Djelatnicima na prvoj liniji obrane: budite hrabri, ali brinite i o sebi

Ivna Lončarić Ivna Lončarić

U znak iskrene zahvalnosti za beskompromisnu požrtvovnost koju u svojem radu svakodnevno pokazuju, ovaj blog posvećujemo svim radnicima na prvoj liniji obrane.

Fotografija prikazuje liječnika i pacijenticu

Osjećaj stresa iskustvo je kroz koje vjerojatno prolazite vi i mnogi vaši kolege. Sasvim je normalno da se tako osjećate u trenutnoj situaciji. Može vam se činiti da ne radite dovoljno dobro, da su na vama veliki zahtjevi i dodatni novi pritisci, uključujući stroge postupke zaštite na radu.

Stres i osjećaji povezani s njim nikako nisu znak da niste sposobni raditi svoj posao niti da ste slabi, čak i ako se tako osjećate. Zapravo, stres u određenoj mjeri može biti koristan - u ovom trenutku vas može dodatno osnažiti u radu i pružiti vam osjećaj svrhe. Međutim, dugotrajna izloženost visokom pritisku može ostaviti snažnije posljedice, i zato je upravljanje stresom i vlastitom psihosocijalnom dobrobiti sada jednako važno kao i upravljanje svojim fizičkim zdravljem. 

Donosimo vam 5 konkretnih savjeta, s nadom da će vam biti od pomoći u nošenju sa svakodnevnim izazovima. 

1. Brinite o sebi

Pobrinite se za svoje osnovne potrebe i koristite korisne strategije suočavanja - osigurajte odmor i predah tijekom rada ili između smjena, jedite redovito i ostanite u kontaktu s obitelji i prijateljima. Izbjegavajte štetne strategije suočavanja poput duhana, alkohola ili drugih supstanci jer one dugoročno mogu narušiti vašu psihičku i fizičku dobrobit.

2. Prisjetite se što vam olakšava nošenje sa stresom 

Ovo je vjerojatno jedinstven i dosad neviđen scenarij za mnoge od vas, posebno ako niste bili uključeni u slične intervencije. Prisjetite se strategija koje ste u prošlosti koristili za nošenje sa stresnim razdobljima – one vam mogu koristiti i sada, iako je scenarij drugačiji. 

3. Budite u kontaktu  

Nažalost, neki od vas mogu zbog stigme izloženosti virusu doživjeti udaljavanje svoje obitelji ili prijatelja, što može otežati ionako zahtjevnu situaciju. Ako je moguće, ostanite povezani sa svojim najbližima putem digitalnih medija. Obratite se kolegama, svojem voditelju ili drugim osobama od povjerenja za socijalnu podršku - možda će vaši kolege imati slična iskustva.

4. Osvijestite kako se osjećate

Ako osjetite da vam se stres pogoršava i osjećate se preplavljenima, niste krivi. Svatko doživljava stres i drugačije se nosi s njim. Normalno je da dugotrajna izloženost velikom pritisku ostavi traga na vašu psihičku dobrobit. Možda ćete primijetiti promjene u svojem radu, kao i promjene u raspoloženju poput povećane razdražljivosti, osjećaja potištenosti ili povećane tjeskobe. Možda ćete se osjećati kronično iscrpljeno ili ćete se teže opuštati tijekom razdoblja odmora. Moguće su i neobjašnjive fizičke tegobe, poput tjelesne boli.

5. Potražite podršku

Kronični stres može utjecati na vaše mentalno zdravlje i vaš rad, a može imati učinke čak i nakon što ova krizna situacija prođe. Ako stres postaje prekomjeran, obratite se svojem voditelju tima ili drugoj stručnoj osobi kako bi vam se osiguralo pružanje odgovarajuće podrške.
  
Zaključno, ne oklijevajte u očuvanju vlastitog psihičkog zdravlja. Imajte na umu poruku Hansa Klugea, ravnatelja WHO za Europu: „Ovo neće biti sprint, ovo će biti maraton“. Budite hrabri, ali brinite i o sebi. Veliko vam hvala od svih nas!

U ime Ramiro tima,

Ivna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.