Koja je tajna poduzetničkog uspjeha?

Tanja Pureta Tanja Pureta

Čemu pridavati pažnju, kako se nositi s negativnim utjecajima okoline i kako oko sebe okupiti ljude s kojima dijelimo istu ideju kako bi naš poduzetnički pothvat uspio? O ovim i ostalim faktorima uspjeha poduzetničkog pothvata, pričala je naša Tanja u ovoj iznimno zanimljivoj emisiji.

Emisija „One nastupaju“ već duže vrijeme hrvatskoj javnosti donosi primjere uspješnih žena poduzetnica. U emisiji koja je nedavno emitirana na programu MrežaTV voditeljica i urednica Mladenka Šarić ugostila je Silviju Puljić i našu Tanju. Izvrsno pripremljena pitanja omogućila su gošćama da ispričaju tajne svoje uspješnosti i što su poduzele kako bi uspjele u svom poduzetničkom poduhvatu. Tanja je svojim odgovorima obrazložila koliko na uspjeh mogu utjecati okolnosti iz naše okoline, a koliko naše vlastite karakteristike i način nošenja s njima kao i mnoge druge nedoumice koje muče poduzetnike.

U situacijama kad okolnosti nisu baš povoljne, kao što mnogi misle da je sada slučaj, poduzetnik je taj koji će u njima pronaći priliku te promijeniti način poslovanja i tako spasiti ili, čak, unaprijediti poslovanje. Karakterne osobine koje imaju pravi poduzetnici će svakako pridonijeti tome jer poduzetnika pokreće strast prema onome što radi, želja za ostvarenjem ideje koju ima i zbog koje je krenuo u poduzetnički pothvat. Pa čak i ako ne uspiju u ostvarenju svoje ideje poduzetnici trebaju biti svjesni da nije sramota ne uspjeti! Dapače! Samim pokretanjem jednog poduzeća, poduzeća koje treba ostvariti njihove ideje o tome kako promijeniti svijet na bolje pokazali su veliku hrabrost, a iz svih grešaka mogu puno toga naučiti! Poduzetnici su stalno pod pritiskom ostvarenja rezultata, brige za zaposlenike, održanja likvidnosti, ostvarivanja odnosa s dobavljačima i kupcima i mnogih drugih aktivnosti nužnih u radu poduzeća. Stres koji se stvara pod takvim pritiskom nepovoljno utječe na svaku osobu pa tako i na poduzetnike. Zato je važno voditi brigu o osobnoj mentalnoj ravnoteži, fizičkom zdravlju kao i održavanju organizacijskog imuniteta.

Koliko god se trudili sami ne možemo raditi i završiti sve zadatke koji se pojavljuju u svakodnevnom radu. Zato je važno kod radnika pobuditi emotivnu povezanost s idejom zbog koje poduzeće postoji jer jedino ako je i njihova predanost na razini koju ima i poduzetnik poduzeće može ostvariti rast i uspjeh. Postoje i radnici s kojima to nije moguće jer se njihove vrijednosti i ideje razlikuju od naših, ali onaj najuži krug radnika u poduzeću svakako treba biti na istoj razini angažiranosti i predanosti istoj ideji kao i poduzetnik. To je posebno važno u malim poduzećima gdje posao ovisi doslovce o svakom zaposlenom. Svakako pogledajte snimku emisije i osnažite sebe i svoje ljude za nošenje s postojećim i potencijalnim izazovima, a ako negdje na tom putu zapnete nazovite nas!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.