Suradnja – najbrži put do uspjeha

Igor Pureta Igor Pureta

Suradnja treba iznova biti poticana i usmjeravana, a uz sve tehnološke alate kojima je suradnja na daljinu olakšana još uvijek ovisi samo o nama.

Suradnja ovisi o našoj dobroj volji da surađujemo

Sigurno ste primijetili da je krajem siječnja ovaj blog najprije smanjio broj objavljenih članaka, a zatim ih sasvim prestao objavljivati. Iako se kreativna blokada uvijek može pojaviti i tako spriječiti nastajanje novih članaka, to ovaj put nije bio slučaj.

Ovaj put je za to bila zaslužna – suradnja! Ili točnije – problemi u suradnji! Suradnja je ključna poluga uspjeha poduzeća, ali i pojedinaca širom svijeta. Unatoč tome što znam da je suradnja ključ uspjeha, svoj sam blog zamislio u potpunosti servisirati samostalno. Tako sam samostalno poduzeo mnoge stvari kako bih spriječio učestalo hakiranje ovog bloga. Napadale su ga 'oslobodilačke' i druge armije, frakcije i pojedinaci, ali zaštita nije uspjela. Savjeti koje sam dobivao iz službenih i neslužbenih izvora su svi bili krasni i provedivi. Imali su jednu ključnu manu – slabo su sprečavali hakiranje bloga. Meni je pristup bio onemogućen, a vama uživanje u člancima.

Smisao pisanja ovog bloga nije bio da naučim nešto ili puno o html kodu ili programiranju. Naposljetku sam odlučio početi po tom pitanju surađivati s profesionalcima koji se bave zaštitom od hakiranja. Takvo je tehničko rješenje uključivalo dodatnog pružatelja usluga. Na internetu se predstavljalo kao napredno i uspješno u zaštiti internet stranica što pojedinaca što poduzeća. Veselio sam se da ću napokon skinuti problem s vrata. No sreća je bila kratkog vijeka: svega nekoliko dana od početka korištenja takvog rješenja moj blog je – nestao! Nakon što sam došao do zraka nakon još jednog šoka, napisao sam mailove svima koji su mi pali na pamet. Pitao sam ih što se dogodilo i kako riješiti ovaj problem. Odgovori su u vrlo kratkom roku suzili odgovornost i rješenje na dva pružatelja usluga. Osnovnog kod kojeg je postavljen blog i dodatnog koji je trebao pružiti sigurnost.

Suradnja treba poticanje i usmjeravanje

Jedina poveznica njih dvojice bio sam ja, kao njihov zajednički klijent. Služio sam im kao pismonoša, prosljeđujući im mailove koje su jedan drugome slali – preko mene. Obojica su se svojski trudili i problem nestanka stranice riješili vrlo brzo. Ipak, isti problem se nastavio pojavljivati sve češće, pa je blog bio sve manje dostupan.

I, kao što to biva, kad sam ih pitao za razlog, njihova prva linija obrane je najčešće bila odbijanje. "Kod nas je sve u redu. Provjerite kod onog drugog." Suradnja je postojala, ali ju je uvijek iznova trebalo poticati, kontrolirati i usmjeravati što je nadilazilo moje želje i potrebe. No, ostalo je pitanje koliko u privatnom i poslovnom životu, posvećujemo pažnju – suradnji?

Iako se čini puno lakše posao obavljati samostalno, svjesni smo da puno više stvari možemo napraviti samo surađujući s drugima. Prema jednom istraživanju iz 2006. za uspjeh poduzeća suradnja je dvostruko važnija od tržišnih prilika, a čak pet puta važnija od uvjeta na tržištu.

No što ako u organizaciji u kojoj radite i trebate postići uspjeh oko sebe imate ljude koji svoj posao obavljaju dobro, na vrijeme, ali ih je teško uključiti u radne grupe (uvijek imaju nešto važnije za napraviti)? Takve osobe se odlično nose s karakteristikom nesuradljive osobe koju su im drugi dodijelili jer smatraju da je komunikacija osim one nužne nepotrebna i pogrešna jer oduzima vrijeme potrebno da bi se obavio vlastiti posao.

Infrastruktura i organizacijska kultura

S vremenom takve osobe više i ne uključujemo u projekte ili sastanke. Tako izbjegavamo ironične primjedbe kojima nas uvjeravaju da su teme o kojima razgovaramo nevažne i nepotrebne. Time gubimo njihovo znanje i sposobnosti, a kako nitko nije otok (kako to lijepo kaže Thomas Merton) u provedbi dogovora i projekata oni postaju usko grlo jer s istima nisu upoznati, ne znaju zašto smo ih pokrenuli i što želimo s njima postići.

U današnje vrijeme postoje izgrađene infrastrukture, tehnologije i alati koji nam omogućuju komunikaciju i suradnju i bez fizičkog kontakta. To je naročito važno za organizacije s dislociranim uredima ili one koje posluju u čitavom svijetu. Na taj se način ipak znanje koje se kumuliralo kod raznih ljudi na različitim lokacijama, pa tako i kod onih koji sumnjaju u suradnju kao način napretka, skuplja i omogućuje uspjeh i pojedinca i organizacije.

Tehnologija sama ne može učiniti čudo. Zato je uz nju prijeko potrebna organizacijska kultura koja će dozvoliti i poticati ljude da surađuju unutar timova, ali i izvan njih. O svakome od nas i našoj sposobnosti da surađujemo s drugima ovisi kako ćemo tehnologiju iskoristiti da bismo sebe, svoje znanje i sposobnosti predstavili u pravom svjetlu te kako bi upravo naše ideje, osnažene kroz suradnju s drugim ljudima, unaprijedile svijet u kojem živimo i radimo.

Ja, naravno, nisam mogao uspostaviti adekvatnu organizacijsku kulturu svojim pružateljima usluge. S vremenom smo, uz puno zajedničkog rada, uspostavili odličnu kulturu suradnje, rezultat čega je moj novi blog za koji vjerujem da je snažniji nego prije. A ako i dođe do problema – znam na koga se mogu osloniti. Na svoje prokušane suradnike!

Kako teče suradnja u vašim timovima i kako se potiče suradnja u vašim organizacijama?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.