Zaista pobjednički tim

Igor Pureta Igor Pureta

Pojedina poduzeća u silnoj želji da pobjede svoju konkurenciju zaboravljaju što je njihov mali tim dovelo do toga da budu tako veliki!

Poduzeće njeguje što ga je dovelo do uspjeha.

Sportski, osobni, poslovni i općenito bilo koji drugi uspjeh rezultat je naših napora u određenom trenutku i pod određenim uvjetima. Današnji svijet, a posebno onaj poslovni, iznimno je posvećen uspjehu. Dostizanje određenog cilja ili ishoda je tim bolje ukoliko smo do njega došli prvi ili prije svih. Mnogi filmovi uče nas da se samo pobjednici pamte, a oni poraženi su tu samo u funkciji konteksta.

Svako pojedino tržište, preplavljeno je organizacijama koje pokušavaju ostvariti svoje ciljeve i koje se pritom međusobno konkurentski ponašaju. Neke od njih zadovoljne su što su uspjele na tržište iznijeti proizvod koji će njihovim kupcima omogućiti nešto novo. Ili se tome nadaju. Druge pak vlasnici žele osloboditi vlastitog neposrednog utjecaja. Žele poduzeće osoviti na stabilne noge, kako bi moglo samostalno funkcionirati i bez njihovog izravnog uplitanja. Treći žele svoje prisustvo proširiti na puno više tržišta koristeći dostignuća moderne, prije svega internetske tehnologije. Redom možemo nabrajati što svaki od tih konkurenata želi postići kako bi se osjećao uspješno.

Biti uspješan zaista izaziva pozitivne emocije kod svih koji su u taj uspjeh uključeni. Bili oni radnici, kupci, zajednica u kojoj poduzeće radi, vlasnici ili netko drugi. Uspjeh prenosi dobre vibracije i potiče poduzeće da ga ponovi. Kod ostalih daje nadu da i oni mogu postići nešto slično. Osim u jednom slučaju. A da biste bili uspješni osvrnite se i pogledajte što rade druga poduzeća. U uspješnim poduzećima zaposlenici zajedno rade prave stvari na pravi način.

Što nam je zapravo cilj?

Postoje i poduzeća kojima je uspjeh važniji od bilo čega drugog. Važniji od osjećaja sreće što je kupac zadovoljan, važniji od ponosa što pomažu zajednici, važniji od želje da se promijeni svijet. U takvim poduzećima se sve to zanemaruje! Koriste se sve dozvoljene i nedozvoljene aktivnosti kako bi se stekla prednost pred – konkurencijom. Siguran sam da poznajete barem nekoliko primjera onih koji misle da su iznad svih zakona. Odnosno, da imaju pravo oštetiti druge kako bi ostvarili svoj cilj. No je li tome uistinu tako? Taj cilj isključuje sve koji su povezani s poduzećem i, zapravo, veliku većinu onih koji rade u poduzeću.

Kad je jedini ili najvažniji cilj pobjeda nad konkurencijom u procesima proizvodnje ili pružanju usluga, počinju problemi. Dozvoljavaju se odstupanja od vrijednosti na kojima je poduzeće izgrađeno. U početku možda to i neće toliko eksplicitno dozvoljavati, već naizgled bezazleno gledati kroz prste. Čini im se da jednu iznimku nitko neće primijetiti. Zatim će ta iznimka postati pravilo i malo pomalo neka od temeljnih vrijednosti postaje samo sjećanje. Zatim još jedna, pa još jedna. Te će vrijednosti i dalje krasiti službene dokumente poduzeća te biti isticane na skupovima zaposlenika. No, to će biti sve što je ostalo od njih. U stvarnosti te vrijednosti su zamijenjene drugima, koje su u potpunoj suprotnosti s onima prvobitnima. O njima nisu napisane stranice teksta, ali ih svaki radnik svaki dan osjeća i dijeli.

Mislite i na odnose

Kako su te vrijednosti postupno uvedene, malo tko je promjenu i primijetio dok ona nije nastupila u potpunosti. Baš kao što žaba, koju smo stavili na štednjak u lonac s hladnom vodom, ne primjećuje da se voda zagrijava i postaje previše vruća za bilo kakvu reakciju, pa na kraju završi kuhana. Tako i radnici, ali i okolina, ne primjećuju da se poduzeće promijenilo i ne razlikuje dobro i zlo. Postupno im se usađivalo u svijest da je jedino dobro ono što poduzeće vodi do pobjede.

