Menadžer izabire ljude koji rade ili radi sam

Igor Pureta Igor Pureta

Menadžer može izbrati suradnike koje želi. ako izabere loše, može biti primoran raditi sam. I što je najzanimljivije, najveći broj njih upravo to i radi!

Ako ima slabe suradnike menadžer radi za njih

Nedavno sam s dvojicom poznanika razgovarao o natječaju za radno mjesto menadžera u poduzeću u kojem je jedan od njih već zaposlen kao menadžer. Velika je stvar u ovo doba gospodarske krize i svjetske recesije znati da postoji poduzeće koje otvara radna mjesta i proširuje poslovanje. Prodaja je i inače vrlo zanimljiv segment poslovanja svakog poduzeća pa se za to radno mjesto javio priličan broj kandidata. Zbog toga je njihov odjel ljudskih resursa imao puno ruke posla u trijažnom procesu. S obzirom na veličinu poduzeća pretpostavljao sam da postoji vizija i usmjerenost na uključivanje kandidata. Svoje pretpostavke odlučio sam ispitati.

Postavio sam pitanje o omjeru unutarnjih kandidata prijavljenih za poziciju menadžera u odnosu na one vanjske. Dobio sam začuđen pogled i izjavu da među svojim zaposlenicima nemaju dovoljno dobrih kandidata. Bilo mi je čudno da od nekoliko stotina radnika nitko nema potrebno znanje i sposobnost biti menadžer! Takva situacija puno govori o tome kakva je organizacijska kultura te način rada s ljudima u poduzeću.

Umjesto da se ulažu napori i sredstva kako bi se razvijali vlastiti ljudi, poduzeće je usmjereno na iscrpan proces pribavljanja vanjskih kandidata. Umjesto da se od nekog svog zaposlenika stvara kvalitetan menadžer te ostvaruje poslovni rast, čini se jednostavnijim kupiti „mačka u vreći" na tržištu rada i nadati se da će biti samosvjesni i imati ostale tražene kompetencije. Situacija o kojoj pričam vrlo je česta i, na žalost, puno više govori o načinu vođenja u poduzećima nego o samom načinu pribavljanja i selekcije novih ljudi. A kad zakaže menadžer ili cijeli menadžment zakazat će cijeli sustav.

A kako menadžer bira svoj tim?

Menadžer može izabrati suradnike prema vlastitim kriterijima. Menadžeri danas rade prema coaching metodi, što znači i temeljnu ulogu tima za odnose u budućnosti. Coaching se odnosi na napuštanje pukog izdavanja naredbi od strane menadžera, odnosno coacha, te osnivanje kolaborativnog odnosa. U odabiru svog tima ključno je da skupite ljude koji će biti pravih sposobnosti i za svoje radno mjesto i za mjesto u vašem konkretnom timu. Važno je da članovi vašeg tima budu stručni u tome što rade, motivirani, susretljivi, angažirani i fleksibilni.

Naravno, osim u stvaranju takvog tima, u njegovom održavanju i održavanju kvalitete, ključnu ulogu imate upravo vi. Vaš je posao pribaviti kvalitetne radnike te riješiti problem ako se kvaliteta njihovog rada smanjuje. Također, vaš tim mora biti uvijek upoznat s ciljevima svog rada i vizijom vašeg poduzeća. Članovi tima trebaju znati važnost svog doprinosa te raditi na profesionalnom usavršavanju ako je potrebno. Coaching ili mentoring vam omogućava da profesionalno usavršavanje i brigu za zadovoljstvo zaposlenika stavite na prvo mjesto. Također, da vaši zaposlenici toga budu svjesni te aktivno angažirani na stalnom napretku.

Važno je i uspostavljanje povjerljivog odnosa, a to je temelj za vaš coaching. Utemeljenjem povjerenja sa svojim timom, smanjujete šanse sabotaže unutar tima i otvarate mogućnosti da vam se suradnici obraćaju. Oni vam se trebaju obratiti u slučaju problema ili novih ideja za napredovanje. U svakom trenutku svi moraju biti upoznati sa svojim ulogama i zadaćama, kao i time da ste vi njihov vođa. Na vama je tako se i prezentirati.

Sam svoj – majstor?

Ako primijetite iznimne članove, podržite ih da napreduju. Vaša je dužnost kroz coaching omogućiti svojim zaposlenicima da ostvare svoj puni potencijal. I umjesto da vi obavljate njihove poslove, pobrinite se da se oni ponekad uključe u vaše. Time aktivno i efektivno radite na njihovom profesionalnom usavršavanju i napredovanju. Tako se stvara prostor za internu selekciju te osigurava bolja organizacijska klima, a vi ste primijećeni kao izvrstan menadžer.

