Vođenje međunarodnih timova

Ramiro Ramiro

Svijet je danas povezaniji nego ikada. U bilo kojem trenutku možete biti u kontaktu s nekim tko je tisuće kilometara udaljen od vas. Ako imate želju ili potrebu, za 10-ak sati možete biti na drugom kontinentu. Ova povezanost dovodi do puno novih mogućnosti u poslovanju. 

Voditelj u košulji i odjelu pruža ruku prema kameri, dok se u pozadini radnici dogovaraju oko posla

Poslovna putovanja u druge države, međunarodne suradnje, multinacionalni timovi… Raznolike prilike koje su do nedavno bile komplicirane, skupe, a ponekad skoro nemoguće za provesti. Ipak, s novim prilikama dolaze i novi problemi. Vođenje timova je samo po sebi izazovno. Vođenje međunarodnih timova pred menadžera stavlja potpuno novi set zahtjeva. Mnoštvo ljudi s raznolikim karakteristikama na jednom mjestu stvara posebno okruženje za koje je potreban jedinstven sklop sposobnosti. Učinkovito upravljanje međunarodnim timovima posebno je važno za velike multinacionalne organizacije. S druge strane čak i organizacije koje posluju u jednoj zemlji mogu imati korist od međunarodnih radnika.

Razvoj zaposlenika u međunarodnim timovima nije za svakoga. Menadžment coaching je potreban kako bi se razvile vještine potrebne svakom voditelju koji namjerava imati uspješan međunarodni tim. Timski coaching je potreban kako bi vaša znanja prenijeli članovima svog tima i uskladili njihovo djelovanje u svrhu ostvarenja zajedničkog cilja. Zbog specifičnosti menadžerske uloge, izazove menadžeri teško mogu rješavati sami. Ako se nađete u novoj i nepoznatoj situaciji kao što je vođenje tima sastavljenog od međunarodnih članova nesnalaženje će dovesti do snižene produktivnosti. Vaš tim će biti razočaran, izgubit ćete autoritet i napraviti veću štetu nego korist. Budite korak ispred drugih i pripremite se na moguće prepreke prije nego što do njih dođe.

Uskladite vrijednosti vašeg poslovanja

Bez obzira gdje se nalaze, članovi vašeg tima trebaju biti upoznati sa strukturom i vrijednostima vaše organizacije. Ipak, kada su oni raštrkani takvo što je teže postići. Timski coaching o misiji i viziji, ciljevima i vrijednostima organizacije neće uvijek biti lako organizirati. Znate i sami kako to izgleda kada ste fizički odvojeni od nečega. Daleko od očiju je ujedno i daleko od srca. Radnici koji se nalaze na dvije fizički odvojene lokacije osjećaju manju odgovornost jedni prema drugima. Možete vi bezbroj puta naglasiti koliko je suradnja bitna, ali ako vaši radnici to ne osjete, oni neće poštovati tu vrijednost. Team building neće imati isti utjecaj na one članove koji ne žele biti povezani. Stoga je važno odmah na početku naglasiti što se točno cijeni u vašoj organizaciji.

Kvalitetan razvoj zaposlenika počinje od samog početka. Prvi korak je onboarding proces. Predstavite svakome novom zaposleniku strukturu koju želite postići u vašem timu od samog početka njegovog rada. Uklapanje u već postojeću organizacijsku kulturu iznimno je važno za poticanje pozitivnog odnosa sa drugim radnicima, a na kraju i timovima. Detaljno objašnjavanje što kako funkcionira zaposlenicima daje jasnu sliku o tome koja očekivanja vi i organizacija imate od njih. Bez obzira gdje se nalaze, ako su članovi vašeg tima usklađeni prema vrijednostima koje ih vode, njihova će suradnja biti puno učinkovitija. Jasno komuniciranje, pregovaranje i timski coaching koji počinje od samog početka rada u organizaciji vam povećava vjerojatnost uspješnog vođenja tima.

Prihvatite raznolikosti

Međunarodni timovi razlikuju se po kulturi, podrijetlima i perspektivama. Nešto što jednom dijelu vašeg tima predstavlja pozitivnu promjenu, drugima će biti nepotreban dodatak. Prihvaćanje raznolikosti iznimno je popularna tema koju je, zbog nerazumijevanja što ona zapravo predstavlja, često vrlo teško provesti. Stoga se menadžeri kroz menadžment coaching sustavno obučavaju o raznolikosti i inkluziji. Čim imate međunarodni tim, mnogo stvari se mora prilagoditi. Organizacijska kultura u kojoj se potiče učenje o raznolikosti stvara plodno tlo za produktivnije međunarodne timove. Poticanjem raznolikosti olakšava se razvoj zaposlenika. Bez obzira koliko se prividno ili stvarno razlikovali, članovi međunarodnih timova imat će puno toga zajedničkog. Vaš posao je pronaći što je to točno i različitim menadžerskim vještinama i tehnikama pokazati da je zajedništvo moguće bez obzira na razlike.

Kako raditi na poticanju zajedništva? Lakše je nego što vam se čini. Kao što je psiholog Muzafer Sherif 1950. dokazao, zajedništvo se gradi kroz suradnju. Sherif je svojim eksperimentom s djecom u kampu pokazao da se iz sukoba može roditi prijateljstvo kada grupe imaju iste potrebe i moraju raditi zajedno. Slično je i u suvremenim timovima. Zajednička potreba kojoj teže obje strane može spojiti i najraznolikije individualce. Bilo da to postižete kroz team building, timski coaching ili pak zajednički projekt, rad na istom cilju za koji je potrebna suradnja potiče prihvaćanje i toleranciju.

