Lider nastaje iz prilike

Igor Pureta Igor Pureta

Stara je izreka da prilika čini lopova, a sada imamo novu i pozitivnu inačicu te verzije jer i lider nastaje iz prilike.

Lider će prepoznati priliku i pokazati svoje liderske sposobnosti

Stara je izreka da prilika čini lopova! Sada imamo nove i pozitivne inačice te izreke. Jedna je da poduzetnik nastaje iz prilike, a druga da i lider nastaje iz prilike. U uvjetima u kojima bi i najjačima bilo teško jedna djevojčica je postala lider i uzor mnogim drugim djevojčicama. Malala Yousafzai ima tek 16 godina, a već je poznati borac za pravo djevojčica na školovanje. Snaga koju je pronašla u sebi da, nakon pogotka snajperom u glavu, nastavi s borbom, uzor je i inspiracija mnogima. Nakon oporavka ukazala se prilika pa su Malala, njena obitelj i Shizom Shahid, odlučili su pokrenuti zakladu Malala.

Shahid, s 24 godine, tek je nešto starija od Malale, a iza sebe već ima volonterskog iskustva. U Pakistanu je organizirala kamp za djevojčice (među kojima je i Malala) te radila s djecom rođenom u ženskom zatvoru. To je velika promjena za društvo kao što je pakistansko. S 18 godina, Shahid je dobila stipendiju Sveučilišta Stanford. U vrijeme kada je Malala ranjena, Shahid je radila kao analitičar za McKinsey & Co. Dubai, poduzeću koje ju je poduprlo u njenom poduhvatu. Sada je Shahid na čelu zaklade Malala. Odlučna je izgraditi trajnu organizaciju koja će ženama širom svijeta omogućiti pristup obrazovanju. Kako je sama rekla, to je ogroman izazov, ali i ogromna prilika.

Novi menadžer, novi kriteriji

Svaki menadžer ima svoje kriterije

Potpuno je uobičajeno da novi lider pri dolasku na novo radno mjesto odabire novi način rada. Također je uobičajeno da lider dovede suradnike koje je imao u nekim drugim prilikama. Ta oni su se do tada pokazali dobrima i odanima. Ne znamo je li Janet Yellen kada je u veljači preuzela čelno mjesto Fed-a, američke centralne banke, dovela nove suradnike. Znamo da je od radnika zatražila da je zovu Chair of the Board, umjesto Chairman ili Chairwoman (predsjednik ili predsjednica). Tijekom svoje duge karijere Yellen je objavila mnogo radova. Između ostaloga i o razlici u plaćama muškaraca i žena. No ipak, nikada se nije pozivala na spolnu nejednakost, a sada, na vrhuncu svoje karijere, odlučila ju je i izbrisati. Možda je to promjena koju svijet treba!

Osim toga, već prilikom svoje prve konferencije za tisak, Yellen se odmaknula od dugogodišnje politike Feda koja je išla na ruku Wall Streetu. Dosadašnja politika obećavala je automatsko dizanje kamata kada stopa nezaposlenosti u SAD-u padne na 6,5%. Yellen je, nasuprot tome, najavila da će se od sada u obzir uzimati mnogi drugi kriteriji, a Fed će kamate podići tek kada gospodarstvo bude dovoljno jako da to može i podnijeti, iskazavši tako i osjetljivost za stanje čitave nacije, a posebno "običnih ljudi".

Leadership alternativnim putevima

Alternativi načini upravljanja i vođenja

Previše današnjih lidera liče jedni drugima, razmišljaju i ponašaju se na sličan način. Tako barem smatra autor knjige Hacking Leadership, Mike Myatt. Myatt smatra da poslovne škole uče lidere da budu praktični, analitični i neskloni riziku. Odnosno uče ih da budu menadžeri! Iako postoji jasna razlika između posla jednog menadžera i jednog lidera, ta je granica u svakodnevnom životu prilično zamagljena. Ljudi često miješaju da dva zaista različita posla što iz neznanja, što svjesno. Myatt ne ulazi u razloge takvog ponašanja no smatra da je ono pogrešno i da poslovne škole lidere trebaju učiti kako voditi.

Sam Myatt, iz IT-svijeta posuđen termin, hacking objašnjava kao otkrivanje alternativnih puteva, mudrih i vještih trikova, prečica ili zaobilaznica, razbijanje kodova, razotkrivanje složenosti, utjecanje na rezultate i stvaranje inovativnih inačica postojećih, zastarjelih metodologija. Knjiga izaziva konvencionalne ideje o leadershipu te nas želi potaknuti da koristimo prilagodljivo, primijenjeno i kreativno razmišljanje. Kada je ono u kombinaciji s naprednim vještinama rješavanja problema kako bismo postali lideri. lideri koji su svjesniji sami sebe, koji brže identificiraju mrtve kutove te zatvaraju kritične praznine koje vas i vaš tim sprečavaju da ostvarite svoj potencijal.

Lider, kaže Myatt, "mora tražiti različita, pa čak i potpuno suprotstavljena mišljenja u potrazi za onim pravim, umjesto da se opterećuje tko će dobiti zasluge zato što je bio u pravu." A tada je najbolje da krenete od pitanja:"Zašto?"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.