Leadership – tajna ostvarivanja istinskog utjecaja na druge

Iva Maksimović Iva Maksimović
Fotografija prikazuje prijatelje koji uživaju u pogledu na prirodu koja ih okružuje

Tijekom svoje profesionalne karijere sigurno ćete proći, ili ste već prošli, neki od programa usvajanja vještina vođenja koji, u pravilu, stavljaju naglasak na uvježbavanje specifičnih vještina. Pritom je važno imati na umu da vas posjedovanje alata neće nužno učiniti i majstorom vođenja.

Tajna ostvarivanja istinskog utjecaja na druge

U uspješnoj knjizi Alkemičar Paolo Coelho opisuje priču o čovjeku koji dolazi do Mudraca po tajnu uspješnog života. Umjesto recepta, Mudrac čovjeku daje žličicu za čaj s nekoliko kapi ulja te naputak da sljedeća dva sata istraži sve što se nalazi u palači. Kad se čovjek vratio, shvatio je da je putem prolio ulje iz žličice, na što mu je Mudrac odgovorio: „Vidiš, tajna uspješnog života krije se u našoj sposobnosti doživljavanja svih divota koje svijet pruža, a da pritom uvijek pazimo na nekoliko kapi ulja u žličici.“ Drugim riječima, uspješni lideri su ljudi koji aktivno uočavaju izazove i prilike koje posao nosi, a pritom ustrajno vode računa i o tri važne kapi ulja u žličici: sebi, pojedincima koji čine njegov tim te timu kao cjelinu.

Uspješno poticanje i vođenje drugih kroz proces profesionalnog razvoja, kod voditelja stvara osjećaj sreće i uspjeha. To je i jedan od razloga zbog kojeg je leadership (odnosno vještina vođenja drugih) postao vrlo privlačan velikom broju ljudi. Procjenjuje se da je industrija leadership edukacija vrijedna 50 milijardi američkih dolara. Međutim, u pokušajima da poteknemo razvoj članova tima, često se suočimo s neuspjehom, što nas može potaknuti na propitkivanje jesmo li „potencijal“ za lidera te možemo li to postati.

1. Preuzmite odgovornost za vlastiti osobni razvoj

Ulaganje u vlastiti osobni razvoj jako je važno jer leadership praksa uvijek pokaže da je udaljenost koju imate od drugih ljudi, jednaka udaljenosti koju imate od samih sebe. Drugim riječima, prije nego krenete voditi druge, potrebno je prvo usmjeriti fokus na sebe i hrabro se suočiti s vlastitim nedostatcima jer ćete se prvo na njih spotaknuti na vašem voditeljskom putu.

U razvoju voditeljskih vještina najviše vam mogu pomoći razvojni menadžment programi tijekom kojih imate priliku međusobno slušati i čuti iskustva drugih polaznika, otkrivati osobne borbe i davati si podršku, što sve dovodi do razvijanja osjećaja međusobnog poštovanja i povjerenja. Upravo to je početak puta svakog lidera. Vremenom vas to dovede i do hrabre odluke da se prepustite vođenju te da i sami sve više preuzimate aktivnu ulogu vođe. Na taj način počinjete ostvarivati jedinstveni i međusobni pozitivni utjecaj, što je iskustvo koje ostavlja neizbrisiv trag na svima dugo nakon završetka razvojnih menadžment programa. A nije li upravo to bit leadershipa – ostaviti dugoročan, pozitivan trag u nečijem životu? 

2. Preuzmite odgovornost za razvoj članova tima

Kao i u obitelj, s nekim članovima tima ste vjerojatno jako slični, s nekima se podudarate djelomično, a s nekima vjerojatno imate osjećaj da nemate nikakvih dodirnih točaka. Upravo ova zadnja grupa daje vam vrijednu povratnu informaciju o tome koliko ste trenutačno uspješni kao lideri. Prirodno je da prema tim ljudima osjetite otpor jer vjerujete da je vaš način ponašanja i razmišljanja ispravniji od njihovog. Jedini način da ostvarite utjecaj na njih je da razriješite taj otpor, jer bi ih, u suprotnom, on samo dodatno učvrstio u trenutnom ponašanju, koje ni njima ne odgovara, ali žele da ih netko povede prema rješenju, a ne da im „pametuje“. U tim trenutcima važno je gledati iza neposrednog ponašanja kako biste otkrili unutarnje borbe osobe jer tada otpor prelazi u prihvaćanje, a vaše djelovanje biva ispunjeno ljubaznošću, što olakšava drugoj osobi da pronađe put prema sebi.

3. Preuzmite odgovornost za razvoj tima kao cjeline

Preuzimanjem liderske uloge često se dešava da se kao voditelj snažno fokusirate na vlastitu borbu te borbu pojedinog člana tima. U tim trenutcima lako je zaboraviti na važnost razvoja tima kao cjeline. To je nešto što se ne dešava samo po sebi već zahtjeva predanost voditelja. Vaša je dužnost da vlastitom timu osigurate sve uvjete koji omogućuju stvaranje snažnog timskog duha i efekta sinergije. Upravo zbog toga, kad god se nađete u izazovnoj situaciji, prije djelovanja podsjetite se: „Tim je uvijek na prvom mjestu.“. Kada s tim na umu krenete u akciju, intuitivno vam se otkrivaju i načini kako vašem timu pružiti kvalitetnu strukturu i jasnoću, osjećaj smisla u onome što rade te mogućnost doprinosa razvoju poslovanja. Time ih potičete da hrabro preuzimaju rizike i uče iz vlastitih pogrešaka što automtaski potiče i njihov i timski razvoj.

Voditelj – pokretač pozitivnog utjecaja

„Kad se nađeš u nedoumici trebaš li biti ljubazan ili u pravu, izaberi ljubaznost jer svatko, skriveno od očiju javnosti, vodi neku osobnu borbu.“ Rečenica je to iz filma Čudo koji suptilno priča o procesu izgradnje odnosa povjerenja s poznatim i nepoznatim ljudima, a koji dovodi do obostranog osobnog rasta i stvaranja snažnog timskog duha. Upravo ona predstavlja odgovor na pitanje što je suština uspješnog vođenja u bilo kojem kontekstu. 

Da (p)ostanete hrabri otkrivajući sebe, ljubazni gradeći put prema drugima, uz misao da je tim uvijek na prvom mjestu, u ime Ramira želi Vam,

Iva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.