Motivacija radnika je manja uz veće plaće čelnika

Igor Pureta Igor Pureta

Izvještaji pokazuju da što je veća razlika između plaća čelnika i radnika to je manja motivacija radnika, no kao i obično izvještaje malo tko čita.

Motivacija plaćom menadžera je presudna

Motivacija radnika je kompleksna tema. Iako mnogi misle da je dovoljno podijeliti novac, izgleda da ga dijeliti krivim osobama može biti i demotivirajuće. Posljednjih se godina dosta priča o izuzetno velikim plaćama izvršnih direktora i članova Uprava. Kao i njihovom nerazmjeru s plaćama ostalih zaposlenika. Izvještaj britanskog CIPD-a (Ovlaštenog instituta za osoblje i razvoj) je porazan. Pokazao je da čak 71% zaposlenih smatra kako su plaće vodećih menadžera u Velikoj Britaniji previsoke. Naime, radi se o plaćama koje su i preko 100 puta veće od prosječnih plaća radnika. Iznenađujuće je da tako misli 46% zaposlenih u privatnom sektoru, dok isto to smatra čak 62% zaposlenih u javnom sektoru. Još je jedno iznenađenje kod radnika takozvanog trećeg sektora koji bi trebao biti neprofitan. Čak 46% radnika smatra kako su njihovi šefovi previše plaćeni.

Nedavno istraživanje Timesa otkrilo je da čelnici više od 1.000 dobrotvornih organizacija primaju šesteroznamenkaste godišnje plaće (u funtama!), a njih dvanaest i preko 300.000 funti godišnje. Rastuća razlika između plaća na vrhu te svih ostalih stvara osjećaj nepravde koji utječe na motivaciju zaposlenika. Tako je skoro dvije trećine ispitanika izjavilo da im je smanjena motivacija visokim razinama plaća njihovih direktora, a 55% ih je izjavilo kako smatraju da je to loše za reputaciju poduzeća.

Motivacija usprkos kritikama

Menadžment hvali radnike

Kada se upustimo u neki novi poduhvat naša je motivacija iznimno visoka. No čim vlastitu ideju iznesemo ljudima iz najbližeg okruženja stiže nam – iznenađenje. Naši najbliži od okojih očekujemo podršku puno češće nas kritiziraju umjesto da nas podržavaju. Odakle našim najbližima tako različiti stavovi od naših vlastitih? Ponekad iz vlastitih strahova, a ponekad iz vlastitih interesa. Teško je tada ostati motiviran i ustrajati na svom putu no to je nužnu ako želimo da se naši snovi ostvare. Zato je važno koristiti rutinu i male navike koje će nas dovesti ili zadržati na našem putu. Bitno je zato znati vlastitu misiju: što želimo postići i naročito zašto to želimo postići. Nemojte se opravdavati niti tražiti odobravanja, već se samo fokusirajte na svoj cilj. Proširite svoj društveni krug. Vaši prijatelji ili bližnji možda vas ne razumiju. Pronađite stoga nove ljude s kojima možete pričati o vašem projektu i koji vam mogu pružiti korisne uvide.

Bitno je provoditi i vrijeme nasamo. I sat vremena mira, tišine i samoće može vam omogućiti da se povežete ponovo sa svojim centrom i izvorom kreativnosti. Inspirirajte se ljudima koji su već uspjeli u vašem željenom području djelovanja. Pratite njihov rad, ako je moguće pohađajte njihove tečajeve. I slavite sve svoje uspjehe! Sve što naučite, obavite, sva postignuća, koliko god se malenim činila, korak su na putu ka vašem cilju.

Potrebe zajednice su važne

Poduzeće ispunjava potrebe zajednice

Svake godine sve je više primjera poduzeća koja dio prihoda vraćaju ispunjavajući potrebe zajednice. Posljednje brojke koalicije CECP (Committee Encouraging Corporate Philanthropy) pokazuju da sve više poduzeća ulaganje u zajednice smatra ključnim sastavnim dijelom svog poslovnog plana. Istraživanje najvećih svjetskih poduzeća koje je CECP proveo 2014. godine pokazalo je da već šest od deset poduzeća osigurava plaćeno slobodno vrijeme svojim djelatnicima za sudjelovanje u volonterskim programima. Vraćanje zajednici više nije jedna od opcija, već postaje neizostavan dio poslovanja.

Osim mjerljivih prednosti koje takvo djelovanje donosi (dobar PR, imidž i vidljivost poduzeća na tržištu, zbližavanje s klijentima koji drže do sličnih vrijednosti), prednosti su puno dalekosežnije i sveobuhvatnije. Kada se kroz timski coaching postigne da se timski sudjeluje u volonterskim projektima koji ispunjavaju potrebe zajednice dolazi do daleko snažnijeg zbližavanja djelatnika, bez obzira na hijerarhiju. K tome, takve akcije volontiranja djelatnike često potaknu na uključivanje u daljnje volontiranje u njihovo slobodno vrijeme. Djelatnici koji su angažirani u svojim zajednicama često su sretniji, dok sreća nadalje rezultira većom produktivnošću i odanošću.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.