5 razloga zbog kojih i menadžment treba odmor

Igor Pureta Igor Pureta

Osjećate li se umorno i iscrpljeno razmislite je li to posljedica vašeg neprestanog rada. I menadžment treba odmor kako bi lakše podnosio napore.

Za donošenje dobrih odluka menadžment treba odmor

Osjećate li se umorno i iscrpljeno razmislite je li to posljedica vašeg neprestanog rada i zaposlenosti. U današnjem globaliziranom društvu menadžment treba biti dostupan gotovo čitav dan. Više smo zaokupljeni našim poslovima, karijerama i standardom života nego ičim drugim. Problem leži u tome da što nam je loš menadžment našeg vlastitog života. Više vremena ulažemo u to da budemo produktivniji u poslu kojeg obavljamo. Tim više zaboravljamo na ljude i druge važne stvari u našim životima. Naravno, trebali bi dati sve od sebe na poslu, no to bismo trebali raditi i s drugim dijelovima naših života.

Stoga je izuzetno važno da u jednom trenutku napravimo prekid naše ovisnosti o poslu i uputimo se na odmor. Odmor je neizmjerno važan za naše tijelo i često zaboravljamo što sve dobar odmor može učiniti za našu dobrobit.

Dobar odmor smanjuje stres i napetost u tijelu

Stres nas sprečava da sagledamo stvari iz svih kutova i ne daje mogućnost da vidimo širu sliku. Čini nas previše zauzetima fokusom na problem. To što vidimo kad smo pod stresom nam se čini kao jedino pravo ogledalo našeg života. Sve se više usmjeravamo na problem umjesto na rješenje. Odmor nam pomaže da smanjimo negativnu energiju i oslobodimo tijelo. Opušta nas smanjujući nam razinu koncentracije sa stvari koje nam čine život kompliciranima. Stres nije jedna od najvećih negativnih strana modernog načina života jer utječe samo na naš um. To je i zato što se zbog njega javljaju brojne bolesti. Stanja kao što su bolesti srca, astma, pretilost, dijabetes, glavobolje, depresija, anksioznost, želučane tegobe, pa čak i Alzheimerova bolest su sve teški zdravstveni problemi. Na njih stres ne samo da utječe, već ih i stvara. Smanjena razina stresa pomaže i našem fizičkom zdravlju, a dobar odmor će tome značajno doprinijeti.

Odmor naglašava i povećava pozitivne situacije

Nakon što primijetimo da smo na poslu postali nestrpljivi, nemirni, izmoreni i da teže donosimo odluke, vrijeme je za odmor. Menadžment poduzeća možda radi tjelesno manje zahtjevne poslove. No skakanje iz situacije u situaciju, donošenje odluka koje se tiču poduzeća, radnika ili zajednice izaziva i tjelesne napore. Tijelo nam daje do znanja da je na izmaku snaga i da je potreban predah za uspješan daljnji nastavak rada. Tijekom teškog fizičkog rada se tijelo umori fizički,. Slično tome mentalni rad dovodi do sličnih simptoma iscrpljenosti. Dobar odmor će povećati produktivnost i napuniti vaše baterije za uspješan povratak na radno mjesto. Mnoga istraživanja pokazuju kako će i radnik i menadžer koji se s odmora vrate sretni i zadovoljni poslu prionuti s puno više energije te pozitivnim stavom.

Odmor menadžment čini kreativnijim

Odmor nam daje vremena i prilike osvježiti i napuniti mozak. Time i mogućnost naći se u novom okruženju i iskusiti nešto sasvim novo. Novo okruženje i novi doživljaji su dobar izvor inspiracije, koja je primjenjiva i na poslu. Predah nam omogućuje da se udaljimo od problema. Ujedno proširuje svijest na širu sliku u kojoj se nalazi i naša kreativnost. Odmorom ćemo lakše doći do ideja i spoznaja jer si dopuštamo razmišljati o stvarima koje nisu direktno vezane uz posao. Prisjetite se, najbolje ideje i rješenja padaju nam na pamet dok o problemu ne razmišljamo direktno.

Odmor nas čini sretnijima

To je rezultat uzbuđenja i iščekivanja koje imamo od samog početka i prije nego što krenemo na put. Istraživanja pokazuju da to pobuđeno stanje traje i nakon što se vratimo s odmora. Neki stručnjaci predlažu da se na odmor ide dva ili tri puta u godini s redovitim razmacima umjesto na jedan veliki. To će vam omogućiti odmor svakih nekoliko mjeseci, za razliku od jednog velikog koji posljedično ostavlja dugačak period do sljedećeg odmora pa i shodno tome, puno veću iscrpljenost i neučinkovistost u radu tijekom zadnjih tjedana ili mjeseci prije velikog odmora.

Odmor nas povezuje s nama samima

Odmor nam dopušta da provedemo više vremena sami sa sobom, stanemo, razmislimo i usvojimo što smo naučili u zadnje vrijeme. Dopušta nam i da provodimo više vremena sa svojim najdražima, obitelji i prijateljima. Kvaliteta života jako ovisi o tome kako i koliko dobro cijenimo ljude bliske srcu, a na njih nikako ne smijemo zaboraviti. Oni su, na kraju krajeva, ti koji nam daju snage za nastavak i svaki korak naprijed. Odgađajući odmor i iscrpljujući se umanjujemo svoje sposobnosti za kvalitetnu komunikaciju s ljudima koji ju stvarno i zaslužuju. Ako se prema njima ne odnosimo kako bismo i trebali, lako je moguće da ćemo ih odgurnuti od sebe zbog naše usmjerenosti na posao.

Kada se osjećamo iscrpljeni i umorni, zapnemo u krug u mislima iz kojeg nema izlaska. Posljedica toga se osjećaju u svakom aspektu našeg života i potreban nam je odmor. Odmor na kojemu ćemo se odmoriti od iznimnih razina stresa, koji će nam napuniti baterije, otvoriti vidike, razvedriti misli, dopustiti nam da nam se misli usmjere prema nečemu što nas opušta. Indirektno će to utjecati i na našu poslovnu sposobnost i pomoći nam da efikasnije i brže rješavamo probleme. Doživjeti nešto novo i izaći iz zone komfora tu i tamo nije ljekovito samo za naše tijelo, već i za naš um stoga iskoristite već prvu priliku i dobro se odmorite!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.