Team building

Stvorite jači, kohezivniji tim s našim pristupom za izgradnju tima. Mi poznajemo ključnu ulogu koju timski rad ima u postizanju organizacijskog učinka. Prilagođenim treninzima i interaktivnim vježbama omogućujemo transformativna iskustva koja poboljšavaju komunikaciju, povjerenje i sinergiju. Identificiramo snage i rješavamo izazove kako bi potaknuli suradnju među članovima tima i visokoučinkovito okruženje za njihov rad.

Dogovorite besplatni razgovor

Mi potičemo vaš tim

Tijekom team buildinga pažljivo promatramo timsku dinamiku, upravljamo procesom rada te aktivnosti učinkovito prilagođavamo trenutačnim potrebama tima. Potaknut ćemo vaš tim na konstruktivan i pozitivan pristup radu, kolegama, timu i poduzeću te osvijestiti utjecaj svakog zaposlenika u kreiranju radne atmosfere i ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Prisjetit će se zajedničkih vrijednosti te dati konkretne prijedloge za poboljšanje suradnje, s naglaskom na njihove aktualne izazove. 

Pomažemo vam ojačati:

 • Međusobno poštivanje i konstruktivnu komunikaciju
 • Lojalnost i osjećaj ponosa zbog pripadnosti organizaciji i timu
 • Timski duh i pozitivnu motivaciju za buduće radne izazove

U radu koristimo različite metode

Najčešće započinjemo kratkim, interaktivnim i motivirajućim predavanjem u kojem sudionike upoznajemo s temom i ključnim konceptima vezanima uz aktivnosti team buildinga. Sve vježbe su kreirane s ciljem poticanja pozitivne atmosfere i osjećaja povezanosti kod sudionika, a često kroz njih demonstriramo procese koji se događaju u komunikaciji i zajedničkom radu ili simuliramo svakodnevne poslovne situacije i uvježbavamo željene obrasce ponašanja. Sudionici često diskutiraju unutar manjih grupa, u svrhu razmjene razmišljanja, iskustava ili ideja za unapređenje suradnje i poslovanja. 

Uz to koristimo i:

 • Afirmativno propitivanje, u svrhu osvješćivanja osobnih i timskih snaga te kreiranja vizije i konkretnih aktivnosti za ostvarenje zajedničkih ciljeva
 • Metodu World Caffea, s ciljem dolaženja do konkretnih ideja za rješavanje izazova s kojima se tim susreće
 • Brojne multimedijske sadržaji (npr. video materijali) čiji je cilj prenošenje željene poruke team-building radionice

Zašto Ramiro

250+
uspješnih team buildinga

Tijekom dugog niza godina radili smo s brojnim timovima različitih karakteristika, u različitim fazama razvoja. To nam je dalo neprocjenjivo iskustvo o tome što je potrebno za njihovo uspješno funkcioniranje. Pristup temeljimo na dubokom razumijevanju timske dinamike zbog čega smo velikom broju timova uspješno pomogli da pronađu zajednički jezik i postignu željene rezultate.

Svi klijenti
Erste Bank
OTP Banka
Medika
Globalna hrana (McDonald's)
Spar
Golar LNG

Team building radionice su zahtjevne jer trebaju ispuniti edukativne ciljeve te povezati ljude, uključivati puno praktičnog timskog rada i - zabaviti! Svi ti ciljevi bili su ispunjeni, a kolege dan-danas pamte i hvale ovaj team building kao jedno izvrsno iskustvo! Trenerica je pokazala visoku razinu posvećenosti i istinski interes za razumijevanje naše organizacije radi temeljite pripreme programa.

Maja Josipovski Jakus, Head of Human Resources – B. Braun Adria

Upravo zato se organiziraju team building aktivnosti, koje su postale sve popularnije u posljednjih nekoliko godina. Team building aktivnosti su oblik treninga i razvoja tima koji je usmjeren na jačanje suradnje, povjerenja i usklađenosti unutar tima te razvoj organizacije.

Što je team building?

