Na svijet dolazimo s ogromnim potencijalom da postanemo osoba koja će u punom smislu riječi biti samosvjesna i koristiti to kao prvi korak ka izgradnji željenog sebe.

Ogledalce, ogledalce, tko na svijetu najljepši je? Rečenica je uz koju smo svi odrastali. Kada nam naša sposobnost da budemo svjesni sebe postaje teret? I kako ju preokrenuti u svoju korist? Što je to što nas najviše čini ljudima i razlikuje od životinja? Naš racijo i sposobnost logičkog zaključivanja? Sigurno je riječ o važnoj i vrlo korisnoj karakteristici. No, ono što me osobno fascinira i što još uvijek predstavlja veliku zagonetku u psihologiji i neuroznanosti je naša svijest. 

Ljudski dar – biti sudionik i istovremeno promatrati 

Kao ljudi, imamo jedinstvenu mogućnost da sami sebe i sve ono što nam se događa sagledamo „izvana“, istovremeno bivajući sudionici i promatrači. Osim što jesam, imam svijest o sebi i svom postojanju. Osim što u nekoj situaciji djelujem na određeni način, imam sposobnost sagledati svoje ponašanje i donijeti svjestan zaključak dovodi li me do željenih rezultata.

Mi, s druge strane, uz ono što jesmo, imamo priliku promotriti tko smo mi. Pored instinkta kojeg dijelimo sa životinjama, evolucija nam je podarila potpuno novu razinu funkcioniranja koja uključuje (samo)svijest, te s njom povezanu slobodnu volju odnosno mogućnost da svjesno upravljamo sobom, svojim mislima, osjećajima i ponašanjem.  

Razvoj (samo)svijesti 

Kako bismo razvili te ljudske darove i koristili ih u svojoj punini, pred nama je važan i ponekad težak put na kojem tek trebamo izoštriti naš pogled u ogledalu koje nam pomaže otkriti tko smo mi. Naime, mi nismo samo nepristrani promatrači kojima je svejedno što odnosno koga će vidjeti u ogledalu. Svima nam je izrazito stalo ugledati vrijednu, dobru i sposobnu osobu, jer tko ne želi biti najbolja verzija sebe? I to nije uvjetovano samo težnjom da se unutar sebe osjećamo zadovoljno, već i potrebom da budemo prihvaćeni, poštivani i voljeni od strane drugih. Stalo nam je biti najbolji zbog sebe, a često i još više radi drugih. 

Načelno, takvo što bi nam trebalo biti poticaj da se ugledamo u što realnijem svjetlu, kako bismo zatim imali priliku i izgraditi željenog sebe. No, nažalost, ta najiskrenija želja da budemo osoba vrijedna (samo)poštovanja, (samo)prihvaćanja i (samo)ljubavi, puno češće nam postane opterećenje zbog kojeg je naš pogled na samog sebe unaprijed zamućen i iskrivljen. Razlog je jednostavan – strah nas je da ne ugledamo nešto što bi nas moglo razočarati. O čemu je riječ?

Samokritičnost kao zamka

Za mnoge ljude ćemo reći da su previše samokritični. Vide isključivo svoje nedostatke i sve što nije dovoljno dobro. Nikad nisu zadovoljni odrazom kojeg vide u ogledalu svoje svijesti te stalno teže napretku. S jedne strane, to je jako dobra i korisna karakteristika, jer tjera na stalnu potragu kako biti još mudriji, kvalitetniji, uspješniji. Istovremeno – može postati preveliko opterećenje.

Neprestana usmjerenost na one dijelove nas koji nisu odraz onoga što želimo biti, u nama stvara nezadovoljstvo, koje je ponekad vrlo glasno, a ponekad tiho i podmuklo tinja. Zbog takvog doživljaja sebe, neprestano nam izmiče ono čemu svi težimo – osjećaj ispunjenosti. Nažalost, ni ne stignemo se okrenuti, a odjednom postajemo osoba koja je stalno u grču, strahu, nesigurnosti, što nas sprječava da u punini razvijamo i koristimo svoje potencijale. Paradoks je da zbog želje da budemo najbolji i sebi i drugima, zapravo ostajemo u sjeni onoga što možemo postati

Samouvjerenost kao zamka

Postoji i druga strana priče. Neke od nas želja da se pokažemo u najboljem svjetlu odvede na potpuno suprotan put. U silnom strahu da drugi u nama ne ugledaju osobu koja nije dovoljno dobra, zatvaramo oči pred situacijama koje se prirodno svima događaju, a pokazatelj su da nismo savršeni

Takvo što neko vrijeme može biti korisno jer se stvara osjećaj sposobnosti, zbog čega spremno krećemo u nove izazove. No, s druge strane, izostaje pravo učenje i daljnji razvoj (jer je sve već odlično), pa počinju izostajati rezultati, a s vremenom i tuđe poštivanje i prihvaćanje. Samim time se jaz između onog što želimo biti i onog što, iako si to ne želimo priznati, osjećamo da jesmo, iz dana u dan povećava. Tako će npr. takva osoba tvrditi i unutar sebe iskreno željeti biti timski igrač, ali će postajati sve udaljenija i destruktivnija prema drugima (jer se ne osjeća prihvaćeno). Silno će htjeti vidjeti rezultate svog rada pa će se truditi nešto konkretno napraviti, ali s obzirom na to da nije sustavno razvijala kompetentnost, često će se baviti ili pogrešnim stvarima, ili će raditi na pogrešan način. 

