Zaboravite strategiju, ostvarite rezultat

Igor Pureta Igor Pureta

Puno je menadžera koji vrijeme i novac, ali i svoj trud ulože u stvaranje strategije kako bi bili sigurni da će ostvariti rezultat.

Za razvoj poduzeća ostvariti rezultat je važnije nego ostvariti strategiju

Puno je menadžera koji vrijeme, novac i rad ulože u stvaranje strategije kako bi bili sigurni da će ostvariti rezultat. Mnogi, čini se, utroše ipak previše vremena da bi se stvorila strategija. Zanemaruju što je sve još potrebno da bi se ostvario rezultat. Michael Tobin, predsjedniku Uprave TelecityGroup-a je poduzetnik koji je sam krenuo od nule. Danas mu se mnogi obraćaju za savjete. U svojoj knjizi, izdanoj prije mjesec dana, menadžerima preporuča da zaborave strategiju i koncentriraju se na rezultat. To je ujedno i naziv knjige (Forget Strategy. Get result.). Njegovi savjeti su savjeti s ulice, zdravorazumski. Njegove tehnike menadžmenta mnogi smatraju radikalnima, no ipak izuzetno uspješnima.

Kada želi da njegov tim razmišlja izvan uobičajenih okvira, odvede ih na plivanjem s morskim psima. Kada treba riješiti napetost između dva suparnika na poslu, odvede ih na Arktik gdje se moraju grliti da se zagriju. U svijetu se svako poduzeće suočava s ogromnom razinom promjena. Tobin smatra da konzistentna vizija i misija s kojom su zaposlenici dobro upoznati te fleksibilni pristupom osiguravaju poslovni uspjeh poduzeća u budućnosti. Njegov savjet: "Zaposlite ljude koji su bolji od vas, artikulirajte vašu viziju i pustite ih da dokuče kako će to ostvariti."

5 savjeta za usmjerenost na rezultat

Poduzeće usmjereno na rezultat

Svaki menadžer želi svoj dan završiti znajući da je ostvario odličan rezultat. No da bi dan imao odličan rezultat potrebno ga je započeti na odličan način. Što možete učiniti sami kako biste vaše jutro i vaš dan učinili boljima? Trener James Clear donosi nam nekoliko odličnih savjeta:

  • Razvijte svoj mali jutarnji ritual. Bilo da je to čaša tople vode, tuširanje, meditacija ili nešto drugo. Taj mali jutarnji ritual vašem će mozgu poslati signal da je vrijeme za uključivanje u radni pogon. Ujedno će vam pomoći da nadiđete nedostatak motivacije i pokrenete se i onda kada se tako ne osjećate.
  • Upravljajte vašom energijom, a ne vašim vremenom. Procijenite koje doba dana je za vas najbolje. Kada ste najproduktivniji ili najkreativniji, a zatim organizirajte svoj dan shodno tome i ostvarite rezultat.
  • Ne otvarajte vaše e-mailove do podneva. Iako nam se to čini teško provesti, zapravo svi mailovi mogu pričekati nekoliko sati. Iskoristite jutro da odradite ono što donosi rezultat, a ne ono što je hitno.
  • Isključite vaš mobitel ili ga ostavite u drugoj prostoriji. Na taj način nećete doći u napast da provjeravate sms poruke, Facebook i Twitter.
  • Sjedite uspravno. Za dobru koncentraciju vašem je mozgu potreban kisik, a vašim plućima dovoljno prostora za neometano širenje i skupljanje.

Kineski studenti usmjereni na vrhunski rezultat

Poduzeće traži pojedince koji streme vrhunskom rezultatu

Kineski studenti nalaze se na vrhu ljestvice na testovima znanja, znatno iznad europskog prosjeka i više je nego očito da su usmjereni na rezultat. U novije vrijeme pojavljuju se usporedbe raznih nacija čiji se pripadnici natječu za upise na fakultete. Prema tim rezultatima čini se da kineski studenti zaista imaju razloga za veselje! Dok je europski prosjek 494 bodova za matematiku, 496 u čitanju i 501 za znanstvena područja, studenti iz Šangaja ostvarili su sljedeći rezultat: prosjek od 613 na testovima matematike, 570 u čitanju i 580 u testovima iz znanstvenih područja. Za mnoge učenike iz zapadne kulture takav rezultat i uspjeh je razlog čuđenju, no za same Kineze i ne baš. Poznati pijanist Lang Lang ističe da je na početku svog studija u SAD-u bio šokiran opuštenošću američkih studenata i njihovom količinom slobodnog vremena.

I Komunistička partija Kine smatra da je sudjelovanje u kompetitivnim sportovima uvelike nadahnulo Kinu da se tijekom proteklog desetljeća otrgne iz siromaštva i izolacije. Zbog brojnosti stanovništva, a usprkos snažnom razvoju zemlje, kineski studenti se natječu i za rezultat i karijeru izvan zemlje pa već od malih nogu uče više i detaljnije od svojih vršnjaka na zapadu. Znači li to da je konkurentnost jedna od stepenica na putu razvoja, nakon koje slijedi rast i razvoj putem njegovanja suradnje? Ili je Dohrmann pobrkao lončiće?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.