I za vrijeme godišnjeg odmora naš mozak radi punom parom

Kad smo najopušteniji, mi na nesvjesnoj razini vrlo aktivno obrađujemo naše misli, težnje i preokupacije, što nerijetko dovodi do novih uvida i ideja.

Plaža

Vjerojatno vam se dogodilo da upravo u trenutcima odmora i opuštenosti dobijete dobru ideju vezanu za posao, iako ju niste aktivno tražili. To se događa jer naš mozak u trenutcima opuštenosti, iako mi toga nismo svjesni, procesira informacije i donosi zaključke na drugačiji način nego dok radimo. Najčešće imamo vremena za takvo opuštanje na godišnjem odmoru.

Godišnji odmor vrijeme je predviđeno za punjenje baterija, odmak od svakodnevice, opuštanje, uživanje, zabavu, druženje s dragim ljudima, nekima i za upoznavanje novih ljudi, mjesta, kultura. Na godišnjem odmoru smo u potrazi za srećom i dozvoljeno nam je opustiti se i zaboraviti na sve izvore stresa s kojima se svaki dan suočavamo. Ne moramo misliti o poslu, o problemima s kojima se tamo možemo susresti i načinima rješavanja ikakvih problema. Upravljanje stresom je tada znatno lakše i možemo pronaći mir i vrijeme za sebe. Svojim živopisnim jezikom mogli bismo to još opisati i kao – vrijeme da se „mozak stavi na pašu“. Iako je riječ o smiješnoj metafori te četiri riječi u sebi zapravo kriju vrlo zanimljivu priču.

„Mozak na pašu.“ Svi smo dobro upoznati s ovim izrazom i nerijetko ga koristimo u svakodnevnom govoru, no znamo li što taj izraz predstavlja za naš rad i razvoj. Na prvi pogled taj izraz govori o trenucima potpunog i predanog prepuštanja ne-razmišljanju o bilo čemu, a pogotovo o problemima.

No, ako upotrijebljene riječi doslovno interpretiramo, onda ta simpatična fraza kreira jednu nadrealnu, ali zanimljivu sliku - naš mozak koji uživa na svježem zraku, u mirnoj, opuštenoj, tihoj atmosferi, daleko od svakodnevne gradske vreve i brzine (da pojednostavim - na livadi), polagano i dugo žvačući zdrava biljna vlakna, kako bi iz njih izvukao najvažnije sastojke i nahranio se. A, kao što ćete vjerojatno i sami prepoznati iz vlastitog iskustva i sljedećih redaka, upravo tako nešto nam se na godišnjem odmoru i događa.

Godišnji odmor nosi nove perspektive

Kad se posvetimo odmoru te uživanju u drugim aktivnostima na drugim mjestima od onih na koje smo navikli, dan po dan se sve više odmičemo od svakodnevice, situacija pa i problema koji nas inače muče. Standardne slike i zvukovi u koje smo uobičajeno uronjeni, zamjenjuju se drugačijima, ponekad i potpuno novima (pogotovo ako ste odlučili posjetiti destinaciju gdje nikad prije niste bili). Sve to, osim što olakšava trenutačno zaboravljanje svakodnevice, psihološki gledajući stavlja naš mozak u jedan sasvim drugi kontekst, što vrlo lako rezultira i novim perspektivama.

Naime, iako možda na godišnjem odmoru svjesno izbjegavamo razmišljanje o svakodnevnim situacijama i problemima, naš mozak upravo tada radi punom parom. Kad smo najopušteniji, mi na nesvjesnoj razini vrlo aktivno procesiramo naše misli, težnje i preokupacije, što nerijetko dovodi do novih uvida i ideja. Zbog toga nam se često čini kao da se stvari slažu na nekoj novoj razini te da nam upravo odmor i odmak donose bolje razumijevanje situacija koje nas u svakodnevnom životu preokupiraju. Imamo osjećaj kao da možemo dublje posegnuti u sebe i otkriti kvalitetnija rješenja, a da se to praktički događa samo od sebe, bez previše napora. Životna energija nas nosi kao na nekom letećem ćilimu. U svijest nam odjednom dolaze misli koje su tako logične i jasne i pitamo se kako to da nismo prije vidjeli ono što nam je cijelo vrijeme bilo pred nosom.