Nažalost, nerijetko se tada opet počinje događati paradoksalna situacija – umjesto da se suoče s tim jazom koji je sve očitiji te aktivno porade na svom napretku, takve osobe i dalje ostaju u uvjerenju da već jesu sve što žele biti. Povratnu informaciju koju sve više dobivaju iz okoline ne uspijevaju prihvatiti i iskoristiti kao poticaj, već nastavljaju druge (i sebe) uvjeravati da ono što im govore nije točno. I još jednom se ponavlja isto – zbog želje da budemo najbolji i sebi i drugima, zapravo ostajemo u sjeni onoga što možemo postati

Kako si pomoći?

Kao menadžeri, često smo pod velikim pritiskom da ostvarimo rezultate i da budemo što uspješniji u svom poslu. Međutim, ponekad sebi postavljamo granice koje nas sprječavaju da postignemo svoj puni potencijal. Ograničavajuća uvjerenja mogu biti velika prepreka u našoj karijeri, ali i u osobnom životu.

Jedan od načina da prepoznamo ograničavajuća uvjerenja je kroz introspekciju. Trebamo se zapitati što nas sprječava da postignemo svoje ciljeve i što nas navodi da vjerujemo da ne možemo postići ono što želimo. Važno je biti iskren prema sebi i prepoznati da su ti stavovi zapravo samo uvjerenja, a ne istina. Jednom kada prepoznamo svoja ograničavajuća uvjerenja, možemo početi raditi na tome da ih prevladamo. Jedan od načina je kroz promjenu svoje perspektive. Umjesto da se fokusiramo na ono što ne možemo učiniti, trebamo se usredotočiti na svoje mogućnosti. Trebamo si postaviti pitanja poput "Kako bih to mogao učiniti?" ili "Kako bih mogao riješiti ovaj problem?".

Preuzimanje rizika

Važno je uočiti kada sami sebi postavljamo granice i kada se bojimo preuzeti rizik. Preuzimanje rizika može biti ključno za postizanje uspjeha, pa je važno biti hrabar i spremati se suočiti s izazovima. Osim toga, ponekad je važno prihvatiti pomoć drugih i dopustiti da nam drugi pomognu u postizanju ciljeva. Da biste prestali ograničavati sebe kao menadžer, morate biti svjesni svojih uvjerenja i prepoznati kada vas ona koče u vašem razvoju. Nemojte se bojati tražiti pomoć od drugih i učiti od njih.  

Pored toga, izazovite sebe da razmišljate izvan okvira i potičite inovacije u vašem timu. Dopustite zaposlenicima da iznose svoje ideje i nagrađujte ih za kreativnost. Potaknite ih da preuzmu rizik i isprobaju nove stvari. Slijedite primjer uspješnih menadžera i lidera. Čitajte njihove knjige i članke, proučavajte njihove uspjehe i neuspjehe te preuzmite lekcije iz njih. Povežite se s drugim menadžerima u vašoj industriji i učite jedni od drugih.

Radite na tome da stvorite kulturu koja podržava razvoj vašeg tima. Osigurajte da svi u vašem timu imaju jasne ciljeve i očekivanja, redovito pružajte povratne informacije kako bi se mogli razvijati. Nemojte se bojati pohvaliti i nagraditi zaposlenike za njihove uspjehe i postignuća. Kada prestanete ograničavati sebe kao menadžer, možete učiniti isto i za svoj tim. Stvaranje kulture koja potiče razvoj i inovacije može dovesti do značajnog napretka i uspjeha. Samo trebate biti hrabri i otvoreni za nove ideje i pristupe, a vaš tim će vam biti zahvalan.

Assessment Centar

Kao menadžer, vaša sposobnost procjene vaših vlastitih sposobnosti i potencijala ima ključnu ulogu u vašem uspjehu. Međutim, ako se previše ograničavate u svojim procjenama, možete propustiti velike prilike za rast i razvoj. Jedan od načina da procijenite svoje sposobnosti i razvijete svoj puni potencijal je kroz assessment centar. Assessment centar je postupak u kojem se procjenjuju vještine, osobine i znanja kandidata kako bi se utvrdila njihova sposobnost da obavljaju određene poslove. U assessment centar procesu, kandidati prolaze kroz različite aktivnosti, poput grupnih zadataka, simulacija rada, intervjua i testova.

