Znate li svoje vrijednosti?

Igor Pureta Igor Pureta

Važno je poznavati vrijednost ili vrijednosti s kojima raspolažemo te na taj način pozitivno utjecati na sadašnjost i budućnost sebe i svoje okoline.

Osobne vrijednosti važan su dio organizacijske kulture

Važno je poznavati vrijednost ili vrijednosti s kojima raspolažemo te na taj način pozitivno utjecati na sadašnjost i budućnost sebe i svoje okoline. Gabriel Bristol je, usprkos mnogim problemima, prošao izuzetan put do današnjeg uspjeha. Dijete narkomanke, zlostavljan u udomiteljskoj obitelji i u školi, konačno je prekinuo školovanje i pobjegao od kuće. 25 godina kasnije slovi kao stručnjak za spašavanje posrnulih poduzeća koji donosi teške odluke i doslovno svako poduzeće izvede na put profitabilnosti. Bristol smatra kako razmišljanje o prošlosti, i ne samo u financijskim terminima, može biti izuzetno korisno kako bi rast stavili u širu perspektivu. Bitno je znati vlastitu vrijednost. Usprkos gubicima, nasilnom direktoru ili poslu kojega mrzite, svi mi imamo svoju vrijednost. I ne smijemo loše situacije koristiti kao izgovor za spuštanje naših očekivanja ili stav kako je čitav svijet protiv nas.

Umjesto da budemo žrtva, rješenje treba tražiti u tome da budemo onaj koji je preživio, svjesni da možemo postići što god poželimo. Kako kaže Bristol: realnost i optimizam mogu egzistirati u istoj prostoriji. Također je bitno posvetiti pažnju detaljima. I konačno, trebamo učiti iz neuspjeha. No, bitno je i kako. Trebamo napraviti odmak, analizirati što je bilo dobro, a gdje su stvari krenule krivo, fokusirati se više na detalje, vjerovati da zaslužujemo uspjeh i zatim pokušati ponovo.

Osobne vrijednosti su važne

Organizacijska kultura unapređuje osobne vrijednosti

U Kanadi su nedavno proglašeni Top Family-Friendly Employers za 2015. Cilj je poticanje poslodavaca da podrže svoje djelatnike u ostvarivanju osobnih vrijednosti. Unatoč teškom gospodarskom okruženju i problemima s kojima se poduzeća raznih veličina susreću, svi više vjeruju u fleksibilnost radnog mjesta i podržavaju obiteljski duh. Poduzeća prijatelji obitelji nude posebne pogodnosti za porodiljni dopust, kao i fleksibilne radne mogućnosti. Jedno poduzeće mladim majkama nudi sto posto plaće tijekom 52 tjedna. Sve više poslodavaca dodaje razne pogodnosti poput pomoći u čuvanju djece, subvencije za umjetnu oplodnju ili usvajanje djece, ali i slobodne dane za brigu o teško bolesnom članu obitelji ili bolesnom roditelju.

Jedno poduzeće pokrenulo je Life Stages Program koji nudi savjetovanje zaposlenicima u različitim životnim dobima i fazama. Druga nude pomoć u plaćanju obrazovanja samih djelatnika, njihove djece ili supružnika. Ili čak potiču svoje djelatnike da budu aktivni u lokalnoj zajednici tako što im daju plaćene slobodne dane za volontiranje. Mogućnosti su nebrojene, a za ideje je dovoljno samo promatrati oko sebe.

Preferirate li homogene ili raznovrsne vrijednosti

Organizacijska kultura promovira raznovrsnost

Mnoga poduzeća pri zapošljavanju posebnu brigu vode o tome da vrijednosti novih radnika budu onakve kako ih propisuje organizacijska kultura. Dobra rješenja i njihovo uklapanje je nužno kako se ne bi poremetile vrijednosti pa radnici moraju zadovoljiti takozvani "culture fit". Prema jednom istraživanju iz 2013. čak 82% donositelja odluka o zapošljavanju smatralo je dobro uklapanje vrijednosti bitnim u procesu zapošljavanja. Njih 59% odbilo je kandidate za koje su procijenili da se ne uklapaju ili da bi mogli razoriti vrijednosti tako dugo građene unutar organizacije. Istina je da ljudi rado idu na posao gdje rade sa sebi sličnim osobama. Međutim, postoji opasnost da se na taj način zaposli previše osoba sličnog porijekla, obrazovanja ili vrijednosti, umjesto osoba komplementarnih osobnosti i vještina.

Istraživanje koje su 2009. proveli profesori s tri prestižna američka sveučilišta otkrilo je da su grupe zaposlenika različitih razmišljanja i društvenog statusa davala bolja rješenja i ostvarivale bolji rezultat od grupa sličnih pojedinaca, iako su ove posljednje imale bolje samopouzdanje u kvalitetu svoga rada. Homogene skupine mogu biti prikladne u počecima poduzeća kada još nema puno zaposlenih i kada se organizacijska kultura tek stvara. Kod izgradnje održivog poslovanja homogeno radno okruženje umjesto prednosti može postati nedostatak. Razlog tome je manjak svježih ideja i pogleda koji dovode u pitanje ustaljenu praksu.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.