Meditacija povećava produktivnost

Igor Pureta Igor Pureta

Povećati produktivnost je želja menadžera, a u potrazi za njom se možemo okrenuti na drugu stranu - meditacija pomaže povećati produktivnost.

Menadžment traži produktivnost

Sve više menadžera otvoreno priča o svojim iskustvima s meditacijom. Neka poduzeća svojim djelatnicima čak nude programe meditacije ili kontinuirane svjesnosti (mindfulness). Istraživanja su povezala meditaciju te povećanu usredotočenost i produktivnost. Uz to i s emocionalnom stabilnošću, boljim snom, smanjenim stresom i zabrinutošću, te boljom mentalnom jasnoćom. Osam od deset zaposlenih u SAD-u drži da je pod stresom na poslu. U Hrvatskoj nemamo te podatke. Zakon predviđa povjerenika za stres u svakom poduzeću pa vjerujem da smo u razini s njima :-). Redovito prakticiranje meditacije više je od samog opuštanja. Meditacija nam pruža toliko potreban odmak te tako omogućuje daleko veću učinkovitost.

Pruža nam mogućnost da se maknemo od konstantnih distrakcija i neprestanog toka misli i briga. To je način da ponovo stupimo u kontakt s našim načelima, etikom i, jednostavno, našim pravim "ja". Uči nas uočavati kad nam pažnja odluta te se ponovo fokusirati. Meditacija unapređuje našu pažnju i ostale kognitivne funkcije. Istovremeno pomaže poboljšati našu empatiju i prema sebi samima i prema drugima.

Inbox otkriva produktivnost

Menadžment u inboxu čita produktivnost

Produktivnost se može mjeriti na različite načine, jedan od njih je zaviriti u mail inbox. Stoga najprije u njega zavirite vi i saznajte više o sebi. Kako bi poboljšale produktivnost svojih radnika velike korporacije prate načine korištenja e-mailova svojih radnika. Obzirom da plaća predstavlja znatan dio troškova, razumljivo je da poduzeća žele znati tko od njihovih zaposlenika stvarno radi. Takvi programi omogućavaju poduzećima da vide tko je angažiran, tko je pretrpan poslom, a tko se tek provlači. Ponekad takve analize dovode do toga da se proizvodnja seli u druge zemlje. U stvarnosti svatko od nas može imati hrpu mailova, a da naša komunikacija bude beskorisna ili obrnuto. Ipak, vjerojatno postoji način da se takvi ekstremni slučajevi izdvoje. Radi zaštite privatnosti ne prate se sadržaji e-mailova niti privitaka, već obrasci njihovog korištenja i njihovi naslovi.

Ako mislite zavarati sistem slanjem gomile mailova kako biste odavali dojam zaposlenosti i umreženosti, varate se. Trebate znati da se ne prate samo odaslani mailovi, već i odgovori na vaše mailove. Poduzeća takve podatke koriste i kako bi otkrile koji su njihovi zaposlenici najumreženiji. Zatim uz njihovu pomoć provode interne promjene. Isto tako, gomile e-mailova upućene jednoj osobi mogu značiti da su oni odlični u uspostavljanju kontakata. Istovremeno oni umanjuju učinkovitost sustava, odnosno usko grlo u odlučivanju. Različiti su načini i razmišljanja kako da se ostvari poslovni uspjeh pa ćemo se još nagledati svakakvih čuda. 

Yahoo nastoji povećati produktivnost

Menadžment uspješnog poduzeća povećava produktivnost

Mnoga poduzeća pribjegavaju otpuštanju radnika kad treba smanjiti troškove. Yahoo otpuštanjem nastoji povećati i produktivnost. Za posrnulog tehnološkog diva nikako da svanu sunčani dani. Njihov menadžment već duže vrijeme pokušava pronaći načine kojima bi poduzeće vratila na staze stare slave. No što god da poduzme malo toga daje rezultat. U ovoj prilici Yahoo će otpustiti nekoliko stotina inženjera u svom Centru za razvoj softwarea u Indiji. Istovremeno će dijelu tih zaposlenika nuditi posao u SAD-u.

Time će zatvoriti Centar za razvoj softwarea u Bangaloreu. Yahoo India, poduzeće koje služi kao ured prodaje, podrške i za uređivanje sadržaja, neće biti pogođena otkazima. Marissa Mayer, predsjednica Yahooa, ubrzo po svom dolasku započela je politiku suprotnu uobičajenoj u današnje vrijeme. Usprkos tome što je Yahoo bio jedan od predvodnika u omogućavanju fleksibilnog radnog vremena i mogućnost rada od kuće. Ona sada inzistira da zaposlenici Yahooa rade u uredima tvrtke. Svoju odluku obrazlaže željom da se ojača jedinstvo Yahoo-a. Smatra da je za to potrebno da djelatnici budu i fizički zajedno. Otpuštanja u Indiji obrazložili su nastojanjima da se poveća učinkovitost, suradnja i inovacije. Uz to naveli su potrebu da se određeni timovi konsolidiraju na manjem broju lokacija.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.