Poslovni uspjeh pod cijenu smrti

Igor Pureta Igor Pureta

Marketinškoj agenciji Dentsu na pameti je samo poslovni uspjeh, a tome govori i njihovo načelo „Nikada ne odustajte, čak i ako vas to ubije.“

Poslovni uspjeh nije vrijedan nečijeg života

Marketinškoj agenciji Dentsu na pameti je samo poslovni uspjeh, a tome govori i njihovo načelo "Nikada ne odustajte, čak i ako vas to ubije." Dentsu je najveća japanska marketinška agencija poznata po izrazito dugim radnim danima i zahtjevima prema radnicima. Čini se da se upravo to načelo i ostvarilo. Krajem prošle godine mlada djelatnica ove agencije počinila je samoubojstvo. Službene vlasti proglasile su ovo tragično samoubojstvo karoshijem - smrću uslijed prekomjernog rada. Predsjednik Uprave Dentsua, Tadashi Ishii, najavio je svoju ostavku za siječanj preuzevši time odgovornost. Takve ostavke i preuzimanje odgovornosti u Japanu su uobičajeni. Čelnik Toshibe Hisao Tanaka dao je ostavku 2015. Tada je istraga otkrila da su on i drugi izvršni direktori bili odgovorni za računovodstveni skandal od 1,2 milijarde dolara.

Pritom se na sastanku javno ispričao svim dionicima za štetu počinjenu imidžu korporacije. A agencija Dentsu pokušava ispraviti svoje greške. Izbačena su načela poduzeća koja su poticala teški rad i neodustajanje. Sva svjetla u uredima gase se između 22 i 5 ujutro. Od djelatnika se zahtijeva da uzmu barem pet slobodnih dana u svakom semestru. Smanjen je maksimalan broj prekovremenih sati. Ne znam imaju li slobodne vikende uz ovih 5 slobodnih dana, no od nekud se treba krenuti.

I poslovni anđeli trebaju olakšice

Poslovni anđeli pomažu drugima da uspiju. I njima treba pomoć

Koliko god naši poslovni anđeli bili prisutni u medijima nekako izgleda da ih je malo. Čini se da za njihove uspjehe i nova poduzeća koja su stasala njihovim kapitalom malo čujemo. S druge strane irsko čudo je neprestano u medijima kao primjer za ovaj ili onaj uspješan način poticanja ekonomije. Evo jednog primjera koji govori upravo o poslovnim anđelima. Prošle godine Irska je bila jedanaesta u Europi po ukupnoj sumi prikupljenih ulaganja u rizični kapital. No bila je četvrta po ulaganjima po glavi stanovnika. A po ukupnim plasmanima vlastitog kapitala Irska se našla ispred gospodarskih divova poput Njemačke. Usprkos tome, većina start-up poduzetnika mora prvo otrpiti na desetine odbijenica prije nego što nađe svoje ulagače. Neki smatraju da je to stoga što su ulaganja u početni kapital u 2015. pala na svega oko 8%, u usporedbi s preko 20% u 2010.

Ulaganja su se okrenula više u korist rasta i širenja, dok poduzeća u ranijim fazama, koja ovise o domaćim ulagačima, teže pronalaze sredstva. Međutim svi se slažu da ono što treba podržavati su ulaganja poslovnih anđela. Stoga smatraju da bi prioritet trebao biti da se poslovnim anđelima ponude razne porezne olakšice. Cilj je ohrabriti i podržati ljude koji imaju i iskustva i sredstva, te mrežu kontakata, a voljni su sve to uložiti u start-up poduzeća.

Poslovni uspjeh na tuđoj muci

Poslovni uspjeh na tuđoj muci je kratkog vijeka

Poslovni uspjeh je pojam koji se do prije nekoliko godina često vezao uz banku Wells Fargo. Osim što je brzo rasla, brzo se prilagođavala situacijama na tržištu. Rast je bio nagao pa je i poslovni uspjeh tim bio veći, no s krizom koja je pogodila financijski svijet 2008. godine i taj se balon ispuhao. Najnoviji skandal u bankarskom svijetu je američka banka Wells Fargo. Pokazalo se da je banka tijekom više godina isplaćivala milijunske bonuse svojim direktorima dok je istovremeno dobivala porezne olakšice zbog prevare potrošača. Točnije, Wells Fargo je otvorio milijune računa i kreditnih kartica bez odobrenja potrošača. A Carrie Tolstedt, direktorica koji je nadgledala rast privatnih računa, dobila je milijune za uspješne rezultate. Prema američkom zakonu sve naknade menadžerima povezane s rezultatima, tj. performance pay, mogu se oduzeti od porezne osnovice.

Prema ekonomistici Sarah Anderson Wells Fargo je putem isplata bonusa svojim izvršnim direktorima oslobodio banku od plaćanja skoro 160 milijuna dolara poreza. Ona je također napravila studiju koja pokazuje kako je tijekom proteklih četiri godine dvadeset glavnih američkih banaka na taj način primilo 725 milijuna dolara poreznih olakšica. Banka se sada pravda da to nije bilo organizirano djelo banke, no istovremeno je otpustila 5.000 djelatnika, uglavnom niže rangiranih.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.