Samopouzdanje – trenutak kojeg ne treba čekati

Igor Pureta Igor Pureta

Helene Lerner pokrenula je web stranicu za žene WomenWorking.com kako bi potakla samopouzdanje kod žena i nije pogriješila!

Potičite samopuzdanje kod žena, one su bolji voditelji

Samopouzdanje je nešto što bi smo htjeli da je uz nas u svakom trenutku. Uz njega se lakše odgovara na zahtjeve radnog mjesta, ali i izazova privatnog života. Naročito se čini da ga nedostaje ženama pa je Helene Lerner pokrenula web stranicu za žene WomenWorking.com. kako bi pomogla ženama u objašnjavanju načina kako ga steći. No, osim toga Helene je i napisala knjigu The Confidence Myth. U knjizi objašnjava zašto je, prema njezinom mišljenju, karijera mnogih žena jednostavno zapela, unatoč ohrabrivanjima zajednice.

Tijekom istraživanja koje je provela prilikom pisanja knjige otkrila je da je glavni razlog tome što mnoge žene čekaju dok se ne osjećaju sto posto sigurne u sebe. Tek tada će tražiti povišicu ili se odlučiti preuzeti novu funkciju. Ali samopouzdanje je, smatra Helene, veliki mit. A čekajući taj trenutak velikog samopouzdanja propuštamo prilike koje se nađu pred nama i trošimo ogromne količine energije susprežući vlastite emocije i potrebe. Mnogi čimbenici mogu negativno djelovati na vaše samopouzdanje ako im vi to dozvolite. Žene stoga moraju redefinirati svoje samopouzdanje i shvatiti da je hrabrost glavni sastojak uspjeha u ostvarivanju njihovih ciljeva. Osim hrabrosti, korištenje vještina kako biste ostavili svoj trag, kao i sposobnost pravljenja pogrešaka i oporavljanja od njih, također pomažu poboljšati samopouzdanje žena na radnom mjestu.

Pustite da samopouzdanje pronađe vas

Samopouzdani ljudski potencijali su važan sastojak uspjeha

Darius Foroux, autor uspješnice Massive Life Success, tvrdi da svi mi vjerujemo u puno mitova što nas sprečava da razvijemo samopouzdanje. Jedan od tih vrlih mitova je da naš život ima smisla samo ako radimo ono što volimo kao da je lako razumjeti što je vrijedno voljeti. On, međutim, naglašava da potraga za tom ljubavlju i strašću daje puno više razloga i materijala za stvaranje samopouzdanja. I da naša strast za nekim poslom nije magično rješenje kojim će svi problemi nestati. Sam Foroux godinama nije znao što zapravo želi raditi, ali ipak se uvijek svojski trudio.

Stekao je dvije diplome te otvorio nekoliko poduzeća od kojih su neka i propala. Odlučivši napisati knjigu istraživao je kako potaknuti proces pronalaženja vlastite strasti. Naišao je na istraživanje o eureka trenucima. Oni često dolaze poput iznenađenja. Ponekad ih osjećamo kao neku ideju skrivenu negdje na rubu naše svjesnosti, spremnu da izroni. No umjesto da se opterećujete, potrebno vam je nešto drugo da potakne taj posljednji korak eureka trenutka. Umjesto forsiranja, tvrdi Foroux, konačni uvid možete potaknuti tako da se izlažete različitim stvarima. Čitajte o stvarima o kojima nikada niste razmišljali. Putujte ili se družite s različitim ljudima. Umjesto da stalno razmišljamo o našoj strasti, pustimo da naša strast dođe k nama.

Samopouzdanje je ključ predanosti

Predanost zadacima nas vuče naprijed

Samopouzdanje je jedna od temeljnih koepetencija u izgradnji istinske posvećenosti poslu. Samopouzdranje znači moć oblikovanja vlastitog radnog okruženja kako bismo dali najbolje od sebe. No ono ne znači niti izolaciju, niti rad bez nadzora ili suradnika. U dobro vođenim organizacijama, samostalni i samopouzdani zaposlenici primit će čvrste, jasne upute od svojih nadređenih. U disfunkcionalnim organizacijama djelatnici su prepušteni sami sebi i moraju otkrivati opis svog radnog mjesta uz slabe ili nikakve upute menadžmenta. To nije samostalnost, već pomanjkanje leadershipa.

Samostalnost kao kompetencija je rijetka, a kako biste potaknuli samostalnost kod svojih djelatnika bitno je da ne budete prekritični kada se dese pogreške. To ubija inicijativu, a posljedično i predanost djelatnika. Zapošljavajte samostalne ljude. Osigurajte im mogućnost izbora, ali unutar postavljenih granica. Granice i sustav koji ljude drži odgovornima za rezultat presudni su za procvat samostalnosti. Omogućite ljudima da projekte osjete svojima. Kada ljudi projekte osjete kao svoje, i kao priliku da istovremeno učine nešto za sebe i za cijelo poduzeće ili šire, raste motivacija, samopouzdanje, kao i predanost. Možda vam se ove kratke upute, ovako napisane, čine prejednostavne da bi se njima napravila promjena? Da je ta promjena teško primjenjivima u svakodnevnom okruženju? Vjerujem da najprije trebate raditi na svojoj samostalnosti i samopouzdanosti!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.