Assessment centar vam može pomoći da steknete bolji uvid u svoje vlastite sposobnosti i potencijale. Može vam pružiti jasnoću o svojim slabostima, ali i o vašim jakim stranama, što vam može pomoći u fokusu na razvoj i poboljšanje vaših slabosti te iskorištavanje vaših jakih strana u poslu. Međutim, ako se ograničavate u svojim procjenama, možete propustiti priliku za sudjelovanje u assessment centru. Tako nećete vidjeti svoj puni potencijal i nećete se dobiti sliku kako vas drugi vide, a koja vam može pomoći da napredujete u karijeri.

Stoga, kao menadžer, važno je da se ne ograničavate u svojim procjenama i da otvoreno razmišljate o svojim sposobnostima i potencijalima. Assessment centar je vrlo koristan alat u ovom procesu, ali samo ako ste spremni otvoreno se suočiti sa svojim slabostima i raditi na njima kako bi postali bolji u svom poslu.

Pomoć kod selekcije novih i razvoj postojećih zaposlenika

Assessment centar može biti vrlo koristan i za sam proces selekcije kandidata u vašem timu. Kao menadžer, želite osigurati da zaposlite najbolje ljude za posao, a assessment centar može vam pomoći u tome. U assessment centar procesu, kandidati prolaze kroz različite aktivnosti, što omogućava da se njihove vještine, osobine i znanja procijene na različite načine. Na primjer, u grupnim zadatcima, moguće je vidjeti kako kandidati surađuju s drugima, kako se snalaze u timskom okruženju, kako rješavaju probleme i kako se nose s pritiskom. Simulacije rada, s druge strane, omogućavaju kandidatima da pokažu svoje praktične vještine i sposobnosti u stvarnom radnom okruženju. Testovi, kao što su testovi osobnosti i inteligencije, mogu dati dodatnu vrijednost procjeni kandidata.

Kao menadžer, možete iskoristiti assessment centar kako biste identificirali najbolje kandidate za posao i osigurali da u vaš tim dovedete ljude s pravim vještinama i osobinama koje su potrebne za uspjeh u vašem području poslovanja. Iako je donošenje odluka o zapošljavanju novog kandidata lako, takvu je odluku puno teže primijeniti ako u nju nismo sigurni. Također, assessment centar može biti koristan alat za procjenu vašeg postojećeg tima. Ovo je posebno važno u procesima razvoja zaposlenika, jer vam omogućava da identificirate snage i slabosti svakog člana tima, te osigurate adekvatnu podršku i razvoj svakom pojedincu.

U konačnici, assessment centar može biti koristan za različite aspekte poslovanja, od selekcije novih zaposlenika do razvoja postojećih zaposlenika. Kao menadžer, važno je da se ne ograničavate u svojim procjenama i da koristite sve dostupne alate kako biste postigli najbolje rezultate u timu i poduzeću.

Put ka istinskoj samosvijesti 

Nije lako priznati da nismo nešto dovoljno dobro napravili ili da nekoj situaciji nismo dorasli. A ponekad je još i teže prihvatiti što je to što već izvrsno radimo i biti ponosni zbog toga, jer se bojimo da to neće biti dovoljno kako bi nas drugi doživjeli u našem najboljem izdanju. Međutim, sjetite se kakve ljude najviše cijenimo

Divimo se onima koji zrače sigurnošću i sviješću da mogu i jesu sposobni, jer su kroz svoj život to nebrojeni broj puta dokazali, kroz male i velike pobjede. Također, na miran i pozitivan način prihvaćaju tuđu pohvalu, bez da relativiziraju svoj uspjeh ili ga preuveličavaju. Istovremeno, spremni su osvrnuti se na sebe i reći: "Ne znam, pogriješio sam, u toj situaciji sam mogla i trebala bolje". Jednako tako, tražit će i bit će spremni čuti tuđu povratnu informaciju, jer im je važno znati uspijevaju li na pravi način doprijeti do drugih.

Pritom, mogući nesklad između onog što žele postići i onoga što im okolina poručuje da primjećuje kao rezultat, neće shvatiti kao poraz, već kao korisnu smjernicu što činiti kako bi se njihova najbolja namjera uistinu vidjela kroz konkretno ponašanje. Nije li to upravo to ono čemu svatko od nas teži? I nije li upravo to ono što svatko od nas može biti? Hrabro prigrlite tu mogućnosti koju smo dobili na dar te razvijajte svoju samosvijest. I ne zaboravite pritom uživati u prekrasnom sebi, kao i svemu onom što ćete na tom putu tek postati!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.