Timovi su snaga koja pokreće sve organizacije. Timovi svjesni svoje uloge i njene važnosti za uspjeh poduzeća, među čijim članovima postoji povjerenje i razumijevanje, mogu ostvariti i najzahtjevnije ciljeve. Ako je suradnja narušena, produktivnost i motivacija padaju, nezadovoljstvo raste, a čak i osnovni zadaci se mogu činiti neizvedivima. Zato je važno redovito raditi na unapređenju suradnje unutar i između timova. Osim svakodnevnih neformalnih aktivnosti poput zajedničkog odlaska na pauzu ili druženja nakon posla, važno je planirati vrijeme za team building. Time se jasno daje do znanja koliko je kvalitetan timski rad važan aspekt poslovanja poduzeća. Članovima tima se daje mogućnost da se maksimalno posvete njegovom razvoju, a u tome im može pomoći timski coaching.

Kroz različite izazove, rasprave i zadatke, koji tim često potiču na razmišljanje i ponašanje van uobičajenih okvira, članovi tima se imaju priliku bolje upoznati i dodatno povezati. Sustavno osmišljene aktivnosti će ih potaknuti na komunikaciju, rješavanje problema te osvijestiti zajedničke ciljeve i viziju. Time se osigurava međusobno razumijevanje i zajednički postavljaju čvrsti temelji za dugoročnu uspješnost tima, koji nakon team buildinga značajno kvalitetnije funkcionira.

Team building je proces koji je usmjeren na stvaranje učinkovitog i usklađenog tima kroz aktivnosti koje promiču suradnju i razvoj vještina. Team building aktivnosti mogu uključivati ​​različite stvari poput igara, vježbi povjerenja, treninga komunikacije i radionica za razvoj vještina. Cilj ovih aktivnosti je da članovi tima rade zajedno, razvijaju povjerenje jedni u druge, komuniciraju otvoreno i izgrade zajedničku viziju.

Kako provesti team building?

Proces provođenja team buildinga može varirati ovisno o potrebama tima i organizacije. Međutim, neke opće smjernice uključuju:

 • Definiranje ciljeva: Prije provođenja team buildinga, važno je definirati ciljeve i očekivanja od aktivnosti. Razmislite o tome što želite postići kroz ove aktivnosti, kakve probleme želite riješiti i što želite postići na kraju.
 • Odabir aktivnosti: Postoji nekoliko vrsta aktivnosti koje se mogu koristiti za team building, uključujući sportske igre, timsku izgradnju, vježbe povjerenja, trening komunikacije i radionice za razvoj vještina. Odaberite aktivnosti koje su u skladu s ciljevima i potrebama vašeg tima.
 • Planiranje i organizacija: Nakon odabira aktivnosti, važno je planirati i organizirati događaj. To uključuje odabir datuma, mjesta i vremena, kao i pripremu opreme i potrebnih materijala.
 • Uključivanje tima: Uključivanje tima u planiranje i organizaciju aktivnosti može biti korisno za postizanje ciljeva. Ovo će također pomoći u stvaranju povjerenja i osjećaju zajedništva među članovima tima.
 • Praćenje i evaluacija: Nakon završetka aktivnosti, važno je pratiti i procijeniti uspjeh team buildinga. To uključuje evaluaciju ciljeva i očekivanja, razgovore s članovima tima o njihovom iskustvu i povratne informacije o tome što se može poboljšati u budućnosti.

Kada organizirati team building?

Možda unutar tima primjećujete nisku razinu energije, destruktivnu komunikaciju, neusklađenost u ciljevima ili manjak jasnoće po pitanju pojedinih timskih uloga, raspodjele zadataka te područja odgovornosti. Krizni menadžment će vam pomoći da prepoznate da je što prije potrebno unaprijediti timski rad, osnažiti međusobnu povezanost te se usmjeriti na rješavanje konflikata. No, imajte na umu - team building je najbolje organizirati onda kad mislite da vam on nije potreban. Tad će dodatno osnaživanje i povezivanje tim motivirati na ostvarivanje punih potencijala i stvoriti dodanu vrijednost za organizaciju.

Savjeti za uspješan team building

Razmislite o potrebama svog tima. Razmotrite potrebe svog tima prije nego što odaberete aktivnosti za team building. Ako tim treba raditi na komunikaciji, vježbe komunikacije mogu biti korisne. Ako timu nedostaje povjerenje, vježbe povjerenja mogu pomoći u rješavanju problema. Uključite sve članove tima! Važno je uključiti sve članove tima u aktivnosti za team building. To će pomoći u stvaranju osjećaja zajedništva i pripadnosti te će pomoći u izgradnji timskog duha.

