Poslovni uspjeh u nemirnom moru poduzetništva

Igor Pureta Igor Pureta

Mnogi razmišljaju o pokretanju poduzeća i žele poslovni uspjeh koji će ih učiniti materijalno neovisnima i, ako je moguće, svjetski poznatima.

Mlado poduzeće treba puno podstreka da uspije na tržištu

Mnogi od nas, potaknuti različitim razlozima, razmišljaju o pokretanju vlastitog poduzeća. Želimo poslovni uspjeh koji će nas učiniti materijalno neovisnima i, ako je moguće, svjetski poznatima. Mali broj se zaista odlučuje na taj korak. Postavlja se pitanje što učiniti da, kad ste se već jednom odlučili na njega, poslovni uspjeh bude što vjerojatniji. Iščekivanje poslovnog uspjeha je poput plovidbe nepoznatim morima. Otisnuli ste se s obale, krenuli ste u pravcu za koji pretpostavljate da će vas dovesti do druge obale. Ona sigurno postoji jer ste čuli već priličan broj priča o njoj od onih koji su tamo i stigli. Dok tamo ne stignete sve izgleda poput putovanja prema horizontu za koje ne znate kuda vodi niti koliko će trajati.

Barem na početku čini se kako je more mirno. Samo treba vremena za dolazak do obale na kojoj se nalazi taj toliko željeni poslovni uspjeh. Stvarnost je barem donekle različita iako ta različitost može jako ovisiti o tome na koji način upravljate svojim brodom. Na vašem putu će biti raznih uzbuđenja i promjena, čak i više nego što možete zamisliti. Stoga je potrebno biti spreman reagirati na predvidljive i nepredvidljive događaje što ćete najlakše ostvariti uz nekoliko temeljnih načela.

Imajte na umu cilj

Uvijek imajte u vidu što vam je zapravo cilj i stremite prema tome. Svako malo će nešto pokušati odmaknuti vas do tog cilja. Dokle god znate što vam je cilj sve je puno lakše. Znat ćete u kojem smjeru trebate voditi sebe i svoje poduzeće. Lakše ćete se snalaziti s rješavanjem zapreka na putu. Improvizacija će vam biti važna vještina za jednostavnije snalaženje. Time će vaše putovanje biti jednostavnije! Iako ne znate što se može dogoditi, znate da se može dogoditi i spremni ste na to.

Kako vaše poduzeće nastavlja rasti i razvijati se moguće je da ćete vam se učiniti nešto čudno. Čini se da poslovni uspjeh kojem se približavate izgleda malo ili prilično drugačije od onoga što ste zamislili. Možda vam se čini nemogućim da se to dogodi jer ste krenuli na put ostvarenja svojih snova. Kad slijedite svoje snove onda je njihovo ostvarenje vrlo lako prepoznatljivo i ne može biti odstupanja od njih. Iako krećete na putovanje poslovnim svijetom s jasnim ciljem u glavi možda ćete stići na odredište različito od zamišljenog. Na početku vam se to može učiniti čudnim, no to je svakako mogućnost na koju trebate računati.

Razlog je vrlo jednostavan. Kad zamišljamo cilj zamišljamo ga općenitije nego što nam se to čini. Kako mu se približavamo njegove konture postaju sve jasnije. Vi prilagođavate sebe i svoje poduzeće zahtjevima koje tržište predstavlja pred vas. Time automatski prilagođavate i cilj kojem težite. Puna slika te prilagodbe postaje nam jasna tek kad se jako približite cilju. Tu trebate ostati fleksibilni i prihvatiti takav izmijenjen cilj. U suprotnom može se dogoditi da se okrenete od cilja koji je nadomak ruke iako je vrlo je sličan cilju koji ste sanjali. Tada ćete kreneti na novo putovanje iako postojeće još niste dovršili.

Poslovni uspjeh traži hrabrost i ustrajnost

U ostvarenju poslovnog uspjeha važno je ostati hrabar i ustrajan. Vaši prijatelji, obitelji, stručnjaci na televiziji i ostali imaju svoje strahove, snove i ideje. Njima će vas nenamjerno odvlačiti od cilja koji ste si zadali. Posebno će biti pogubni u trenucima kada i sami naiđete na prepreke. Promislite dobro jesu li njihovi komentari zaista pravi savjeti. Možda iz njih izvire njihov strah od situacije u kojoj se nalazite vi. Činjenica je da nitko bolje od vas ne poznaje vaše snove i poslovanje vašeg poduzeća bolje od vas. Stoga te savjete primajte s velikom dozom opreza. Sami napravite procjenu mogućnosti i rizika i odlučite kako ćete dalje.

U tome će vam, posebno, pomoći putem stečeno iskustvo. Putovanjem ste se prekalili i razumjeli kako funkcionirate vi u posebnim situacijama, kako vaša okolina, a kako konkurenti. Sjetite se i pokoje narodne izreke. Jedna od dobrih je ona da "nakon kiše, uvijek dolazi sunce". Situacija će se, ukoliko je lošija od željene, prije ili kasnije poboljšati. To je zato jer vi svoje poduzeće vodite s uvjerenjem i znate što radite.

S vremenom ćete biti sve sigurniji u sebe i ono što radite. Lakše ćete moći procijeniti signale koji vam stižu sa svih strana i koji mogu, a ne moraju utjecati na vaš posao. Poduzetništvo je prekrasno jer je puno uzbuđenja, poticajno je i uvijek nas iznova pozitivno iznenađuje. Poznajući načela pomoću kojih ćete u tu avanturu ući lakše ćete stići do poslovnog uspjeha. Sjetite se da niste prvi koji se s problemima na putu susreo. Mnogi su već ta načela uspješno primijenili kako bi ostvarili svoj cilj i uspjeh. Put do tamo nije jednostavan zato se oboružajte upornošću, fleksibilnošću, jasnoćom vizije i uspjeh ćete i ostvariti!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.