Stres kao prepreka uspjehu

Dok smo na radnom mjestu možemo se susresti s raznim izvorima stresa. Neki dio posla može poći krivo, možemo stupiti u nesuglasice sa suradnicima ili možda imamo manjak motivacije. Svi ti izvori stresa su normalni i neizbježni. Bitno je učinkovito upravljanje stresom kako bi se izbjegao njegov negativni učinak pa je važno smanjiti stres da bi se poboljšali poslovni rezultati. Upravljanje stresom nije jednostavno i zahtijeva puno truda, ali i odmora od uobičajenih aktivnosti koje do stresa dovode. Upravo zato i postoji godišnji odmor koji služi kao pomagač za upravljanje stresom i šansa da se opustimo i zaboravimo na izvore stresa. Stoga, iako nam se čini da u vremenu koje provedemo na godišnjem odmoru ne radimo ništa bitno za posao, to nije tako. I kratki godišnji odmor, u odnosu na dio godine koji provedemo u radu, može imati itekako velike dobrobiti za nas.

Trenuci odmora i opuštanja doprinose našem radnom funkcioniranju kad se ponovno vratimo na posao i omogućuju nam lakše upravljanje stresom. Takvi trenuci su vrlo važni i dragocjeni, što je i razlog zašto je godišnji odmor bitan ne samo za punjenje baterija, već i za „hranjenje našeg mozga“ novim uvidima, kako bismo kvalitetnije reagirali u budućnosti. Taj proces, koji se događa spontano, ne treba previše ometati – ključ je uistinu se opustiti i prepustiti aktivnostima, ljudima i mjestima koji nas inspiriraju, odmaraju i energiziraju. No, postoji i mali korak koji možemo svjesno napraviti da još bolje iskoristimo taj dar, kako bi nam pomogao da se još bolji i spremniji vratimo u svakodnevne izazove. O čemu je riječ?

Unutarnji saboteri

Naša najveća prepreka u rješavanju poteškoća na koje nailazimo na putu ostvarenja željenih ciljeva nikad nisu drugi ljudi, koliko mi sami sebi. Kao i u priči o zaigranom brodograditelju koji ima jasnu viziju izgraditi brod. Njegov tim, nakon početnog entuzijazma, dolazi do puno neodgovorenih pitanja nakon čega se počinje ponašati destruktivno. Veliki izazov u ostvarenju naše vizije, izgradnji jedinstvenog i moćnog prekooceanskog broda, često se javljaju saboterske poruke koje se šire našim „unutarnjim timom“, sprečavajući ga da složno djeluje. Tako dio tima govori da je stari brod bio sasvim dobar i da nije potrebno graditi novi. Drugi će smatrati da tako brz prekooceanski brod nije moguće napraviti. Treći će pak misliti kako takav projekt ne vrijedi ulaganja tolikog truda. Najveći problem je što te poruke mogu biti vrlo utjecajne i u potpunosti omesti izgradnju našeg broda, a da toga glavni inženjer uopće nije svjestan.

Uronjeni u svakodnevne aktivnosti i izazove s kojima se suočavamo, često propustimo osvijestiti vlastite misli koje nas ograničavaju i sprječavaju u postizanju nečeg što svjesno znamo da želimo i trebamo napraviti. Tražimo uzroke negativnosti u vanjskim preprekama i stresovima, a ne shvaćamo da nam unutarnji saboteri otežavaju upravljanje stresom. U pravilu smo puno više usmjereni na otkrivanje vanjskih prepreka, nego onih puno opasnijih – unutarnjih. I upravo tako se dogodi da kao glavni inženjer ne vidimo ono što nam cijelo vrijeme stoji pred nosom.

Stres stvara unutarnje sabotere

Vidimo da, iako nam se čini da su vanjske prepreke ono što nas najviše ometa u postizanju uspjeha, veća prepreka može biti ona manje vidljiva, naš način razmišljanja. Takve negativne misli i nesigurnosti mogu proizaći iz velike količine stresa s kojim se suočavamo. Budući da na poslu imamo puno obaveza i naše misli su okupirane mnogim zadacima i aktivnostima koje nam stvaraju stres i pritisak, problemi u izvršavanju zadataka mogu dovesti do stresa. Upravljanje stresom u takvim je situacijama veoma zahtjevno, ali nije i nemoguće. Iako želimo obaviti sve zadatke najbolje što možemo, ne smijemo na sebe stavljati pritisak da to i moramo napraviti.

