Menadžment coaching

Menadžerima i članovima uprava je, usprkos dugogodišnjem obrazovanju i iskustvu, u određenim situacijama potreban savjet. Mi ćemo svojim objektivnim pogledom, pitanjima i savjetima ubrzati razumijevanje problema te zajedno s vama definirati načine kako ih riješiti. Potaknite učinkovitu komunikaciju s pojedincima, timski pristup ostvarenju ciljeva i otopite otpore u prihvaćanju promjena. Uložite u svoj rast i utjecaj; povežite se s našim iskusnim coachevima kako biste samostalno i odgovorno vodili tim ili cijelo poduzeće.

Dogovorite besplatni razgovor

Naš pristup

Primjenom suvremenih psiholoških alata na početku procesa detaljno procjenjujemo vaš menadžerski potencijal. Te informacije pomažu u osvještavanju vaših snaga i prostora za napredak. Na temelju njih dogovaramo ciljeve coachinga čime osiguravamo da je usmjeren na ono što vam je najpotrebnije. Krizna vremena zahtijevaju uspješno upravljanje vlastitom energijom i emocijama. Učimo vas prepoznati trenutke i emocije koji vam smetaju u obavljanju zadataka. Tek kad prihvatite da se prvo morate naučiti brinuti za sebe, možete početi paziti na članove tima, dati im podršku i edukaciju s obzirom na izazove s kojima se suočavaju.

Budući da u različitim okolnostima postojeći obrasci rada imaju različitu učinkovitost, podučit ćemo vas vještinama učinkovitog organiziranja posla, upravljanja timom na daljinu i održavanja kvalitetne radne atmosfere. Posebnu pozornost stavljamo na sustavno vođenje interne komunikacije kao ključa za ostvarivanje pozitivnog utjecaja i pripreme tima na poslovanje u drugačijim okolnostima. Nove vještine i tehnike imat ćete priliku isprobati u sigurnoj i podržavajućoj okolini na konkretnim vlastitim primjerima. 

Zašto Ramiro

300+
poduzeća u različitim industrijama

Dva desetljeća savjetujemo menadžere svih hijerarhijskih razina, poduzetnike, direktore i članove Uprava poduzeća raznih veličina i industrija. Usprkos uspješnom poslovanju, željeli su biti još bolji, upravljati i voditi poduzeće efektivnije i efikasnije. Svakom od njih smo pomogli u rješavanju problema jer su vjerovali našoj stručnosti i iskustvu.

Svi klijenti
Atlantic
Apsolon
Torbarina
PIS
Strabag
Končar

Kad tražimo savjet druge osobe o problemu s kojim se susrećemo, obično očekujemo jednostavno donošenje odluka i jasnu uputu što napraviti da ga uspješno riješimo. No, rijetko kad ćemo upravo to i dobiti. Ako se prisjetite situacija iz vlastitog života, vjerojatno ste češće dobili savjet ili podršku, a ne konkretno rješenje. Možda vam je, ako loše upravljate emocijama, zbog toga skočio živac, ali iako se to može činiti loše, zapravo čini vam dobro jer postajete vještiji u autonomnom rješavanju problema. Kad sami riješite problem, vjerojatno ćete imati osjećaj ponosa, a vaše samopouzdanje će se značajno povećati. Krajnji učinak je da postajete vještiji u donošenju odluka te možete razaznati dobru od loše akcije u procesu rješavanja problema.

Iz dugogodišnje prakse znamo da i menadžeri često očekuju brzo rješenje kada dolaze na menadžment coaching. Ipak, menadžment coach neće dati točnu uputu kako razriješiti problem. Naime, ne postoji magična formula koja se može iskoristiti u procesu coachinga s kojom bi se riješili svi problemi. Iako se to može učiniti kao upravo ono što vi tražite, to je samo najlakša opcija. Stoga, bitno je naglasiti da menadžment coaching neće riješiti sve vaše probleme – barem ne bez vašeg aktivnog sudjelovanja u tom procesu. Ako uđete u coaching proces s takvim uvjerenjem, možete ostati razočarani. Stoga je bitno naglasiti da se zajedničkim naporima coacha i menadžera koji često puta uključuju pregovaranje, može doći do novih, inovativnih pristupa kako riješiti specifičan problem. U tome je i cijela svrha procesa coachinga.

