Voditeljima zdravstvenih timova: budite lideri, više nego ikad prije

Ivna Lončarić Ivna Lončarić
Fotografija prikazuje dvoje zdravstvenih djelatnika koji nešto analiziraju

Nakon članka  posvećenog svim djelatnicima na prvoj liniji obrane, izuzetno bitno je dati podršku onima koji trenutačno imaju jako veliku odgovornost unutar zdravstvenih timova – njihovim voditeljima.

Sada više nego ikad prije, voditelji zdravstvenih timova trebaju biti lideri svojim ljudima. Stručna znanja i medicinske procjene su jako važan dio njihova profesionalnog djelovanja, no u ovom trenutku je snažno osobno prisustvo voditelja i redovito praćenje stanja svog tima ključno kako bi se cijeli medicinski kolektiv uspješno nosio s izazovima rada u zdravstvenoj krizi.

Organizacija posla u vanrednim uvjetima, brzo reagiranje, stalna prilagodba i međusobno koordiniranje, svakodnevno donošenje teških odluka te, najviše od svega, vođenje i podrška članovima svog tima kako bi imali potrebna znanja, vještine i kapacitet kvalitetno odgovoriti na zahtjeve svog posla, izuzetno je kompleksan zadatak.

Kako bi vas osnažili u vašoj ulozi, donosimo vam 8 konkretnih savjeta za lakše nošenje sa svakodnevnim izazovima kriznog rukovodstva:

1. Budite prisutni

U kriznoj situaciji, osobito je važno tzv. vidljivo vodstvo. Ključno je biti prisutan u radu svog tima, biti dostupan za svako pitanje ili dilemu, te djelatnicima dati potrebnu podršku. Kad god možete, vodite članove tima prema potrebnim resursima, makar osnovnim kao što su hrana, odmor i razgovor s obitelji.

2. Pružite informacije

Osigurajte kvalitetnu i otvorenu komunikaciju te dostupnost točnih informacija svim članovima tima. To će pomoći ublažavanju njihovih briga zbog nesigurnosti i stvoriti im osjećaj kontrole. Ne morate stalno imati sva rješenja: trebat ćete tolerirati i upravljati neizvjesnošću za sebe i svoje osoblje.

3. Osigurajte odmor 

Razmislite jesu li osigurani kapaciteti za potreban odmor i oporavak članova vašeg tima. Omogućite im da se povuku i predahnu. Odmor je važan za njihovu tjelesnu i psihičku dobrobit i omogućuje im nužnu brigu za sebe.

4. Stvorite male forume za podršku

Osigurajte kratke, česte i redovite sastanke kako biste omogućili članovima tima da otvoreno izraze zabrinutost, postave pitanja i međusobno si daju podršku. Krizne situacije su prilika za jačanje timske kohezije, što je izuzetno važan faktor uspješnog nošenja sa stresom. Obratite posebnu pažnju na pojedince za koje ste možda svjesni da imaju poteškoća u svojem osobnom životu, prethodno loše mentalno zdravlje ili im nedostaje socijalna podrška.

5. Pratite stanje članova tima

Čuvanje svih članova tima od kroničnog stresa i narušavanja mentalnog zdravlja tijekom ove krize omogućit će njihovu bolju sposobnost za ispunjavanje svojih uloga - bilo da su zdravstveni radnici ili u pomoćnim ulogama. Redovito i s podrškom pratite dobrobit članova tima i njegujte okruženje koje ih potiče da vam se obrate u slučaju pogoršanja njihovog mentalnog stanja. Olakšajte pristup i osvijestite članovima tima gdje mogu potražiti psihološku podršku. I, nemojte čekati da se oni samoinicijativno obrate stručnjaku za pomoć – aktivno ih potaknite da ju potraže ili im dogovorite razgovor s psihologom.

6. Normalizirajte psihološke odgovore

Imajte na umu: ova situacija je bez presedana - u redu je ne biti u redu. Simptomi stresa ne znače nesposobnost za obavljanje posla, znače da ste ljudi. Neka psihološka podrška bude dostupna na različite načine, od zadovoljavanja osnovnih fizioloških i psiholoških potreba, pružanja relevantnih informacija do slušanja, empatije i ohrabrivanja.

7. Uključite suradnike u donošenje odluka, ali i budite odlučni

Psihologija rukovođenja je odavno potvrdila da je za uspjeh i motivaciju tima izuzetno bitno uključiti suradnike u proces donošenja odluka. Na taj način postaju spremniji prihvatiti sve zadatke i napore koji se očekuju od njih, jer nisu nametnuti od strane autoriteta, već su rezultat zajedničkih promišljanja. Istovremeno, vaš tim mora osjetiti vašu odlučnost i vjeru u pozitivan ishod, pogotovo prilikom donošenja najtežih odluka, jer im je takav vaš stav potreban da bi osjetili sigurnost u vlastitu sposobnost nošenja sa svim izazovima.

8. Pazite i na sebe

Kao vođe timova, suočit ćete se sa sličnim stresorima kao i njegovi članovi, ali i dodatnim pritiskom uslijed snažne odgovornosti vaše uloge. Pratite i svoje stanje i budite suosjećajni prema sebi. Svojim primjerom pokažite timu koliko je važno brinuti se o sebi i svom zdravlju.
  

Za kraj, potičemo vas da pročitate i na naš prethodni članak posvećen upravo vašem timu i svim djelatnicima na prvoj liniji obrane, u kojem možete pronaći dodatne savjete za lakše nošenje s izazovima novih radnih uvjeta.

U nadi da će vam naši savjeti pružiti nužnu podršku i s velikom zahvalnošću za vaš rad i trud,

u ime Ramiro tima,

Ivna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.