Rujan je drugi siječanj - vrijeme je za nove početke!

Fotografija prikazuje djevojku za laptopom koja je u dobrom raspoloženju

Iako je Nova godina uobičajeno vrijeme za donošenje odluka, dolazak jeseni nas također potiče na promjene.

To je doba kojeg prate mnogi životni počeci. Sjetimo se samo uzbuđenja prvih vrtićkih, školskih i fakultetskih dana.

U „odraslom svijetu“ prvi radni dani nakon godišnjeg odmora također donose osjećaj početka. Možda nismo formalno podvukli crtu, zbrajajući poslovne dobitke i gubitke, ali većina nas se na neko vrijeme odmakla (ili barem se nastojala odmaknuti ) od posla. Mnogi su iskoristili ljeto da se posvete sebi, odmoru, obitelji, prijateljima, putovanjima, čitanju, gledanju filmova, sunčanju, moru, itd. - a sve kako bi se svježi i napunjenih baterija vratili uobičajenim izazovima. 

Takva promjena konteksta najčešće dovede i do promjene perspektive. S opuštanjem i odmicanjem od svakodnevnog, nerijetko počinjemo promišljati o tome što želimo drugačije i bolje u svom životu. Zato su čest rezultat tog „ljetnog čišćenja“ neke nove misli i odluke, koje bude našu energiju i entuzijazam.
 
Bez sumnje, riječ je o prekrasnom razdoblju. Razdoblju kojeg, unatoč tome što je i dalje prisutna jednaka količina (poslovne i životne) neizvjesnosti kao i pred ljeto, karakteriziraju polet, želja za realizacijom novih ideja, osjećaj svježine i uzbuđenosti zbog novih izazova. 
 
Svakako je važno iskoristiti taj probuđeni impuls, kao i uživati u njemu. No, već iz iskustva znamo da to stanje rijetko traje dovoljno dugo kako bi samo po sebi potaknulo značajnije promjene u životu. Zato jedno od ključnih pitanja nakon godišnjeg odmora je – kako probuđenu energiju i entuzijazam „održati na životu“ i učiniti izvorom novih pothvata? 

Zamka entuzijazma 

Vođeni kulturom koja promovira brzopotezni uspjeh te preplavljeni obećanjima o vještinama koje se usvajaju u nekoliko dana, malo po malo smo zaboravili na staro pravilo koje kaže da pravo majstorstvo proizlazi iz vježbe. To ne znači da promjene nisu brze – dapače, istraživanja pokazuju da se „aha-efekt“ događa kao kvantni skok, u djeliću sekunde. Pritom potvrđuju ono što i sami osjećamo u svom tijelu. Trenutak spoznaje i odluke praćen je velikom navalom adrenalina, koji stvara snažnu pokretačku energiju, nužnu kako bismo bili dovoljno hrabri krenuti u promjenu. 

Istovremeno, provođenje promjene u djelo te stvarna zamjena starih navika novima, traži da se zadovolji tzv. princip održivosti. Konkretno, da bi neka promjena opstala i zaživjela u svakodnevnom životu, potrebno je imati dugoročnu predanost vlastitoj ideji što želimo drugačije. Drugim riječima, uz pokretački impuls, potrebna nam je – disciplina.

Snaga discipline

Iako će vjerojatno mnogi od nas s negodovanjem reagirati na riječ disciplina (jer nas često podsjeća na ne uvijek ugodna sjećanja iz djetinjstva), riječ je o svjesnom ulaganju energije u ono što želimo od sebe, na svakodnevnoj razini, kako bismo zadržali onu razinu entuzijazma koji se javlja kao posljedica novih odluka i početaka. 

Ponekad se to čini jako teškim. No, ono što zaboravljamo jest da „održavanje na životu“ starih i neželjenih obrazaca (npr. loša prehrana, nebriga za vlastito zdravlje, odgađanje važnih aktivnosti, prešućivanje svojih misli u razgovoru sa šefovima,… sami nastavite niz) također troši ogromne količine naše energije. Samo se sjetite koliko potrošeno i iscrpljeno se osjećate kad učinite nešto čime niste zadovoljni ili propustite učiniti ono što vam je važno. Nažalost, stari obrasci su nam poznatiji i uhodaniji, pa smo skloniji to izabrati, nego tu istu energiju uložiti u ono novo što želimo napraviti od sebe. 

Ključno pitanje – u što danas želim uložiti sebe i svoju energiju? 

Ukoliko ste stvarno spremni napraviti promjenu, čiji impuls se probudio tijekom ljetnog odmaka, imajte na umu da vas čeka rad, usponi i padovi te stalno samomotiviranje (simbolički rečeno “loženje vlastite vatre“), kako biste zadržali disciplinu posvećivanja vašem cilju. Istovremeno, imajte na umu da vas čeka življenje punim plućima – život kojeg vi kreirate. I dok kročite tim putem, pozorno pratite sebe i na vrijeme uočite da vam prijeti pad potrebne energije i entuzijazma. To je upravo trenutak u kojem možete iskoristiti sve ono što se tijekom odmora pokazalo najboljim načinom punjenja baterija – razgovor s najmilijima, odlazak na koncert, pjevanje, plesanje, čitanje dobre knjige, opuštanje, šetanje prirodom ili ludo putovanje. Vi ćete znati najbolje. 

Za nove početke, imajte na umu sljedeće savjete…

  1. Da bi uistinu zaživjela, svaka promjena zahtijeva predanost i disciplinu u provođenju.
  2. Umjesto da trošite energiju na stara i neučinkovita ponašanja koja vas čine nezadovoljnima, budite disciplinirani i redovito vježbajte nova ponašanja, kako biste postali ono što želite.
  3. Pratite sebe i svoju razinu entuzijazma te identificirajte situacije u kojima vam je teško održati potrebnu razinu energije, kako biste na njih mogli učinkovito reagirati.
  4. Ukoliko primijetite da vam nedostaje energije, priuštite si aktivnosti koje vam pomažu da se revitalizirate te tako i dalje ostanete na svom putu promjena s ciljem dolaska do novog i boljeg sebe. 

Da vas entuzijazam ljeta i svježina mora prati kroz cijelu godinu, 

od srca u ime Ramiro tima Vam želi,

Martina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.