Individualni pristup za menadžment coaching

Menadžment coaching je proces u kojem zajedno s coachem radite na rješavanju izazova s kojima se suočavate u svojem radu i unapređujete svoje menadžerske vještine. Prednost koju daje menadžment coaching u odnosu na grupne edukacije menadžerskih vještina leži u individualnom pristupu. On omogućuje da zajedno s coachem radite na konkretnim problemima s kojima se susrećete u svojem radu. Također, coach svoj pristup može u potpunosti prilagoditi vama, što olakšava postizanje željenih rezultata. Osim toga, individualni menadžment coaching nudi mogućnost potpunog posvećivanja vama, dok to u grupnim edukacijama nije moguće. To je iznimno bitno jer svaki menadžer ulazi u proces coachinga s različitim vještinama te problemima zbog čega je individualni pristup od ključne važnosti.

Pritom menadžment coach ne daje recept i konkretne korake koje morate napraviti kako biste riješili problem. On će vam pomoći da detaljno analizirate problem s kojim se suočavate te vas voditi u osmišljavanju načina na koji ga možete riješiti. Uz to, dat će vam potrebna znanja i pomoći vam u razvoju ključnih vještina potrebnih za provedbu rješenja koje sami osmislite tijekom coaching procesa. Dakle, coach je mentor koji nadgleda vaš napredak i vodi vas u pravom smjeru, ali vama prepušta donošenje odluka te pronalazak rješenja. Time brusi vaše vještine koje će vas naposlijetku učiniti boljim menadžerom.

Preuzimanje odgovornosti za uspjeh

Iako će vam vaš coach biti podrška u cijelom procesu menadžment coachinga, najveća odgovornost za uspjeh i razvoj vlastitih vještina je na vama! Upravo zato se i naglašava individualni pristup te zajednički rad coacha i menadžera. U suprotnom, vaše vještine bi ostale jednake te bi vam svaka nova situacija predstavljala novi, nerješivi izazov.

Na prvu se takav način rada može činiti besmislenim uz loše upravljanje konfliktnim zahtjevima. Da ste znali što napraviti, već biste preuzeli odgovornost i to napravili. Ipak, sigurno vam je poznato da najbolje učimo iz vlastitih pogrešaka. Baš kao i mala djeca koja se moraju opeći da bi shvatila opasnost vatre. Jednom kada se opečete teško da ćete to i zaboraviti. Upravo zato najlakše radimo promjene u svojem ponašanju kada sami dođemo do uvida. I baš je zbog toga coaching proces u kojem vas coach vodi da samostalno osmislite rješenje umjesto da daje savjete.

Tijekom coachinga dobivate vodstvo i drugačiju perspektivu koja vam omogućuje da osmislite rješenje koje vam do sada možda i nije palo na pamet. Jednom kada prođete coaching proces, uvidjet ćete kako vam te nove vještine mogu pomoći da postanete još bolji menadžeri i voditelji. Uz to, dolazak do vlastitog uvida olakšat će vam prihvaćanje rješenja koje ste osmislili. Kad prihvatite tako osmišljeno rješenje, spremni ste samouvjereno preuzeti odgovornost za njegovo provođenje. Upravo je to ključ uspjeha samog procesa coachinga!

Menadžment coaching u razdoblju neizvjesnosti

Svaki se zaposlenik pita koliko će trajati kriza, koliko dugo će biti izložen stresu? Treba li prednost davati poslovnim aktivnostima ili onima u obitelji. Neizvjesnost je potaknuta velikom količinom loših vijesti zbog kojih su zaposlenici zabrinuti za sigurnost posla, a time i sebe i svojih najbližih. Nije jednostavno samostalno donositi odluke koje mogu imati dalekosežne posljedice kako na pojedinca tako i na poduzeće. Vodstvo poduzeća nema sve odgovore, a zaposlenici to znaju. Svejedno, u trenutcima krize menadžment i vodstvo su oni koji će odlučiti što naposljetku napraviti i kako odvagnuti prednosti i nedostatke odluke.

