Vaša odluka je važnija od vaših sposobnosti

Igor Pureta Igor Pureta

Jack Ma je osoba za koju su mnogi od nas tek nedavno čuli. Ovaj je vrlo uspješan poslovni čovjek naučio da je donošenje odluka jako važno za uspjeh.

Provoditi odluke daje vam više prostora od vaših kompetencija

Jack Ma je osoba za koju su mnogi od nas tek nedavno čuli. Ovaj je vrlo uspješan poslovni čovjek naučio da je donošenje odluka jako važno za uspjeh. Jack Ma, osnivač najveće kineske online kompanije, Alibaba, živi je primjer upornosti. Ma je prvo naučio engleski tako što je radio kao neplaćeni turistički vodič. Zatim je dva puta pao na prijemnom ispitu za studij jezika na sveučilištu, ali je ipak uspio postati učitelj engleskog tako što je upisao lokalnu školu za učitelje. Za vrijeme puta u SAD 1995. prvi je put bio na internetu te shvatio koliko se malo informacija tamo nalazilo o kineskim tvrtkama. Stoga je, iako tvrdi kako vrlo malo zna o visokoj tehnologiji, pokrenuo Chine Pages, jednu od prvih kineskih internet tvrtki. Ovaj energičan čovjek, danas milijarder, tvrdi da poduzećem upravlja na način da svoje potrošače stavlja na prvo mjesto, zaposlenike na drugo, a dioničare tek na treće. Ma kaže da vjeruje u dva načela: "Vaš stav je važniji od vaših sposobnosti. Slično tome, vaša odluka je važnija od vaših sposobnosti."

U jednom je intervjuu također izjavio: "Kada vaša neto vrijednost premaši određeni iznos, to više nije vaš novac, već novac koji vam je društvo dalo te trebate preuzeti odgovornost da ga iskoristite za dobra djela."

Umjesto odluka, potrebna vam je perspektiva

Menadžerova odluka je važna

Svaka Nova godina je i prilika za donošenje novogodišnjih odluka i obećanja da ćemo ih ove godine stvarno ispuniti. Ta obećanja su vjerojatno slična prošlogodišnjima ili se samo malčice razlikuju od njih. Nova godina ili slični, prijelomni, datumi i dani u godini često služe za donošenje odluka koje kasnije ne ispunjavamo. Umjesto novogodišnjih odluka potrebna vam je nova perspektiva: tko ste, zašto ste ovdje i što život za vas predstavlja. Tek temeljem shvaćanja što je naša perspektiva, što je vizija koja nama daje motivaciju i hrabrost možemo lakše donositi odluke. Ono nad čime u životu imamo pravu kontrolu je naša perspektiva, naš pogled na svijet bez obzira na toliko ga puta mijenjali. I uvijek u svakoj situaciji odluke donosimo uz misao da li će one donijeti ispunjenje te perspektive i vizije.

Bez obzira što se desilo, možemo se uvježbati da vidimo priliku ili naučimo lekciju iz svega što se oko nas dešava, a time osnažujemo sami sebe. Evo nekoliko smjernica za stjecanje bolje perspektive u poslovnom i privatnom životu.

  1. Jednoga dana je Danas. Prestanite izmišljati isprike i preuzmite kontrolu.
  2. Strahujte više od žaljenja nego od neuspjeha. Shvatite da je strah samo iluzija koja vas sprječava da idete naprijed.
  3. Imam samo dobre dane. Pozitivan pogled na stvari polučit će bolji rezultat.
  4. U svakoj prepreci leži prilika.
  5. Živite sa strašću i svrhom.

Snovi su važni kako biste došli do boljih odluka

Menadžer snove pretvara u stvarnost

Donošenje odluka čini se vrlo jednostavno. Zbrojite par činjenica i sve je spremno! No, jeste li kada pomislili da sva ta temeljita i potpuna racionalna analiza ne vodi uvijek do najboljih rezultata? Naročito odluka koje se tiče strateškog planiranja?

Loran Nordgren, suutemeljitelj teorije nesvjesnih misli (Unconscious thought theory – UTT, Dijksterhuis i Nordgren) i predavač na Sveučilištu Northwestern misli nešto drugačije. On vjeruje da uzimanje pauza i ometanje procesa razmišljanja tijekom donošenja odluka može rezultirati većom kvalitetom odlučivanja. Također misli da je spajanje analitičkog razmišljanja i strateške intuicije jako važno jer dovodi do boljih odabira i učinkovitijeg rješavanja problema.

Ova teorija, kojom su Nordgren i njegovi kolege tražili način da spoje racionalni i intuitivni proces odlučivanja, objašnjava način rada našeg uma. Um i način na koji radi poboljšava proces donošenja odluka, način na koji nastaju nove ideje te učinkovito riješavanje problema. Naš um i način na koji on funkcionira često puta može donijeti odlične odluke samo ako mu mi to dopustimo. Teorija nesvjesne misli tvrdi da je nesvjesni um sposoban obavljati zadatke izvan naše svjesnosti te da je nesvjesno razmišljanje bolje u rješavanju složenih zadataka s mnogo varijabli, dok u jednostavnijim zadacima s manje varijabli svjesno razmišljanje daje bolji rezultat.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.