Postoje menadžeri kojima je iznimno teško uopće povjeriti nešto važno drugima, te koji se nikako ne mogu osloniti na svoje zaspolesnike. U tom slučaju, ili vi kao menadžer imate određenih osobnih problema sa stavovima prema radu i drugima, ili ste odabrali krivi tim suradnika. Tim s pogrešno odabranim članovima može se primijetiti po načinu rada u kojem se posao ne obavlja na vrijeme ili u kojem nedostaje međusobne suradnje. Također, to je onaj tim u kojem se članovi ne obraćaju vama i rade sve po svome dok na kraju ne ispadne da su cijelo vrijeme radili krivo i vi morate sve ispočetka.

Ako pak spadate u ono prvu kategoriju, razmislite o mogućnosti supervizije i profesionalnog usavršavanja. Danas za menadžere postoje mnogi treninzi emocionalne inteligencije i osobnog razvoja koje vam apsolutno mogu olakšati odnose s ljudima. Nekad je i menadžeru potreban dobar coaching. Osim toga, mogu ukloniti ili ublažiti ranije spomenute predrasude prema tuđem načinu radu ili tuđim sposobnostima. Vaša dužnost kao menadžera jest vjerovati svojim ljudima i u njihove sposobnosti. Morate im pokazati da imaju vaše povjerenje i motivirati ih da preuzimaju s vremenom sve više posla i odgovornosti na sebe. Njihovo napredak jest vaše napredovanje i obrnuto!

Problemi pri odabiru suradnika

Menadžer bira svoje suradnike sukladno njihovoj sposobnosti, ali i svojim preferencijama te ciljevima. Neki od svojih suradnika zahtijevaju da budu poslušni i da osobni uspjeh direktora bude njihov najvažniji cilj. Na taj način se promoviraju oni koji svojim radom i načinom razmišljanja ne znaju i neće razviti nove ideje, presudne za uspjeh tima i organizacije. Ovaj način rada suprotan je coaching metodi i ne potiče razvoj potencijala niti zaposlenika niti organizacije. Izborom ljudi koji neće ugroziti vašu poziciju kopate sami sebi jamu. Vašu će poziciju u organizaciji, dugoročno gledano, upropastiti problemi koji će nastati.

Problemi pri odabiru suradnika mogu se pojaviti i na samom početku, ali i nakon nekog izvjesnog vremena, kada je vaša dužnost reagirati. Na primjer, osim već navedenih nekih osobnih prepreka koje menadžer može imati, problemi se mogu pojaviti u više kategorija. To može biti nedostatak vizije - od vizije poduzeća do vaše osobne vizije za vaš tim.

Osim toga, problem u sastavljanju i održavanju tima kvalitetnih suradnika može biti i česta fluktuacija članova tima zbog kasnog prepoznavanja „loših“ suradnika. Ili pak, ako se vašim suradnicima ne svidi raditi s vama i u vašem timu, mogu na svoju ruku napustiti to radno mjesto. Zadovoljstvo vaših suradnika također je u nekoj mjeri vaša dužnost te i jedan od coaching ishoda. Postoje razne problematične situacije sa kojima se susrećemo tijekom cochinga.

Tim koji prati viziju – uspijeva!

U poduzeću od samog početka vjerojatno postoji neka vizija koju poduzeće ima kako bi došlo do sebi zadanog cilja. Međutim, čini se da, i ako ta vizija postoji, ne uključuje ulaganje u internu selekciju. Vizija poduzeća nešto je što usmjerava rad zaposlenika, ali i proces pribavljanja i selekcije. Upravo ta vizija jedna je od ključnih elemenata i za rad vašeg tima.

 Ako vaš tim neće imati vlastitu viziju koju će slijediti niti će biti upoznati s vizijom poduzeća, velika je vjerojatnost da zadatke izvršava samo prosječno ili čak ispodprosječno. Kroz coaching, možete i trebate iskoristiti aspekte vizije kako biste usmjerili razvoj potencijala svojih zaposlenika i osigurali uspjeh. Mnogobrojnim istraživanjima utvrđeno je kako dobro definiranje vizije poduzeća kao i upoznavanje zaposlenika s njom rezultira većom motivacijom i podrškom za rad. To je tako budući da svatko pronalazi nešto s čime se osobno slaže u vizijama poduzeća i shvaća ju kao vlastitu. Čim nam je nešto osobno važno, automatski više ulažemo u ostvarivanje istog. Stoga je pri odabiru svog tima važno obratiti pozornost na one kandidate koji se ističu svojom predanosti i otvorenosti.