Menadžeri su iznimno važna poluga za preživljavanje krize ako im poduzeće omogući znanja i vještine kojima će prihvatiti nova, drugačija ponašanja i odgovornosti za djelovanje svog tima. Uloga menadžera tako se proširuje s organizacije posla, motivacije i kontrole u poznatim uvjetima na sasvim novo područje u kojem se do sada nisu nalazili. Ako su pritom i u pred kriznim vremenima više bili uključeni u mikromenadžment svojih ljudi, a manje u vođenje, krizna im situacija stvara dodatni pritisak s kojim se teško nose.

Novi zadatak vođenja može biti upravo razlog zbog kojeg se menadžer može odlučiti na coaching. Neizvjesne situacije te poteškoće snalaženja mogu se činiti kao velika prepreka u dolasku do korisnog rješenja. Uz mentorstvo, menadžeri mogu donijeti racionalnije i korisnije odluke koje će pomoći kako poduzeću tako i samim zaposlenicima.

Snaga promjene - menadžment

Vodstvo poduzeća u vremenu krize mora koristiti svoje menadžere kao snagu promjene. Umjesto naglaska na izvršenje dobro definiranih procesa na koje su naviknuti, menadžeri imaju zadatke koji su dobili na težini u kriznom razdoblju. Jedan od najvažnijih poslova menadžera u krizi jest učinkovita interna komunikacija za što su mu potrebne odlične prezentacijske vještine. Menadžere učimo dijeliti informacije o stavovima vodstva i poslovanju poduzeća s članovima tima. Učimo ih i slušati članove tima i usvajati prijedloge koji će unaprijediti poslovanje u drugačijim uvjetima rada. Menadžer zaposlenicima treba dopustiti da iznose svoje strahove i nuditi im podršku, a za takve razgovore pružamo izvanredne alate koji će im u tome pomoći. Iako pojam prodaja ima često negativnu konotaciju menažder treba biti sposoban progurati dobru poruku do svih zaposlenika.

Menadžeri se moraju zauzeti za potrebe zaposlenika i pronaći rješenja za njihove probleme. Ove se aktivnosti odnose na privlačenje pozornosti vodstva na krizne prioritete pojedinaca. Možda se radi o nekom sredstvu za rad kao što su slušalice s mikrofonom ili stolac, a možda o tome da je prijedlog primjenjiv za cijelo poduzeće. Zaposlenici se mogu osjećati izolirano i otuđeno pa je važno zadržati razinu njihove angažiranosti. Svaki menadžer mora paziti da članovi tima ne potonu u malodušnost i mora raditi u ime njihovih interesa.

Tijekom krize nužno je zadržati sve što je dobro i paziti da se sačuvaju i obnove dobre prakse koje su poduzeću donijele uspjeh. Menadžere učimo raditi to na daljinu s postojećim alatima kao i stvarati nove alate kojima će kreativno organizirati poslovanje i ostvariti rezultate. Fleksibilnost je ključna, a uključenost svih članova tima u kreativno stvaranje presudna.

Svaki menadžer bi trebao imati mentora i coacha

Tijekom godina često smo vidjeli kako menadžeri nailaze na probleme zbog pogrešnih procjena ljudi s kojima rade i surađuju. Mnogi dobri zaposlenici su napustili poduzeće jer menadžeri nisu prepoznali njihove mogućnosti i podržali ih kada je trebalo. Jednako tako su pogrešno procijenili loše radnike jer su mislili da su bolji nego što jesu i predugo ih držali na radnom mjestu. Teško je imati objektivnu perspektivu o zaposlenicima jednom kada se nalazimo u samom procesu suradnje i rukovođenja. Baš zbog toga će mentorstvo menadžment coacha pružiti sagledavanje zaposlenika u novom svjetlu.

Menadžeri jako ograničavaju svoju učinkovitost izgradnjom jakih veza s određenim tipovima ljudi, najčešće onima koji su im slični po iskustvu, spolu, uvjerenjima ili načinu rada. Bitno je imati neutralna i precizna zapažanja o suradnicima te odbaciti ograničavajuća uvjerenja o ljudima koji su različiti. To je glavna vrijednost koju menadžment coach može imati, a mi vam u stvaranju takve vrijednosti možemo pomoći.  