Istovremeno taj fokus na pobjedu nad konkurencijom je mač s dvije oštrice. Dok nas s jedne strane može dovesti do pobjede, s druge strane pokreće intenzivne negativne reakcije. Pojedini radnici neće moći žmireći preći preko izmijenjenih pravila. Ona su suprotna njihovim životnim načelima. Neki dijelovi zajednice neće željeti biti povezani s takvim poduzećem pa će izostati podrška prilikom neke buduće investicije. Neki kupci će ostati nezadovoljni ponašanjem radnika poduzeća i prestati koristi usluge ili proizvode. Počet će kupovati konkurentske proizvode. I tako će organizacija koja stremi prema prevlasti na tržištu početi gubiti poziciju na tržištu upravo zbog svoje silne želje da njime ovlada.

Tim temeljen na odnosima

Rukovođenje se u svojoj osnovi temelji na upravljanju odnosima, a odnosi su određeni moralnim vrijednostima. Stoga se rukovođenje također treba orijentirati prema pozitivnim vrijednostima. Zadatak je svakog rukovoditelja paziti na koji će način stvarati i poticati svoj tim, pa i čitavu organizaciju, na pobjedu. Ukoliko su vrijednosti poduzeća u okviru zakona, temeljene na etici i dobrobiti svih unutar i oko njega, rukovoditelju je posao olakšan, jer se može posvetiti najprije osvještavanju, a zatim i prihvaćanju tih vrijednosti od strane članova tima.

Važnost team buildinga se ogleda u stvaranju odnosa koji će biti temeljem uspjeha organizacije i postizanje zadanih ciljeva, a jedan od načina na koji se može postići je team building. Odnosi unutar tima imaju veliki utjecaj na produktivnost, motivaciju i angažman svakog pojedinog člana tima te na konačne rezultate koje tim ostvaruje. Kada se tim temelji na dobrim međuljudskim odnosima, članovi tima su spremniji surađivati, razmjenjivati ideje i rješavati probleme zajedničkim snagama. Također, članovi tima su skloniji podupirati jedni druge, što dovodi do bolje međusobne komunikacije i povećane međusobne podrške.

Osjećaj pripadnosti

Kada postoji osjećaj zajedništva unutar tima, to pozitivno utječe na zadovoljstvo i motivaciju svakog pojedinog člana tima, što dalje dovodi do povećane produktivnosti i boljih rezultata tima. Osim toga, tim temeljen na odnosima je manje sklon sukobima i nesporazumima, što u konačnici smanjuje vrijeme i resurse potrebne za rješavanje takvih problema. Kada se članovi tima osjećaju ugodno jedni s drugima, to također dovodi do smanjenja stresa i povećanja zadovoljstva na radnom mjestu. Osjećaj pripadnosti i međusobne podrške unutar tima može biti ključan faktor u zadržavanju kvalitetnih zaposlenika u organizaciji. U tom kontekstu, vrlo je koristan team building.

Izgradnja odnosa unutar tima također može pozitivno utjecati na vanjski imidž organizacije. Kada tim radi u skladu, surađuje i postiže izvrsne rezultate, to se odražava na cijelu organizaciju, što može privući nove klijente i poboljšati percepciju organizacije u javnosti. Naši odnosi unutar tima ili organizacije ne mogu biti odvojeni od odnosa s ljudima i zajednicom izvan organizacije. Uspjeh koji postignemo zahvaljujući idejama koje imamo unutar organizacije i radu svih koji joj pripadaju, postići će pravu vrijednost tek kad mu dodamo dobrobit, oduševljenje i radost ljudi izvan organizacije, čime naš uspjeh postaje i zajednički. S obzirom da smo društvena bića koja svoj smisao i svrhu nalaze u pozitivnoj interakciji s drugima, ima li išta ljepše!

Kako dovesti svoj tim do pobjede?

Dovesti svoj tim do pobjede nije jednostavno, ali može se postići kroz kvalitetan team building. Team building predstavlja proces kojim se poboljšava timski rad, međuljudski odnosi i komunikacija u timu. Kako bi se postigla pobjeda, svaki član tima mora biti motiviran, fokusiran i spreman raditi zajedno. U nastavku ću objasniti nekoliko ključnih aspekata za team building koji mogu pomoći u dovođenju tima do pobjede.

