Ljudski resursi traže predvodnike promjena

Igor Pureta Igor Pureta

Ljudski resursi su neprestano u potrazi za talentima koji bi mogli unaprijediti poslovanje poduzeća, a novi izvor im počinju biti tinejdžeri.

Ljudski resursi će uskoro uglavnom biti današnji tinejdžeri

Ljudski resursi su neprestano u potrazi za talentima koji bi mogli unaprijediti poslovanje poduzeća. Novi izvor im počinju biti tinejdžeri. Ili barem milenijalci! Jedan od takvih primjera kojem se trebaju okrenuti jest i sljedeća priča, ona o Kelly Lovell. Kelly je tek navršila 21 godinu, a već ima planer prepun obaveza. Pozivaju je da održi govore i predstavlja raznih projekata koje je pokrenula. Projekte provodi usporedno sa studijem, poput Top 20 Under 20 award i My Clean City. Cilj Kelly Lovell je dotaknuti srca mladih ljudi širom planeta i osnažiti ih kao predvodnike promjena. Njezinim riječima: Mladi su lideri današnjice pa upravljanje njihovim ljudskim resursima drže rješenja mnogih svjetskih problema. Pa ipak i mi i oni sami potcjenjujemo njihov potencijal." Lovell tvrdi da iako mlade mnogi doživljavaju kao nelojalne i sebične, njima samo nedostaje osjećaj povezanosti. Većina tinejdžera osjeća se pritisnuto očekivanjima, a volonterstvo im pomaže da pronađu sebe i postanu predvodnici promjena.

Kelly je i motivacijska konzultantica tvrtkama i zajednicama koje žele više involvirati mlade ili ostvariti svoj pravi potencijal i vrijednosti. Iako su njezine godine često i prepreka, Kelly se ne zaustavlja pred zatvorenim vratima. Vjeruje da se uspjeh skriva iza drugih ili trećih zatvorenih vrata.

Napredak pomoću većih plaća

Ljudski potencijali za veću plaću

Obično se povećanje plaća povezuje sa smanjenjem profita, a time se umanjuju šanse za napredak poduzeća i pojedinaca. Možda griješimo! U kapitalizmu je uobičajeno da minimalna plaća zaista bude niska i to je jedan od postulata. Dapače čak bi je i ukinuli da sve bude još lakše. Walmart, najveći američki maloprodajni lanac, ovih se dana suočava s protestom svojih djelatnica, okupljenih u Walmart Moms (Walmartove mame). One zahtijevaju povećanje plaća na 25.000 USD godišnje, odnosno na satnicu od 12,25 USD (sadašnja prosječna satnica je 10,58 USD). Prema grupi za javnu politiku Demos trgovina na malo u SAD-u zapošljava 1,3 milijuna žena koje žive blizu granice siromaštva.

Amy Traub je autorica dokumenta Retail’s Choice: How Raising Wages and Improving Schedules for Women in the Retail Industry Would Benefit America. Ona podržava žene Walmarta i tvrdi da bi povećanje plaća prodavačicama doprinijelo boljitku tih žena. I ne samo njih već i poduzeća u kojima rade, ali i cjelokupne ekonomije. Navodi razne studije koje dokazuju kako maloprodajne tvrtke zapravo mogu priuštiti povećanje plaća svojim djelatnicima. Time bi se poboljšala produktivnost, ali i djelatnicima dalo više novaca koje zatim mogu potrošiti u tim istim trgovinama.

Tri dana za rad, četiri za odmor!

Ljudski potencijali više rade u kraćem vremenu

Najbogatiji čovjek na svijetu predlaže da tjedni rad zauzima manji dio tjedna i da radimo svega tri dana u tjednu! Stvarno je lijepo kad predstavnik "trulog kapitalizma" predlaže tako nešto za ljudske resurse kojh ima napretek u svim svojim organizacijama! Meksički magnat mobilnih komunikacija, Carlos Slim od prošloga je tjedna najbogatiji čovjek na svijetu. Na nedavnoj je konferenciji u Paragvaju izjavio kako je potrebno radikalno promijeniti organizaciju radnog vremena. On smatra kako bismo tri dana trebali raditi po 11 sati dnevno. Zatim trebamo imati četiri dana za odmor, opuštanje i bavljenje nekim drugim aktivnostima. No, također drži i da ćemo morati raditi možda i do sedamdeset pete godine.

Zaposlenici njegovog poduzeća Telmex mogu ići u mirovinu s pedeset godina starosti ukoliko su u poduzeću radili od adolescentskih dana,. Ako žele mogu odlučiti i ostati u poduzeću te raditi četiri dana tjedno, a primati punu plaću. Sam Slim ima 74 godine i ne pokazuje znakove usporavanja (i ne zna se koliko dana u tjednu on radi!), a jedan od najdražih hobija mu je – razmišljanje. Valjda se netko iz njegovog kruga sjetio Johna Maynarda Keynesa! On je još 30-tih godina prošlog stoljeća, zbog razvoja tehnologije, predviđao drastično smanjenje radnog tjedna. I to na tri ili čak dva dana, ali ne po 11 sati dnevno, već sasvim uobičajenih 8.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.