Koje kompetencije imaju prednost?

Igor Pureta Igor Pureta

Razne kompetencije se traže na razgovoru za posao, ali niste sigurni koje su to i imate li ih baš vi. istraživači su se pobrinuli da saznate.

Kompetencije koje su važne za posao

Razne kompetencije se traže kad razgovarate o novom poslu! No, nikad niste sigurni koje su to i imate li ih baš vi. istraživači su se pobrinuli da saznate! CareerBuilder je vodeći američki portal za oglašavanje radnih mjesta. Proveo je istraživanje na preko 2.100 menadžera i stručnjaka za ljudske resurse iz raznih industrija te poduzeća različitih veličina. Ako ste se mislili izvući pouzdajući se samo u tehničke kompetencije prevarili ste se! Istraživanje je pokazalo da tri četvrtine menadžera vjeruje kako su "neopipljive" vještine te osobnost kandidata jednako bitni kao i tehničke. Dodatnih 16% poslodavaca izjavilo je da prilikom procjenjivanja kandidata više cijene osobne karakteristike od tehničkih vještina.

Deset glavnih osobina koje se traže, temeljem ovog istraživanja, su mogli bismo reći gotovo one u pionira ili izviđača. To su: radišnost, pouzdanost, pozitivan stav, samomotiviranost, orijentiranost na tim, organiziranost i sposobnost upravljanja višestrukim prioritetima, dobro upravljanje stresom, sposobnost učinkovitog komuniciranja, samopouzdanost te fleksibilnost. Ja bih dodao i potrebu imanja dovoljne količine energije da se nosimo sa svim izazovima. Međutim, nije dovoljno samo puko nabrajanje vlastitih osobina, već ih treba prikazati putem konkretnih primjera. Poslodavcima je nadalje važno kako se brzo možete prilagoditi i rješavati probleme. Zatim mogu li se u vas pouzdati da ćete projekte privesti kraju. Uz to im je važno koliko ste učinkoviti u vođenju i motiviranju drugih djelatnika.

Ima li lider sutrašnjice potrebne kompetencije?

Ljudski potencijali opskrbljuju  menadžera sutrašnjice potrebnim vještinama

Center for Creative Leadership proveo je istraživanje među današnjim liderima. Pokušao je ustanoviti imaju li današnji rukovoditelji kompetencije potrebne za budućnost. Istraživanje je imalo fokus na emocije odnosno aktivnosti koje ih čine sretnima. Ispostavilo se da ono što lidere današnjice čini sretnima kada pomisle na svoje nasljednike su njihove vještine u radu s tehnološkim pomagalima, kreativnost i svježe ideje, globalna svijest, tolerancija te prilagodljivost.

Istovremeno, brine ih nedostatak radne etike među mladim ljudima, njihova smanjena sposobnost komuniciranja licem u lice i donošenja odluka, nedostatak mentorstava, pozitivnih uzora i treninga te općenito, energije da se nose s problemima.

Kompetencije donošenja odluka će se vjerojatno razviti s godinama i zrelošću koja s njom dolazi. Ono što sigurno treba osigurati novim generacijama, i to širom svijeta je mentorstvo mladim ljudima. Treba se pobrinuti da im se osigura dovoljan broj pozitivnih uzora od kojih mogu učiti o etici, ispravnom prosuđivanju i autentičnom leadershipu.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.