  • Uključite sve članove tima u proces odlučivanja

Timski rad uključuje sve članove tima u proces odlučivanja. Svaki član tima ima svoje prednosti i slabosti, stoga je važno dati svakome priliku da sudjeluje u procesu odlučivanja. Na taj način, članovi tima se osjećaju važno i cijenjeno, što povećava njihovu motivaciju i angažman. Kada su svi članovi tima uključeni u proces odlučivanja, postoji veća vjerojatnost da će se donijeti bolje odluke.

  • Razvijajte povjerenje među članovima tima

Povjerenje je ključno za uspješan team building, ali i timski rad. Kako bi se razvilo povjerenje među članovima tima, potrebno je da se oni međusobno upoznaju i razviju pozitivan odnos. Team building aktivnosti poput izleta, druženja ili igara mogu pomoći u izgradnji odnosa među članovima tima. Također je važno da se članovi tima osjećaju ugodno jedni s drugima i da se otvoreno komuniciraju.

  • Uključite tim u postavljanje ciljeva

Timovi se često fokusiraju na ciljeve koje postavi nadređeni ili menadžment. Međutim, uključivanje tima u postavljanje ciljeva može pomoći u postizanju uspjeha. Kada su članovi tima uključeni u proces postavljanja ciljeva, oni se osjećaju odgovorni i motivirani za postizanje tih ciljeva. Također, uključivanje tima u postavljanje ciljeva omogućuje im da iznesu svoje ideje i sugestije za poboljšanje timskog rada.

  • Potaknite timski duh

Poticanje timskog duha može biti ključno za uspješan timski rad. To se može postići kroz team building aktivnosti koje uključuju suradnju i zajednički rad na zadacima. Također, organiziranje timskih natjecanja ili druženja izvan radnog vremena može biti poticajno za zaposlenike i stvaranje pozitivnog okruženja.

  • Praćenje napretka i prilagođavanje strategije

Jednom kada ste uspostavili strategiju i započeli s timskim izgradnjom, važno je pratiti napredak i prilagođavati strategiju prema potrebi. To će osigurati da ste uvijek na putu prema uspjehu. Postavite jasne ciljeve za vaš tim i provjeravajte koliko ste daleko od njih. Ako uočite da se vaš tim ne kreće prema cilju, prilagodite strategiju. Uključite cijeli tim u proces prilagođavanja strategije i potaknite ih da doprinesu novim idejama. Također, pružite povratne informacije svakom članu tima o tome kako doprinosi timu. To će im dati jasnu sliku o tome kako mogu poboljšati svoj rad.

  • Nastavite s timskom izgradnjom

Timski rad ne završava nakon prvih aktivnosti vezanih uz team building. Potrebno je nastaviti s timskom izgradnjom i održavati dobru dinamiku u timu. To možete učiniti organiziranjem redovitih team building aktivnosti, izazova i projekata.

Također, potaknite otvorenu komunikaciju i suradnju unutar tima. Redoviti sastanci, rasprave i zajednički projekti mogu pomoći u održavanju dobrog timskog duha.

Vrijeme i trud donose željeni rezultat

Kao menadžer, vaša je uloga osigurati da se svi ovi faktori primjenjuju u vašem timu te da se kontinuirano radi na poboljšanju i razvoju tima. Međutim, važno je napomenuti da formiranje pobjedničkog tima nije nešto što se događa preko noći. Potrebno je vremena i truda da bi se ostvarili željeni rezultati. Kao menadžer, važno je da osigurate da se vaš tim razvija i napreduje te da kontinuirano radi na poboljšanju timskog rada. To uključuje redovito provjeravanje postignutih rezultata, analiziranje problema te traženje rješenja za probleme. Također, važno je da se članovi tima redovito motiviraju te da se nagrade i priznanja dodjeljuju onima koji su posebno doprinijeli uspjehu tima.

Korištenje team building aktivnosti može biti ključno u uspostavljanju dobrog timskog duha i motivacije. Nastavite s timskom izgradnjom kako biste održavali pozitivnu i produktivnu dinamiku u timu i nastavili raditi na postizanju svojih ciljeva. Formiranje pobjedničkog tima zahtijeva mnogo truda, vremena i pažnje. Međutim, ako se primjenjuju gore navedeni faktori, vaš tim će imati veće šanse za uspjeh.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.