Možda će vam trebati bolje upravljanje vremenom jre ćete raditi i s mentorom i s coachem. Mi ćemo vam dati jedinstvenu perspektivu o vašim zaposlenicima i suradnicima te ćemo vam moći ponuditi objektivno stajalište s kojim ćete osvijestiti problem. Osim toga, ovakva perspektiva će vam dati potrebne vještine da postanete samouvjereniji u donošenju odluka. U procesu coachinga naučit ćemo vas kako postati točniji u procjeni suradnika, klijenata ili onih koji vam mogu pomoći u napredovanju. Jednom kada završite taj proces, vaše vještine rukovođenja omogućiti će vam i uspješnije odnose sa zaposlenicima i izgradnju jakih, stabilnih veza u poslovnom životu.

Mentorstvo je put ka uspjehu

Mnogi od najuspješnijih pojedinaca u povijesti su uza sebe imali savjetnika ili mentora koji im je pomogao na putu ka uspjehu. Svi znamo o tome kako je Aleksandar Makedonski osvojio tadašnji svijet, kao i to da mu je mentor bio Aristotel. I naši najpoznatiji suvremenici imaju svoje mentore bez kojih ne bi postali to što jesu. Danas i mogućnost da vam omoguće rad s coachem predstavlja prednost prilikom izbora pojedinog poduzeća za nastavak karijere. Rad s coachem ima mnogo prednosti, a mi imamo dugogodišnje iskustvo i pozitivne rezultate rada s menadžerima na najvišim hijerarhijskim pozicijama u različitim industrijama. Susretanje s raznovrsnim situacijama menadžmenta omogućilo nam je da iskustva pretočimo u vještine koje menadžeri mogu koristiti u radu.

Budući da ljudi na različite načine prihvaćaju znanje i koriste naučeno u poslu, pomoći ćemo vam razumjeti koji vam alati i postupci najbolje odgovaraju. Još jedna bitna prednost procesa coachinga jest davanje povratne informacije u stvarnom vremenu dok obavljate svoje svakodnevne aktivnosti. Povratne informacije omogućuju vam praćenje vašeg napretka. Time možete uvidjeti kako se vaše vještine poboljšavaju te kako ih koristite za dobrobit zaposlenika, poduzeća pa i vas samih. Pomoću povratnih informacija ćete, tijekom procesa prilagodbe i promjena, zadržati fokus na svoje ciljeve.

Coaching proces za osobni razvoj

Na temelju izvrsnih psiholoških alata odredit ćemo vaše karakteristike ličnosti te kako se i koliko ta procjena razlikuje od vašeg viđenja samog sebe. Te povratne informacije oblikovat će ključne teme na kojima ćemo zajedno raditi. Pomoći ćemo vam izgraditi vještine pomoću kojih ćete sebe vidjeti očima nepristranog promatrača te saznati koje su vaše jake strane i one u kojima se još trebate razvijati. Kada se stvori ovakav profil, jednostavnije ćemo stvoriti plan akcije kako bi se usavršili u rukovođenju i vodstvu zaposlenika.

Na poziciji menadžera ili člana uprave nekog poduzeća već ste pokazali sposobnost i vještine koje su vam omogućile takav položaj. Imate i potencijal za stvaranje privatne i profesionalne okoline kakvu priželjkujete. Vaša mašta i kreativnost vam pomažu oblikovati željeno okruženje, no realizacija je, usprkos svemu tome, nešto složenija. Ono što vas može dijeliti od ostvarenja vizije je upravo korištenje sposobnosti i vještina koje posjedujete da biste stvorili rješenja problemima poduzeća. To što znate zamisliti kako bi budućnost trebala izgledati ne znači da su dobar savjet i znanje u njenoj provedbi suvišni. To je idealna situacija za pomoć jednog od naših coacheva!  Ponekad i najvrsniji menadžeri trebaju vodstvo od strane iskusnih coacheva kako bi se usavršili.

Javite nam se

Susrećete s različitim izazovima u svakodnevnom menadžerskom poslu, a ne znate kako im pristupiti? Voljeli biste imati podršku stručne osobe? Javite nam se i dogovorite svoj coaching susret – povest ćemo vas do najboljeg rješenja!

Dogovorite besplatni razgovor

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.