Organizacijska kultura

Svaki je direktor ili vlasnik organizacije barem jednom poželio da njegovi zaposlenici pokazuju više inicijative i preuzimaju više odgovornosti. Mijenjanjem organizacijske kulture pomažemo vam da se zaposlenici odnose prema organizaciji kao prema vlastitoj.

Dogovorite besplatni razgovor

Postavljamo jasan cilj

Pitanje koje si trebate postaviti jest kakva je vaša kultura i kakva želite da ona bude da bi vaši zaposlenici, korisnici i vi sami bili zadovoljni. Ključ razvoja je upoznavanje karaktera vaše organizacije i sustavno kreiranje promjena na toj razini. Ispitivanjem organizacijske kulture i definiranjem željenog stanja, mi vam pomažemo u tom procesu.

Uključujemo sve zaposlenike

Uključivanjem u proces zaposlenici osvještavaju željene vrijednosti i načine ponašanja u organizaciji, što ih čini spremnijima prihvatiti ih. Ovaj pristup također potiče zaposlenike na preuzimanje odgovornosti i inicijative za vlastito ponašanje te jača osjećaj pripadnosti organizaciji.

Kreiramo željenu organizacijsku kulturu

Zajedno s top menadžmentom, kroz interaktivne treninge facilitiramo proces definiranja željenog stanja. Uključivanjem menadžmenta u kreiranje željene kulture, oni postaju njezini nositelji.

Ciljevi koji su nekada možda bili samo vaši – sada postaju zajednički. Kroz suradnju vam pružamo stručnu podršku u implementaciji koraka za ostvarenje dogovorenih ciljeva.

Zašto Ramiro

20+
godina iskustva

Kroz dugogodišnju praksu postali smo lideri na hrvatskom tržištu u promjeni organizacijske kulture. Više od 300 zadovoljnih korisnika uz našu podršku ostvarilo je svoju poslovnu viziju.

Svi klijenti
WEB Marketing
Offertissima
HAKOM
Dialog
Stambeni ZG
Vern

Ramiro dobro poznaje našu kulturu i specifičnosti posla, što im omogućuje dobro razumijevanje potreba našeg menadžment tima. Time veliko znanje koje Ramiro ima postaje još vrijednije jer je prilagođeno realnosti u kojoj radimo.

Mario Jušić, HR manager – McDonald’s Hrvatska

Organizacijska kultura – osobnost organizacije

Organizacije se, kao i ljudi, razlikuju prema svojim osobnostima. Neke su fleksibilnije i otvorenije razvoju dok su druge tradicionalnije i poštuju jasnu hijerarhiju.

Kultura obuhvaća vanjske elemente koje je moguće primijetiti ulaskom u poduzeće (način razgovora, rituali, stil odijevanja, izgled ureda...), vrijednosti i norme koje njegujete (što je važno, koji su kriteriji uspjeha, što je dopušteno...) te temeljna uvjerenja (o sebi, drugima, korisnicima, međuljudskim odnosima…).

Organizacijska kultura usko je povezana s osjećajem pripadnosti djelatnika. Ona direktno utječe na poslovnu učinkovitost zaposlenika, njihovu spremnost na prihvaćanje promjena, proaktivnost te preuzimanje odgovornosti za vlastito djelovanje i profesionalni razvoj. Sve navedeno važne su odrednice uspješnog poslovanja, pogotovo u današnje vrijeme visokih zahtjeva i stalnih promjena.  

Kako promijeniti organizacijsku kulturu

Kulturu poduzeća najčešće kreiraju utemeljitelji organizacije, prošla praksa ili način funkcioniranja organizacije te ponašanje rukovoditelja. Održava se kroz zapošljavanje istomišljenika i proces prilagodbe novih zaposlenika na postojeće načine rada. Promjena organizacijske kulture je proces koji obuhvaća nekoliko skupina glavnih alata: upravljanje ljudskim resursima, vodstvo, jačanje zajedništva kroz slična iskustva i prijenos smisla. 

Rukovoditelji su ključni za promjenu kulture jer su upravo njihova komunikacija, ponašanje i odluke ono što zaposlenici prate i na temelju čega zaključuju što je poželjno, a što ne. Drugim riječima, važno je na što rukovoditelji obraćaju pozornost, na temelju kojih kriterija pohvaljuju i kritiziraju, kako se nose s kritičnim situacijama te koje vrijednosti izražavaju svojim ponašanjem i neverbalnom komunikacijom.

Stvaranje i prijenos smisla zaposlenicima je jedan od zadataka rukovoditelja. Pritom je važno smisao prenositi kroz njegovo opisivanje, definiranje i objašnjavanje u dvosmislenim situacijama. Također, bitno je vrednovati i učiniti legitimnim one akcije i odluke koje su u skladu s temeljnim smislom tima ili organizacije.

Javite nam se

Organizacijska kultura otkriva usmjeravaju li zaposlenici vaše poduzeće u neprihvatljivom smjeru. Mi otkrivamo koji su tome razlozi, kako da unesemo promjene u kulturu i unaprijedimo poslovanje.

Dogovorite besplatni razgovor

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.