Planirajte aktivnosti koje su zabavne. Zabavne aktivnosti pomoći će u stvaranju pozitivne atmosfere i osigurati da se svi članovi tima osjećaju ugodno. Naglasite uspjeh tima i pokažite zahvalnost za doprinos svakog člana tima. To će pomoći u izgradnji samopouzdanja i motivaciji za daljnji rad. Koristite team building kao kontinuirani proces. Team building ne bi trebao biti jednokratni događaj. Umjesto toga, trebao bi biti kontinuirani proces koji će pomoći u razvoju tima i poboljšanju suradnje.

Primjeri aktivnosti za team building

 • Timski sportovi kao što su odbojka, košarka ili nogomet mogu biti izvrsni za izgradnju timskog duha i jačanje suradnje.
 • Vježbe povjerenja poput "padajućeg kruga" ili "puzanja" mogu pomoći u razvoju povjerenja i sigurnosti među članovima tima.
 • Trening komunikacije može pomoći u razvoju vještina poput slušanja, izražavanja i postavljanja pitanja.
 • Radionice za razvoj vještina mogu pomoći članovima tima da razviju specifične vještine poput vođenja, upravljanja vremenom, upravljanje promjenama ili kreativnosti.
 • Timski izazovi kao što su orijentacijske utrke, zagonetke ili skupljanje hrane za dobrotvorne svrhe mogu biti zabavni načini za izgradnju timskog duha i suradnje.
 • Izleti i aktivnosti izvan radnog mjesta poput odlaska na rafting ili planinarenje mogu pomoći članovima tima da se povežu na osobnoj razini i izvan radnog okruženja.
 • Timski ručak ili večera mogu biti odličan način za jačanje veza između članova tima i stvaranje neformalne atmosfere.
 • Virtualni team building postao je sve popularniji u doba pandemije, a može uključivati ​​aktivnosti poput online kvizova, virtualnih igara ili timskih radionica.
 • Volontiranje za dobrotvorne svrhe može biti izvrsna prilika za tim da radi zajedno na nekom cilju i stvori osjećaj postignuća.
 • Inovativne aktivnosti poput hackathona, pitch natjecanja ili dizajniranja aplikacija mogu pomoći u razvoju kreativnosti, suradnje i rješavanja problema.

Važno je imati dobar tim!

Učinkoviti timovi trebaju imati jasno definirane ciljeve i strategiju koja u osnovi ima strateško planiranje za njihovo uspješno ostvarenje. Svaki član tima trebao bi imati jasnu ulogu i odgovornosti unutar tima, a tim bi trebao imati jasnu hijerarhiju i proces donošenja odluka. Za to je potreban dobar organizacijski dizajn. Članovi tima trebaju biti motivirani za postizanje ciljeva i biti svjesni svoje važnosti u ostvarenju ciljeva tima. Međutim, izgradnja učinkovitog tima nije samo o postizanju ciljeva, već i o stvaranju zdrave radne kulture u kojoj su svi članovi tima uključeni, podržavaju se i motiviraju. Zdrava radna kultura pomaže u održavanju motivacije i produktivnosti u dugoročnom razdoblju.

Team building aktivnosti mogu pomoći u razvoju zdrave radne kulture i jačanju veza između članova tima. Ako se aktivnosti organiziraju na pravi način, mogu se poboljšati ključne vještine poput komunikacije, suradnje i rješavanja problema. Kada se odlučujete za aktivnosti za team building, važno je uzeti u obzir različite načine na koje ljudi uče i reagiraju na aktivnosti. Neki ljudi vole natjecati se, dok drugi radije rade zajedno. Različite generacije također mogu imati različite preferencije za vrstu aktivnosti. Aktivnosti za team building također bi trebale biti prilagođene različitim sposobnostima i kulturama članova tima. Važno je osigurati da se svi članovi tima osjećaju ugodno i uključeni u aktivnosti.

Organiziranje team building aktivnosti

Aktivnosti za team building mogu se organizirati na različitim razinama. Mogu biti kratke aktivnosti koje se provode tijekom pauze za kavu ili pauze za ručak, ili dugotrajnije aktivnosti koje traju nekoliko dana. Dugotrajnije aktivnosti mogu uključivati ​​putovanje u drugi grad ili zemlju i uključivati ​​različite aktivnosti poput radionica, igara i izleta. Važno je imati na umu da aktivnosti za team building ne bi trebale biti samo o zabavi. One bi trebale imati jasan cilj i pomoći u razvoju specifičnih vještina i odnosa unutar tima. Na primjer, aktivnost koja se fokusira na razvoj komunikacijskih vještina može uključivati ​​aktivnosti poput igranja igre uloga ili timskog rješavanja problema.

