Grupa Freixenet će privremeno otpustiti 615 radnika

Ramiro Ramiro
Vinograd s podrumom u zalazak sunca

Grupa Freixenet objavila je informaciju o promjeni ugovora za 615 zaposlenika Freixeneta i Segura Viudas, koju planira aktivirati od svibnja, kao posljedicu "ekstremne suše". Vinarska tvrtka prijavila je mjeru Ministarstvu poduzetništva i rada te s njome upoznala zaposlenike.

Expediente de Regulación Temporal de Empleo ili skraćeno ERTE mehanizam je promjene ugovora radnika s fiksnim trajanjem. Radniku se obustavlja ugovor ili mu se radni dan skraćuje za 10 do 70 posto. Plaća će varirati ovisno o tome je li ugovor prekinut ili se primjenjuje skraćenje radnog dana, a radnik će ostati prijavljen u sustavu socijalne sigurnosti na 100% vrijednosti plaće. Kao potporu, poduzeća s više od 50 zaposlenih dobivaju mogućnost smanjenja doprinosa za socijalno osiguranje za 75 posto.

U priopćenju, Freixenet je rekla da je ova mjera pokazivanje odgovornosti prema svim zaposlenicima kako bi zajamčila operativnost poslovanja te mogućnost nastavka rada ostalih radnika. Freixenet tvrdi da pati od nedostatka sirovina zbog suše koja je pogodila ovaj sektor od 2021. i da je "posebno pogođen" u području El Penedès (Barcelona).

Kao uzrok uvođenja ove mjere navedena je je "viša sila", a poduzeće navodi da je to iznimna mjera iako u ovom trenutku nisu u mogućnosti navesti rok njene primjene.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.