Partnerski odnosi

Tanja Pureta Tanja Pureta
Dvije ruke i bubamara

Prije ulaska u brak morate dobro upoznati partnera te s njim razgovarati i zajednički definirati međusobne odnose kako smislenost vaše veze ne bi bila dovedena u pitanje.

Moj budući suprug, s kojim sam u vezi već tri godine ima šestogodišnjeg sina iz prvog braka. Dječak živi s majkom, otac je jako brižan i nastoji udovoljiti svim njegovim željama. Prihvatio me kao tatinu prijateljicu i povremeno se družimo. Uskoro ćemo se i vjenčati i brine me situacija kad dječak vidi da ću i ja spavati u krevetu gdje i njih dvojica, jer otac kaže da dječak ne smije sam spavati. Predložila sam budućem suprugu da objasni sinu novu situaciju, no ne zna kako mu to priopćiti. Što mi savjetujete? Branka, 38.

Čini se da vaš partner nema problem s time kako nešto reći sinu, nego kako s njim uspostaviti odnos roditelj – dijete. Kao roditelj bi trebao znati da brižnost ne znači potpunu popustljivost, jer roditelj treba pružiti djetetu povjerenje i ono što mu treba za zdrav razvoj, što nije nužno sve ono što želi. Popustljivost je loša jer može dovesti do toga da vaš brak bude organiziran onako kako želi njegov sin, a kako on ni u kojem slučaju ne može znati što je dobro za sve vas, ne smije mu se prepustiti nikakva odgovornost. To bi stvorilo atmosferu koja je loša za njegov razvoj te bi u konačnici i njega učinilo vrlo nesretnim. Stoga trebate što prije s partnerom razgovarati i zajednički definirati međusobne odnose, jer će ih tako lakše objasniti  i sinu – na miran i topao, ali odlučan način. Ako otvoreno prihvati razgovor s vama i počne sustavno rješavati vruće teme, vjerojatno će i vaš budući zajednički život biti uspješan. U suprotnom možete očekivati da će i vama, kao i sinu, lagati i izbjegavati odgovornost što dovodi u pitanje smislenost vaše veze.

Savjet mjeseca

Brak je vrlo kompleksan odnos koji nosi brojne mogućnosti za izgradnju prekrasnog zajedničkog života, ali i niz zamki koje tu zajednicu mogu pretvoriti u pakao. Istraživanja pokazuju da brakovi pucaju upravo na neslaganju u stavovima o zajedničkom životu. Primjerice, ako jedan partner želi štedjeti, a drugi trošiti, to može biti izvor stalnih napetosti. Listo tako, možda se partneri i mogu složiti da je trošiti dobro, ali ne i oko toga što je vrijedno trošenja. Slična razmimoilaženja mogu biti i na području stavova o roditeljstvu, karijeri, kućnim poslovima, odnosima s roditeljima i sl. Mnogi misle da je za početak va2no samo da se vole, jer je to dovoljno da se sve te5koie rije5e u hodu, no to je pogrešno. Stoga je iznimno važno da partneri prije braka iskreno razgovaraju o svim ovim temama kako bi se mogli uskladiti ili pravovremeno zaključiti da su njihove razlike nepremostive.

Pitanja za razgovor o braku:

- Kako zamišljaš naš brak?
- Kako zamišljaš sebe, a kako mene u braku?
- Kako izgledamo za 5, 10, 20, 50 godina zajedničkog života?
- Što želiš da postignemo zajednički, a 5to pojedinačno?
- Što ti je važno u bračnoj zajednici?

Uspjeh

Ako otvoreno prihvati razgovor s vama, vjerojatno će i vaš zajednički život biti uspješan.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.