Također je važno osigurati da se aktivnosti organiziraju u okviru proračuna i da su dostupne svim članovima tima. Troškovi za aktivnosti za team building mogu varirati ovisno o vrsti aktivnosti i broju ljudi koji sudjeluju, stoga je važno izraditi detaljan proračun prije organizacije aktivnosti. Jedna od najvažnijih stvari koju menadžeri mogu učiniti za izgradnju učinkovitog tima je pružiti podršku i osnaživanje svakom članu tima. To uključuje pružanje prilika za razvoj i napredovanje, pružanje povratnih informacija o radu i ohrabrivanje suradnje i timskog rada.

Team building aktivnosti mogu biti korisne u jačanju veza između članova tima, poboljšanju ključnih vještina i kako bi se razvila zdrave organizacijska kultura. Važno je osigurati da su aktivnosti uključive, prilagođene različitim sposobnostima i kulturama i da imaju jasan cilj. Uz to, menadžeri bi trebali pružati podršku i osnaživanje svakom članu tima, imati otvorenu i transparentnu komunikaciju unutar tima te kontinuirano pratiti napredak i održavati aktivnosti za team building.

Ramiro pristup osmišljavanju i provedbi team buildinga

Kako biste bolje proveli team building aktivnosti, u dogovoru s vama osmišljavamo plan i program aktivnosti kako bismo udovoljili specifičnim potrebama tima i doprinijeli rješavanju aktualnih izazova.  Važno nam je da je svaki team building zabavno i korisno iskustvo za sve članove tima, kako bi u ugodnom i konstruktivnom okruženju unaprijedili svoju suradnju.

Izgradnja učinkovitog tima ključna je za postizanje uspjeha u bilo kojoj organizaciji. Timovi koji su u stanju dobro surađivati, komunicirati i razumjeti jedni druge postižu bolje rezultate, postaju otporniji na stres i lakše rješavaju probleme. Aktivnosti za team building mogu biti korisne u jačanju veza između članova tima, poboljšanju ključnih vještina i razvoju zdrave radne kulture.

Kada se organiziraju aktivnosti za team building, važno je osigurati da su uključive i prilagođene različitim sposobnostima i kulturama. Aktivnosti trebaju imati jasan cilj i biti zabavne kako bi se osigurala maksimalna uključenost i motivacija članova tima. Osim toga, timovi bi trebali razmotriti budžet prije organizacije aktivnosti za team building i osigurati da su dostupne svim članovima tima.

Izgradnja učinkovitog tima nije jednokratni događaj

Važno je također imati otvorenu i transparentnu komunikaciju unutar tima. Menadžeri bi trebali biti otvoreni za prijedloge i ideje od svih članova tima, a članovi tima trebali bi biti otvoreni za davanje povratnih informacija i komunikaciju međusobno. Pružanje podrške i osnaživanje svakom članu tima također je ključno za izgradnju učinkovitog tima.

Konačno, važno je imati na umu da izgradnja učinkovitog tima nije jednokratni događaj, već kontinuirani proces. Timovi trebaju redovito provjeravati napredak prema ciljevima i prilagođavati svoj pristup prema potrebama tima. Uz to, treba se redovito održavati aktivnosti za team building kako bi se osiguralo održavanje zdrave radne kulture i jačanje odnosa unutar tima.

Ukupno gledano, izgradnja učinkovitog tima ključna je za postizanje uspjeha u organizaciji. Aktivnosti za team building mogu poboljšati suradnju, komunikaciju, povjerenje i motivaciju među članovima tima, no isto tako je važno osigurati podršku i osnaživanje svakom članu tima, imati otvorenu i transparentnu komunikaciju unutar tima te kontinuirano pratiti napredak i održavati aktivnosti za team building. Samo na taj način timovi mogu postati otporniji, produktivniji i postići bolje rezultate.

Javite nam se

Ako želite zanimljiv i individualiziran team building na kojem ćete se odlično provesti, a istovremeno ojačati svoj tim i potaknuti željene promjene

Dogovorite besplatni razgovor

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.