Nitko za vas, ali vi za sve?

Osim toga, loše izabran tim će vas dovesti u situaciju da ćete morati raditi i svoj posao i posao svog tima. Taj tempo i razina posla mogu dovesti do sagorijevanja i ozbiljnog ugrožavanja vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Sagorijevanje je pojam koji se najčešće veže uz posljedice prekomjernog rada. Manifestira se kroz umor, iritabilnost, smanjenu koncentraciju i pažnju, probleme s pamćenjem, smanjen imunitet i veću sklonost sveukupnom obolijevanju. Ne moramo naglašavati kako narušeno fizičko i psihičko stanje utječe loše ne samo na posao već na svaki dio života osobe.

Do sagorijevanja dolazi uslijed prekomjernog rada ili generalno prekomjernog opterećenja. Ne morate nužno ostati u uredu satima nakon završetka vašeg radnog vremena. Dovoljno je da nosite konstantno posao sa sobom u glavi. Bilo to razmišljanje o rokovima koje znate da članovi vašeg tima ne mogu ispoštovati ili ih jednostavno ne prate. Ili pak oluja ideja za potrebe projekta na kojem nitko od vaših suradnika ne radi, iako bi trebao. Ili jednostavno razmišljanje, ili aktivno ispravljanje grešaka koje su članovi vašeg tima napravili zbog manjka kompetencija ili motivacije. Osim obavljanja tuđeg posla, veliki stres donosi i osjećaj odgovornosti koju nosite preuzimanjem tuđih zadataka na sebe.

Postoji li tim ako se članovi stalno mijenjaju?

Osim toga, pogrešan odabir članova tima može dovesti do veće fluktuacije ako se procijene nekompetentnima za ono što vi tražite od njih. Svakako, i manjak povezanosti i sklada u samom timu. Coaching služi i za rad na samim odnosima u timu i postizanje kohezije. Razvoj punih potencijala vaših zaposlenika ne može se odvojiti od kvalitete međuljudskih odnosa na radom mjestu i sposobnosti surađivanja.

Kohezija unutar tima također je jedna od bitnih stavki produktivnosti, uz ranije navedeno poznavanje vizije poduzeća. Vi kao menadžer imate dužnost ostvariti određene poslovne rezultate te pobrinuti se da vaš tim ostvari najbolji mogući učinak. Također, vaša je obveza riješiti postojanje eventualnog nezadovoljstva u timu. ako se ta nezadovoljstva tiču onoga u vašoj moći. Jedan od načina na koji regulirate uspješnost svog tima je upravo praćenjem njihovog načina i kvalitete surađivanja. ako se pojave problemi, postoje rješenja vezana uz dobar coaching, poput teambuildinga, grupne rasprave, ili u iznimnim slučajevima, otpuštanje problematičnog člana.

Eliminacija 'loših' suradnika

Zovete li na tjednu porciju badmintona, nogometnog ili košarkaškog hakla, u berbu ili sljedeći vikend u svinjokolju nekog da stoji pokraj vas dok vi neumorno trčite za loptom, lopticom ili krmačom od 300 kila? Vjerujem da ih ne zovete. Ako bi vaš izbor za članove momčadi bio takav, morali biste sami pobijediti protivničku momčad (ili tu jadnu prasicu) što znate da je nemoguće. Pa zašto onda takve igrače skupljate u svoj poslovni tim? Da biste bili sigurni da ćete sve dobro napraviti sami?

Vjerojatno vam je, kad pogledate koliko posla već imate, teško i pomisliti da trebate uložiti dodatno vrijeme u evaluaciju vaših suradnika. Ključ za rješenje, odnosno prevenciju ovakve situacije, jest vaša spremnost da pogledate kojim ljudima ste okruženi. Važno je uočiti osobe koje svojim radom i svojim načinom razmišljanja odmažu uspjehu tima. Počnite ih zamjenjivati ljudima koji će svojim zalaganjem, radom i novim idejama, vašem timu donijeti napredak i priznanje u čitavoj organizaciji. Time poštujete glavni pricip koji nalaže dobar coaching i potičete razvoj svojih zaposlenika i organizacije.

Ljudi koji će raditi zajedno s vama i čiji posao će biti obavljen na vrijeme mogu samo pomoći da i vi sami ostvarite napredovanje. Ako na razini tima možete ostvariti takve rezultate u izboru i vođenju, budite sigurni kako ste sami sebi stvorili preporuke za promaknuće! Stoga odabirom pravih suradnika olakšavate svom timu, sebi pa i cijelom poduzeću na duge staze. Birajte pametno, da ne bi morali raditi teško!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.