Poslovni uspjeh i pad Legoa

Igor Pureta Igor Pureta

Lego je krenuo od drvenih igračaka, a tijekom njegove povijesti poslovni uspjeh i pad izmjenjivali su nejednakim ritmovima. No, Lego je još uvijek tu!

Poduzeće ima uspone i padove

Poslovni uspjeh i pad su neminovni ciklusi u poslovanju svakog poduzeća. Recesijske i godine procvata, Lego je preživio zahvaljujući svojoj inovativnosti, dosljednosti i kvaliteti. Već sam početak leži u inovativnosti osnivača, danskog stolara. On je za vrijeme recesije tridesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo izradu skromnih drvenih igračaka kako bi spajao kraj s krajem. Tijekom narednih 25 godina poduzeće je na tome izraslo, da bi 1958. njegov sin izbacio drvo, a ubacio plastiku. To je izazvalo veliko negodovanje u obitelji, no prodaja je skočila. Zahvaljujući sloganu Samo je najbolje dovoljno dobro stalno su propitivali svoj sustav rada te izgradili su reputaciju kvalitetnih proizvoda. I to u vrijeme kada su plastične igračke smatrane jeftinima i odbojnima. U narednih tridesetak godina poduzeće je raslo i sa 140 došlo do 8.000 zaposlenih krajem devedesetih.

No, preveliko širenje ostavilo je traga te su 2004. prihodi naglo pali za 30%, a Lego je objavio gubitak od 1,4 mlijarde danskih kruna. Oko 3.500 radnih mjesta je ukinuto ili prepušteno vanjskim izvođačima. Lego se iznova fokusirao na poznate nam kocke, ali u raznim moderniziranim oblicima. Prihodi su prošle godine rasli za 13%, a profit za čak 15%. Prema konzultantskoj kući Brand Finance Lego je prestigao Ferrarija na listi svjetski najpoznatijih brendova.

Poslodavac pomaže uskladiti poslovni i privatni život

Poduzeće pomaže uskladiti poslovni i privatni život

Žene u Hrvatskoj imaju pravo na godinu dana porodiljnog dopusta. U mnogim, čak i razvijenijim, zemljama pogodnosti za nove majke daleko su manje. Tako u SAD-u majke imaju pravo na 12 tjedana neplaćenog(!) rodiljnog dopusta. U Švicarskoj imaju pravo na 14, Ujedinjenom Kraljevstvu 12, Belgiji 15 te Austriji 16 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta. U tom kontekstu ohrabrujuća je nova politika rodiljnih dopusta Vodafone grupe. Od kraja 2015. godine svih 30 poduzeća u sklopu grupe morat će svojim zaposlenicama osiguravati minimalno 16 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta. Po povratku s porodiljnog još će šest mjeseci imati pravo raditi svega 30 sati tjedno, a pritom dobivati punu plaću.

Žene čine oko 35% ukupnog broja radnika u Vodafoneu. Čak 65% žena koje su napustile grupu to je učinilo upravo u prvoj godini nakon rodiljnog dopusta. Odnosno u vrijeme dok se privatni i poslovni život još usklađuju. S druge strane, primijetili su da je u onim zemljama gdje se ženama omogućava lakši prijelazni period, poput Italije, Portugala i Rumunjske, stopa zadržavanja viša.

Dionica za poslovni uspjeh francuskog vinogradara

Poduzeće nagrađuje dionicama

Možda ste mislili da je crowdfunding rezerviran samo za male ulagače. Ili da nije namijenjen za poslovni uspjeh ozbiljnih poduzeća, pročitajte i razmislite ponovo. Crowdfunding platforma Seedrs po prvi će put provesti inicijalnu ponudu dionica jednog francuskog proizvođača vina – Domaine Chanzy. Putem IPO-a ulagačima će se prije listiranja na londonskoj burzi AIM ponuditi 1,9 milijuna funti dionica. Uložiti se može od 10 funti na više, a oni koji ulože više od 1.200 funti steći će pravo na 55% popusta na vina Domaine Chanzy. Novac planiraju uložiti u unaprjeđenje distributivne mreže, povećanje obrtnih sredstava te izbacivanje na tržište nove marke vina.

Time će Domaine Chanzy postati jedinstven kao jedini francuski specijalist za vina listiran u Londonu te kao jedino francusko poduzeće listirano na AIM-u. Crowdfundingom žele doprijeti do šire baze ulagača kako bi ostvarili svoju strategiju. No, crowdfunding im neće biti jedini izvor ulaganja. Domaine Chanzy planira provesti i tradicionalni road show kojim će nastojati prikupiti ostatak potrebnih sredstava.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.