Jaka vizija za ostvarenje uspjeha

Igor Pureta Igor Pureta

Uspjeh ne mora svim ljudima značiti isto jer vizija jedne osobe može se razlikovati od vizije druge, a ostvarenje nečije vizije jest njegov uspjeh.

Jeste li osmislili svoju viziju

Uspjeh ne mora svim ljudima značiti isto jer vizija jedne osobe može se razlikovati od vizije druge. Kako su različite vizije tako se onda različito percipira i uspjeh. Stoga je jako bitno da budemo svjesni što uspjeh predstavlja za nas. Tek kada raščistimo sa sobom što želimo postići u životu, možemo ići za onime što mi smatramo uspjehom. Jer mi sami, i nitko drugi, kontroliramo vlastiti uspjeh. Ponekad nam se vanjski čimbenici stvarno i prepriječe na putu. Puno češće znamo okrivljavati druge ljude ili okolnosti za naše neuspjehe. To su samo privremene prepreke, pa ne smijemo upasti u zamku okrivljavanja drugih. Okrivljavanje drugih, isto kao i sebe samih, zapravo nas slabi. Umjesto toga, iz svakog iskustva trebamo nastojati izvući lekcije za dalje.

Također važno je zamišljanje sebe uspješnim, sa svim detaljima koji su svakom od nas važni. To će nam omogućit da prepoznamo i zgrabimo prave prilike kada one naiđu. Osim vizije za uspjeh je potrebna i hrabrost kako bismo na vrijeme reagirali na ukazane prilike. Ta hrabrost će nam omogućiti da spremno iskoračimo iz vlastite zone ugode i preuzmemo neke rizike. Sve ovo izgleda prilično traumatično, no ako to zaista doživljavate traumatičnim pripazite i pogledajte o čemu se radi. Na kraju krajeva u svakom putovanju trebamo uživati u svakom danu!

Snovi se ispunjavaju i pod zemljom

Organizacijska kultura treba biti inovativna

Čudni su načini da se postigne otvorenost nekog društva. Da će se snovi ispunjavati i izgradnjom podzemne željeznice - to je novost! Qatar je zemlja nafte u kojoj su ceste prilagođene automobilima, a ne pješacima, te se u posljednjih deset godina potrošnja nafte u zemlji i više nego utrostručila. Usprkos tome što nafte imaju na pretek snovi vlasti u toj zemlji ipak idu u drugačijem smjeru. Vjerujem da snovi nisu išli u smjeru smanjenja zagađenja okoliša, ali rezultat može biti i takav! Glavni grad Doha sada pokušava obrnuti taj trend izgradnjom novog sustava javnog prijevoza. Nova mreža podzemne željeznice obuhvaćat će oko 100 metro stanica od kojih će svaka biti osmišljena tako da mami građane i odvlači ih od njihovih automobila.

Arhitekti su vožnju vlakom željeli učiniti udobnijom od vožnje automobilom, naročito kada temperature u pustinji porastu na preko 40°C. No, vizija im nije samo smanjiti broj automobila na zakrčenim ulicama Dohe, već i stvarati zajednicu te interakciju. Otvorenost putem novog javnog prostora je velika stvar za tu zemlju. Novi metro bi i ženama trebao olakšati kretanje jer, iako u Qataru one smiju voziti automobile. U stvarnosti to još uvijek predstavlja tabu te za sada još najčešće moraju čekati da ih netko odveze na željenu destinaciju.

Zajednička vizija za zajednički napredak

Organizacijska kultura usklađuje zajedničku viziju

Ukoliko je vizija poduzeća usklađena s vizijom zajednice u kojoj radi uspjeh poduzeća će biti puno veći nego da je njegova vizija odvojena od zajednice. Stoga je za poduzeća i za zajednicu jako važno komunicirati i usklađivati svoje vizije. Tijekom panel rasprave u organizaciji Stanford Center of Philanthropy and Civil Society, poduzeća su razmjenjivala iskustva i objasnila koristi od usklađivanja društvene odgovornosti i poslovnih ciljeva. Poduzeće koje razmišlja napredno i dugoročno može pomaganjem društvenih programa učiniti da oni postaju održivi, a istovremeno pospješiti poslovni rezultat.

Cisco tako putem cloud platforme pruža besplatnu informacijsku tehnologiju, a lokalne zajednice osiguravaju učionice, opremu i nastavno osoblje za školovanje građanstva. Osim pomoći društvu u kojem radi, Cisco kreira i bazu potrošača ali i osobe osposobljene za održavanje njihove tehnologije.

Gap je pokrenuo program Personal Advancement & Career Enhancement za svoje radnice, a koji ženama koje ga prođu omogućava stjecanje financijske pismenosti te vještine komuniciranja i rješavanja problema. Sudionice tako napreduju na poslu, a program ih osnažuje i za privatni život jer znaju bolje izraziti svoje stavove i napredovati prema svojim ciljevima. Istovremeno Gapove tvornice u kojima je program proveden imaju višu stopu zadržavanja zaposlenika i veću produktivnost. Načina ima još puno. Poznajte li vi koji?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.