Rast broja mumpreneursa

Igor Pureta Igor Pureta

Kad prevlada nezaposlenost najbolje je sam se pobrinuti za sebe. Izgleda da to ženama ide sasvim dobro, a potaknule su i rast zapošljavanja ostalih.

Majke rade i od kuće, sada kao poduzetnice

U razdoblju od 2011. do 2014. doprinos "mama poduzetnica" (žena s djecom mlađom od 18 godina) britanskom gospodarstvu porastao je za čak 30%! Mumpreneurs, kako ih nazivaju, pomogle su rast broj zaposlenih s čak 200.000 radnih mjesta, prema istraživanju koje je provela institucija Development Economics. Pretpostavka je da je rast tijekom te tri godine bio izrazito snažan stoga što je 2011. nezaposlenost u Velikoj Britaniji dosegla vrhunac. U 2011. bilo je čak 2,7 milijuna nezaposlenih Britanaca naspram današnjih 1,9 milijuna. Mnoge majke su stoga uzele stvari u svoje ruke. Velika Britanija u međuvremenu je izašla iz krize te se predviđa da će "gospodarstvo mama" (mum economy) ostvariti rast od daljnjih 30% do 2025., što je u skladu s očekivanim rastom ukupnoga gospodarstva.

Mame poduzetnice su u 2014. donijele čak 7,2 milijarde funti britanskom gospodarstvu. Ipak, njihova produktivnost je daleko ispod prosječene produktivnosti ukupnog gospodarstva (35.000 funti naspram 60.000 funti). To ukazuje da se češće radi o manjim poduzećima ili samozaposlenim majkama.

P2P grupe potiču rast menadžera

Kolege potiču menadžere na razvoj

U svakom poslu nekome moramo odgovarati za naš rezultat, pa makar to bilo i samome sebi. No, lakše je ipak kada imamo nekoga s kime možemo podijeliti naša razmišljanja, ideje i nedoumice. To može biti mentor ili trener. Oni nas svojim savjetima mogu potaknuti da naš osobni rast bude brži. U zadnje vrijeme, zahvaljujući društvenim mrežama i drugim načinima umrežavanja razvijaju se i drugačiji načini. Grupa sačinjena od kolega koje se nalaze na približnoj istoj menadžerskoj razini i koji se susreću sa sličnim izazovima (peer-to-peer groups) također može pomoći. Takve se grupe obično sastoje od 8 do 15 menadžera koji se redovno sastaju te raspravljaju i postavljaju zajednički cilj, za sebe kao pojedince te za poduzeća (u slučaju viših menadžera), ali i prate napredak. Bitno je da rasprava u takvim grupama bude iskrena i otvorena te usmjerena na međusobnu podršku i poticanje u ostvarivanju dogovorenih ciljeva.

Članovi grupe se također drže odgovornima za ostvarivanje dogovorenih ciljeva. Ukoliko netko ima poteškoća, grupa može pomoći u identificiranju prepreka i predlaganju rješenja. Grupe ravnopravnih sudionika potiču rast i za više menadžere. Pružaju im neprocjenjivu perspektivu izvana, bez osuđivanja i u poticajnom okruženju. Stvara se ciklus učenja, razmjene, ostvarenja ciljeva i odgovornosti.

Rast se odvija izvan glavnog grada

Rast se odvija na periferiji

Između 2009. i 2011. godine, prema istraživanju kojega je za samit na temu budućnosti rasta provela tvrtka Trampoline Systems, 23 od 41 lokalne jedinice u Velikoj Britaniji s 50 i više brzorastućih kompanija nalazilo se izvan Londona. Prema definiciji OECD-a brzorastuća poduzeća su ona koje startaju s deset i više zaposlenika te rastu po stopi od barem 20% godišnje tijekom razdoblja od tri godine. London ipak još predvodi po apsolutnom broju tih poduzeća, s 54,6% brzorastućih kompanija smještenih u Westminsteru i Camdenu (dijelovi Londona). U apsolutnim brojkama nakon Londona slijede Birmingham i Leeds.

Recesija se u Velikoj Britaniji osjećala u razdoblju od 2009. do 2011. Studija je pokazala da su brzorastuća poduzeća u Velikoj Britaniji generirala rast neto prihoda od prodaje od 112 milijardi funti. Ostala su poduzeća pretrpjela pad neto prihoda od 151 milijardu funti, čime je u dvije trećine Velike Britanije ipak omogućen rast privatnog sektora.

Rapidan rast zemlje uz angažiranost stanovnika

Angažiranost stanovnika za rast društva

Svaka bi zemlja htjela ostvariti rast kako bi svojim stanovnicima omogućila bolji i kvalitetniji život. Iznimke su rijetke iako je takav zadatak zaista zahtjevan što vidimo i na našem vlastitom primjeru. Ruanda je rastrgana ratovima, ali joj to uspijeva! Predsjednik Ruande, Kagame, kontroverzna je ličnost. Opisuju ga kao autokrata, a pripisuju mu se i ubojstva političkih suparnika, ali nitko mu ne može osporiti rapidan oporavak te zemlje nakon krvavog genocida 1994.

Tijekom posljednja dva desetljeća zabilježen je rast BDP-a na skoro 650 USD po stanovniku. Postotak stanovnika koji žive ispod granice siromaštva pao je sa 60% na ispod 45%. Gospodarstvo posljednjih 10 godina ostvaruje rast po godišnjoj stopi od 8,2%. Ulaže se u infrastrukturu, uveden je program zdravstva prema kojemu je svatko osiguran za samo 2 dolara godišnje. Značajna su i ulaganja u obrazovanje. Pismenost je porasla s 48% 1995. na preko 71%! Borba protiv korupcije, dovela je Ruandu na 49. mjesto među 177 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije Transparancy Internationala. No najvažnije od svega, Kagame je shvatio značaj angažiranosti stanovništva. Svi u Ruandi, od studenata do političara, od čistača ulica do povratnika koji su se vratili u Ruandu žele "dati svoj doprinos" i pomoći u izgradnji svoje zemlje.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.