Kako uspješno poslovati u vremenima neizvjesnosti i promjena

Tihana Cuzek Tihana Cuzek
Poslovanje u vremenima neizvjesnosti i promjena

Ovih dana se puno priča o popuštanju mjera, povratku „u normalu“ i o posljedicama koje ova situacija ostavlja na nas. Naš život se drastično promijenio i to u gotovo svim svojim sferama.

Vremena intenzivnih promjena

Što se tiče COVID-19 krize, čini se da je najgore, bar zasad, prošlo, no kako će izgledati naša budućnost je i dalje vrlo neizvjesno. Strah nas je jer ne znamo kako će se virus ponašati, gospodarstvo i ekonomija značajno su narušeni, a mnogi od nas su morali u potpunosti promijeniti način rada i života. Drugim riječima, trebali smo u vrlo kratko vrijeme reorganizirati svoj život u svim područjima i prihvatiti na sebe brojne nove obaveze. Pritom su, posebice u prvih mjesec dana, mnoge organizacije i njihovi zaposlenici sve svoje snage i resurse upregnuli u to da doslovno „istrpe“ krizu, misleći da će se nakon nje moći opustiti, vratiti „na staro“ i nastaviti s onog mjesta na kojem su stali. Međutim, mnogi su u međuvremenu shvatili da to ipak nije moguće i da nemaju drugog izbora nego suočiti se s novim problemima, kao i konačno počistiti „kosture iz ormara“, što je rezultiralo dodatnim iscrpljivanjem.

Posve je normalno i očekivano da je naša prva reakcije na novu i nepoznatu situaciju šok i nevjerica. Međutim, koliko god to zvučalo kao klišej, svaka kriza uistinu jest i prilika. Poslovni svijet je prepun takvih primjera organizacija koje su uspješno iskoristile novonastale mogućnosti - jeste li znali da su 2009., u doba krize i recesije, nastali Whatsapp i Slack, koji su danas velikom broju ljudi nezaobilazni kanal komunikacije?

Priča o dvije žabe

Bucayova priča odlično ilustrira što je to što čini razliku. Dvije žabe su upale u posudu s vrhnjem i vrlo brzo shvatile da tonu. U početku su lamatale nogama, ali naizgled uzalud – nikako nisu uspijevale dosegnuti rub posude. Jedna od njih je glasno rekla „Ne mogu više, u ovome je nemoguće plivati. Najbolje da odustanem i ne produljujem si patnju.“ Rekavši to, brzo je potonula.Druga, upornija, žaba je rekla samoj sebi „Borit ću se do posljednjeg daha, pa makar umrla pokušavajući!“ Nastavila je satima lupati nogama, a da se nije pomaknula ni centimetra. Međutim, iznenada, od toliko lupanja, vrhnje se pretvorilo u maslac – što je žabi omogućilo da skoči do vrha posude i sretno izađe!

Što nas druga žaba uči o poslovanju u teškim uvjetima?

Čak i u naizgled bezizlaznoj situaciji, uvijek imamo mogućnost izbora. Kako gledamo na krizu i sebe u njoj, naša je odluka. Što prije shvatimo i prihvatimo da kriza nije kazna i nepravda, već sastavni dio života, te da nismo bespomoćni, već da možemo značajno utjecati na svoje funkcioniranje u njoj i nakon nje, to je veća vjerojatnost da ćemo pritom i uspjeti. Zato svaka organizacija, svaki tim i svaki pojedinac trebaju prestati čekati da se okolnosti promijene i trenutnu situaciju prihvatiti kao činjenicu. To znači:

  1. neumorno istraživati i isprobavati što sve možemo poduzeti da se uspješno prilagodimo trenutačnoj situaciji (pri čemu vam mogu pomoći naši članci o ekonomskom preživljavaju , psihološkoj čvrstoći , kao i o upravljanju emocijama),
     
  2. već sad početi pripremati poslovanje za ostvarenje željenog scenarija nakon popuštanja mjera, kako bi se što prije oporavili,
      
  3. i najvažnije, vjerovati u inicijative koje smo poduzeli i ustrajati u njima – čak i kad rezultat nije odmah vidljiv.

Prvi korak

Svaka organizacija, koliko god velika ili mala ona bila, čim počne istraživati mogućnosti, uvidjet će da ih je puno više nego što se na prvu čini. Budite otvoreni - istražite mogućnosti koje se čine nemogućima, pitajte one koje možda inače ne biste pitali, tražite pomoć i prihvatite onu koja vam se nudi. Što prije krenete, to ćete prije i uspješnije isplivati. I zapamtite, kriza je poput kiše. Možemo čekati da prođe i ljutiti se što smo mokri ili ju prihvatiti kao normalan dio života i – plesati na njoj.
  

U ime Ramiro tima, puno uspjeha u istraživanju mogućnosti želi vam

Tihana
  

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.