešto dobro za zajednicu. Osnivačica je ReKindle Learning (Oživljena edukacija), edukativne mobilne platforme. Cilj joj je osnažiti društvo i unijeti promjene u obrazovne sustave. Prema njezinom mišljenju to su dvije osnovne stvari koje afrički kontinent treba. Već i sam naziv njezinog poduzeća ujedno je poziv na akciju, izjava o misiji i obećanje. Mobilne tehnologije vidi kao način privlačenja mladih umova kojima znanje najviše treba. Istovremeno su i najbolji način da se do njih dopre.

Njena poruka mladima je da za poduzetništvo nije najbitnije biti dobar u brojkama, agresivan u prodaji i sklapanju poslova ili dovoljno autoritativan. Presudna je vlastita, unutarnja, motivacija za osobno putovanje koje svaki poduzetnik mora biti spreman poduzeti. To je jedini način da može voditi samoga sebe i druge. To proizlazi iz razumijevanja vlastitih snaga i slabosti te konstantnog samopropitivanja i samoregulacije. Najveći strah kojega trebamo prebroditi je onaj unutrašnji. Strah da je ići protiv sustava glupo te da je bolje uklopiti se i prihvatiti neki posao, umjesto vjerovati sebi.

Open-source znanje za sve

Znanje može biti i besplatno

Besplatna edukacija za sve? "Edukacija je najmoćniji način da ljudi izađu iz siromaštva i promijene život,” smatra Rikke Dam. On je suosnivač danske nevladine organizacije koja već deset godina nudi open-source obrazovanje. Edukacija nije samo učenje poznatih činjenica. To je i učenje sposobnosti spajanja tih informacija u neke nove informacije koje su nam do tada bile nepoznate. Današnji edukativni sustavi nisu dostupni svima, obavezno školovanje ima sve manji utjecaj, a srednja i visokoškolska edukacija su zbog cijene sve više i više nedostupni. Upravo zato je jako važno što određeni pojedinci i organizacije pokušavaju putem open-source edukacije približiti znanje mnogima. Organizacija Interaction Design Foundation je fokusirana na dizajn proizvoda, UX (korisničko iskustvo) dizajn i interakciju čovjek-računalo te je do sada prikupila nastavne materijale i tekstove predavača s vrhunskih svjetskih sveučilišta poput Harvarda ili MIT-a, kao i istraživača iz IBM-a, Googlea ili Applea, a sada svo to znanje želi nuditi i globalno.

U sklopu nedavno potpisanog sporazuma sa informatičkim gigantom SAP-om biciklist Max Peer proći će 35.000 km obilazeći sveučilišne kampuse u SAD-u i Kanadi te širiti poruku IDF-a s ciljem promicanja svjesnosti o kvaliteti koju ima open source edukacija. Vizija IDF-a je stvoriti održivi model i pružiti svakome potpuno besplatan pristup obrazovnim materijalima i predavanjima najviše kvalitete, bilo da žive u New Yorku ili New Delhiju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.