Neuspjeh će se ponekad dogoditi, ali ne smijemo dopustiti da nakon njega sumnjamo u svoje sposobnosti nego trebamo pronaći najbolji način postizanja daljnjeg uspjeha. Moramo cijeniti svoj rad i trud, čak i onda kada ne uspijemo savršeno prenijeti ideju u djelo. Najbitnije, ne smijemo dopustiti da nam negativne misli negativno utječu da posao. Svi smo ponekad nesigurni, sumnjamo u svoje sposobnosti ili vrijednost našeg rada, no trebamo gledati i na pozitivne stvari, na svoje kvalitete i prethodne uspjehe kako bismo ostali motivirani. Tako će upravljanje stresom biti mnogo jednostavnije i uspješnije. I upravo je godišnji odmor vrijeme za odmak od poslovnih zadataka. To je vrijeme da se posvetimo sebi i svojim kvalitetama i ugodnim emocijama koje će nas motivirati za uspjehe. Drugim riječima, godišnji odmor jedan je od najboljih suradnika za upravljanje stresom i produktivan nastavak rada nakon povratka na radno mjesto čime se izbjegava burnout ili izgaranje.

Mali svjesni korak za važna otkrića

Godišnji odmor i odmak od svakodnevnice koji vam pruža, odlična su prilika da zaronite dublje u sebe i otkrijete, a onda i razuvjerite vaše unutarnje sabotere. Što konkretno napraviti? Za početak, sjetite se nečeg što uistinu želite napraviti, promijeniti, usavršiti, pokrenuti, stvoriti... ali jednom kad krenete u akciju, brže se vratite na početak nego što ste počeli osjećati napredak i konkretne rezultate. Zatim se podsjetite zašto vam je to važno i što je to što točno trebate napraviti kako biste ostvarili željeni cilj. Posvetite se opuštanju i odmoru kako biste dali priliku mozgu da na onoj skrivenoj, nesvjesnoj razini nastavi tražiti odgovore. No, prije toga iskreno i u miru razmislite o sljedeće tri rečenice:

  • Ovaj cilj je moguć.
  • Imam sve potrebne sposobnosti ostvariti ga.
  • Ja zaslužujem ostvariti ovaj cilj.

Ako osjetite imalo nelagode ili oklijevanje prilikom razmišljanja i izgovaranja bilo koje od ovih rečenica, u sebi ste dotakli nešto što može biti ključna informacija o tome zašto ne uspijevate željenu promjenu provesti u djelo.

Opušteni rastite

Navedena će tri uvjerenja omogućiti uvid u onaj dio našeg razmišljanja koji ometa uspješno ostvarenje naših poslovnih ciljeva. Bez obzira koja od te tri ili sve tri rečenice nije u skladu s našim trenutnim mišljenjem, možemo raditi na tome da ih promijenimo i stvorimo pozitivniju sliku o sebi. Potrebno je fokusirati se na dio u koji nismo sigurni, bilo to mogućnost ostvarenja cilja, naše sposobnosti ili zasluge. Kada utvrdimo što nas od toga sabotira možemo utvrditi i kako spriječiti sabotiranje. Također možemo i poboljšati upravljanje stresom povezanim uz naše nesigurnosti i sabotere. Već osvještavanjem dilema vezanih uz ova tri uvjerenja (koja su nužna za ostvarenje bilo kojeg cilja), dat ćete svom „unutarnjem timu“ zadatak da krene u istraživanje konkretnih razloga koji leže u njihovoj pozadini. A kao što već znate, ponekad je važno da, nakon što mu je dao intrigantan i važan zadatak, šef pusti malo svoj tim kako bi u miru pronašao najbolja rješenja. Na godišnjem odmoru si upravo to možete dozvoliti. Nema žurbe.

Ako ste kroz ovu kratku vježbu naletjeli na svoje unutarnje sumnje, dopustite si osjetiti ih i zatim pustite da stvari dalje teku svojim tokom, bez pritiska za traženjem rješenja. Možda vas iznenadi koliko pozitivnih misli, novih uvida i unutarnje snage će, isprovocirano ovim otkrivanjem, izaći na vidjelo.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.