Vaše aktivnosti birate sami

Igor Pureta Igor Pureta

Koliko god vas morila želja da pomognete svima, vaši su resursi ograničeni i trebate znati koje aktivnosti su vaš prioritet.

Što ćete raditi ovisi o vašim odlukama

Većina nas zna da je usmjerenost na  aktivnosti i rezultat pola obavljenog posla, ali da čak i potpuna usmjerenost na rezultat ne garantira uspjeh.

Usprkos tome mnogi trče za mnogobrojnim ciljevima i na taj način od starta smanjuju vjerojatnost da će ostvariti bilo koji od njih.Vjerujem da smo se svi našli u situaciji kad smo imali osjećaj da nešto jest odnosno nije onako kako bi trebalo biti. Ipak, u većini slučajeva, nismo mogli točno odrediti što nas to točno čini (ne)sigurnim u takvim situacijama. Jednostavno smo znali. Do tog osjećaja i zaključka nismo došli proučavajući informacije i dugim razmišljanjem. Taj osjećaj odjednom, bez razmišljanja, servirao je naš nesvjesni um.

Još od početka prošlog stoljeća psiholozi su provodili različita istraživanja pokušavajući ustanoviti mogućnosti aktivnosti  i sposobnosti našeg nesvjesnog. Kako vrijeme odmiče, studija o tome je sve više, iako se ukupna slika stvarnih potencijala nesvjesnog još uvijek ne nazire.Nesvjesni um bez prestanka sagledava nepregledne informacije oko nas. Kad smo duže vremena usmjereni na iste ili slične situacije, sposoban je za njih podesiti naše ponašanje i razviti intuiciju. Nesvjesni um, već pri samoj pomisli na tu ili sličnu situaciju, trenutačno dostavlja ideju o njenim mogućim ishodima kao i najboljem načinu pristupa.

Upravljanje promjenama aktivnosti

To upravljanje promjenom je ključ brzog i lakog, gotovo automatskog snalaženja u aktivnostima čiji su nam dijelovi barem malo poznati. Kako je moguće da smo se toliko puta našli u situaciji kada radimo. Kada bismo trebali raditi, nešto poznato, a ipak (ili opet!) nam izgleda da su oko nas sami problemi?

Potpuno ste očistili stol, zašiljili olovke, pripremili materijale, sjeli pred knjigu, bilježnicu, izvještaj ili računalo. Krenuli ste s izvršavanjem zadatka koji je sastavni dio vaših obaveza i aktivnosti. Tada ste pomislili kako bi bilo dobro, prije nego se u potpunosti posvetite poslu, pogledate vijesti na televiziji, ili da prolutate internetom. I odjednom shvatite da je prošlo čitavih sat vremena i da ćete posao morati napraviti kod kuće jer sad morate juriti na sastanak.

Ili vam sine da ste u potpunosti pogrešno postavili način kako ćete napisati izvještaj i počnete prerađivati već napisane dijelove. Tražite nove materijale te zvate kolege i kolegice na hitan sastanak kako biste od njih dobili dodatne informacije za koje mislite da vam nedostaju. Tako provedete čitav vikend sastavljajući nešto za što će vam vaš nadređeni u ponedjeljak reći da to nije bilo potrebe. Reći će da to nije bio dogovor te da je stvarno očekivao od vas, s toliko znanja i iskustva, da znate kako izvještaji trebaju izgledati.

Usmjerenost na dani zadatak

Većina nas zna da je usmjerenost na zadatak pola obavljenog posla, ali da čak i potpuna usmjerenost na zadatak ne garantira uspjeh. Usprkos tome mnogi od nas izgube fokus i izgube se u mnogobrojnim, često besmislenim, poslovima. Na taj način od starta (ili jutarnjeg ustajanja iz kreveta) smanjuju vjerojatnost da će ostvariti bilo koji od njih. Svaki put kad svrnete pogled s aktivnosti što ste namjerili raditi smanjujete mogućnost da to i napravite. Znam da okolinom kolaju bezbrojne informacije, izazovi i aktivnosti koje odvlače pažnju. Pridavanje pažnje bilo čemu od toga znači zanemarivanje glavnog zadatka i obično je rezultat straha ili nemoći pred tim zadatkom.

Bez obzira opravdavali se brdom nepoznanica, kratkoćom rokova, željom da u cilj dodate nešto svoje, drugih aktivnosti. Važno je znati da ako nastavite sebe goniti u različitim smjerovima smanjujete vjerojatnost uspjeha u bilo kojem od njih. Neka vaš izbor bude samo jedna od aktivnosti, vaš osnovni cilj. Svemu ostalome počnite govoriti NE i gledajte kako se čarolija odigrava ispred vaših očiju!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.