Poduzetnik kao kompozitor

Igor Pureta Igor Pureta

Steve Blank, poduzetnik, autor više knjiga i lean startup guru, smatra kako je ispravno pitanje koga se može podučiti poduzetništvu.

Poduzeće treba svog dirigenta i kompozitora.

Često se raspravlja može li se poduzetništvo naučiti. Steve Blank, poduzetnik, je autor više knjiga i lean startup guru. On smatra kako je to pitanje pogrešno te da je ispravno pitanje koga se može podučiti poduzetništvu. Blank je očito jedan od onih koji misle da se dobri poduzetnici ne rađaju već stvaraju. Po njegovom mišljenju, najprije poduzetnik treba biti onaj koji za to ima smisla. Blank smatra da se poduzetništvo može predavati samo onima koji ga zaista žele naučiti. Upravo stoga ne može biti dijelom redovnog nastavnog plana poslovnih škola. Ono što održava poduzetnike je strast, iskrena vjera od prvoga dana kako je njihova početna vizija ispravna te da će im njihova strast pomoći u uklanjanju svih prepreka i njezinom konačnom ostvarenju.

Smatra da je pogrešna strategija poduzetništvo smatrati znanošću. Nasuprot tome, on poduzetnike uspoređuje s umjetnicima, i to ne umjetnicima izvođačima, već umjetnicima kompozitorima. Kompozitorima koji stvaraju vrhunska umjetnička djela. Stoga potiče da se poduzetnici više susreću kako bi svoje strasti i vjeru u uspjeh podržavali jedan drugome. To je puno bolje nego da vrijeme troše na bivanje u školama koje im odmiču pažnju s njihovog pravog poziva. Za operativne poslove se uvijek može naći jedan ili više menadžera!

Žena poduzetnik pomaže drugim ženama

Menadžment pomaže ženama da uspiju

Žena u Tanzaniji ima velikih problema kako se dokazati u okruženju. Ipak poduzetnik u svakom od nas i za to ima rješenje za takvu karijeru pa tako i oni u Tanzaniji. Često mislimo kako zbog različitih razloga, iako bismo to željeli, nismo u mogućnosti pomoći ljudima oko nas. Smatramo kako je to vrlo komplicirano te da su potrebni mnogi preduvjeti, financijski, ili neki drugi. No gdje postoji volja postoji i način pa o tome priča i sljedeća priča. Primjer Victorie Kisyombe pokazuje upravo suprotno. Ta, inače obrazovana, Tanzanijka imala je sreću da je u zemlji u kojoj žene u pravilu nemaju pravo nasljeđivanja nakon smrti supruga uspjela zadržati obiteljsku kravu. te tako i dalje prodajom mlijeka prehranjivati svoju obitelj.

Svjesna kako taj luksuz nemaju mnoge druge žene u Tanzaniji koje kada ostanu bez muškog člana obitelji, ujedno gube sve izvore prihoda za sebe i svoju djecu, Victoria Kisyombe je 2002. pokrenula organizaciju za mikro-kredite Selfina. Selfina je do danas pomogla preko 25.000 žena da pokrenu vlastiti posao te tako stvore 125.000 radnih mjesta, a ove je godine primila nagradu za gospodarsko osnaživanje žena od Vital Voices, organizacije koju su Hillary Clinton i Madeleine Albright pokrenule u svrhu podrške ženama širom svijeta.

Poduzetnik i milijunaš sa 17 godina

Menadžment za maloljetnog milijunaša

Inovator godine, a tek mu je 17 godina. Osim što je inovator ovaj je poduzetnik već zaradio i svoj prvi milijun i nije mu jedini! I nije ga inovatorom proglasio bilo tko već slavni Wall Street Journal pa je ta titula tim vrednija. Poduzetnik i milijunaš Nick D'Aloisio, mladi Australac s britanskom adresom, imao je 15 godina kada je napisao program za aplikaciju Summly koja omogućava pregled vijesti s interneta, a sa 17 godina prodao ju je Yahoo-u za 30 milijuna dolara postavši tako "samostvoreni" milijunaš i, k tome, još i jedan od najmlađih.

Osim što je prodao svoju aplikaciju ovom tehnološkom divu D'Aloisio je dobio i posao! On je sada član Yahoo-ovog tima inženjera za mobilne aplikacije koji je izbacio novu aplikaciju Yahoo News Digest kao evoluciju Summlyija. Pomislili biste da ovaj poduzetnik nema slobodnog vremena no prevarili biste se. On u slobodno vrijeme i dalje izlazi sa svojim vršnjacima i završava školovanje. Mladim poduzetnicima poručuje da budu neustrašivi i ne strahuju od neuspjeha jer nema boljeg načina učenja od sistema pokušaja i pogrešaka. Potpisivanje ugovora s Yahoom činilo mu se tako nadrealno da je jednostavno nastavio ići u školu i koncentrirati se na rad koji je započeo sa Summlyijem. Strategija koja ima glavu i rep i plan B!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.