Efikasnom komunikacijom dođite do uspjeha

Iako je učinkovita komunikacija bitna za sve timove, ona je dvostruko važnija za internacionalne timove jer se njihovi članovi susreću s jezičnim i kulturalnim razlikama. Menadžeri moraju biti sposobni učinkovito slušati, identificirati neizgovorene probleme i odgovoriti na njih na jasan način. Menadžment coaching zbog toga veliku pažnju posvećuje komunikacijskim vještinama menadžera jer je učinkovita komunikacija u međunarodnim timovima posebno korisna. Koliko god da mislite da se vaše vještine mogu prilagoditi svakom okruženju, nekada je bitno sagledati situaciju iz druge perspektive. Primjerice, članovi tima koji dolaze iz drugih zemalja ili kontinenata neće koristiti isti žargon iako se svi služite nekim zajedničkim, univerzalnim, obično engleskim jezikom. Nekima će ta jezična barijera biti problem koja zahtjeva sporiju i direktniju komunikaciju vaših zahtjeva. Ponekad će cijelom timu biti potreban sveobuhvatniji team building ili timski coaching jer se zbog kulture teže uklapaju u ostatak organizacije. Saznajte kako komunicirati s vašim ljudima, jer korištenje vama ustaljenih komunikacijskih obraza može škoditi produktivnosti vašeg tima.

Razvoj zaposlenika, pa tako i vas menadžera, koji potiče jasnu razmjenu informacija bez obzira na moguće barijere omogućava ugodno okruženje za sve zaposlenike. Timski coaching usmjeren na usklađenu komunikaciju pretvara vođenje međunarodnih timova iz velikog pothvata u svakodnevicu. Sve je puno lakše kada se ne morate igrati pokvarenog telefona i svaki put dešifrirati što je druga strana htjela reći. Pregovaranje i dogovaranje postaju brži i efikasniji. Tim je produktivniji i može se usmjeriti na zadatke koji su važni za poslovanje. Ako vi kao menadžer budete primjer jasne i razumljive komunikacije, ostali će slijediti vaše korake. Stoga se prvo usmjerite na poboljšanje vaših komunikacijskih vještina, a onda na njihovu implementaciju u vašem timu.

Pređite preko ograničenja vremenskih zona

Članovi međunarodnih timova mogu se nalaziti bilo gdje u svijetu. To može otežati pronalaženje vremena za sastanak koje odgovara svima. Razvoj zaposlenika davanjem povratne informacije je teže provesti kada se sastanci stalno odgađaju. Projekti kasne, komunikacija je usporena, članovi tima su nezadovoljni, a njihova je suradnja ograničena. Ovo je veliki problem za produktivnost i zadovoljstvo među zaposlenicima. Srećom, tehnologija omogućuje puno toga pa i automatizaciju dogovora oko održavanja sastanka pa vam to može biti od velike pomoći. Nemojte čekati da svako zasebno odgovori na vaš mail ili poruku. Uštedjet ćete vrijeme, a ovakav način efikasnog dogovaranja olakšat će život i vama i vašem timu. Održavanje pojedinačnog i timskog coaching bez obzira na vremenske zone će biti puno ugodnije i redovitije što je preduvjet bolje suradnje i razumijevanja unutar tima.

Gradite povjerenje

Vođenje međunarodnih timova osim suradnje zahtjeva i povjerenje. Pobrinite se da se svi članovi vašeg tima osjećaju cijenjenima. Stvorite otvoreno okruženje u kojem će biti moguće razviti povjerenje bez obzira jesu li članovi tima udaljeni 30 metara ili 3.000 kilometara. Timski coaching usmjeren na građenje povjerenja uvelike olakšava kasnije funkcioniranje tima. Kada vjeruju jedni drugima, članovi vašeg tima imat će motivaciju za stvaranje prijateljskog okruženja i efikasno rješavanje problema. Oni vjeruju da vi radite u njihovom najboljem interesu te da se ostali članovi trude raditi isto. Razvoj zaposlenika postaje puno lakši kad je temeljen na povjerenju.

Budite transparentni i pružite detaljne i točne informacije. Nastojte poticati da oni uzvrate istom mjerom. Na ovaj način stvarate sliku o tome kako se treba postupati. Razvoj povjerenja počinje malim koracima i promjenama. Vaš tim neće odmah znati što i kako raditi, a vaš posao je uputiti ih prema pravom smjeru. Veliki dio rada međunarodnih timova osnovan je na povjerenju. Nikada nećete točno znati što član na drugom dijelu kontinenta radi. Vi morate vjerovati da on obavlja svoj posao. Isto tako, on mora vjerovati vama da vi obavljate svoje dužnosti. Menadžment coaching koji će vam ispolirati vještine građenja povjerenja može vam uvelike olakšati kasnije čuvanje organizacijske kulture i stvaranje pozitivne organizacijske klime.

Menadžment Leadership Akademija

Kao što ste mogli već zaključiti, razvoj zaposlenika ovisi o menadžerima. Neorganizirani timovi radnika neće sami od sebe postići rezultate koje od njih tražite. Timski uspjeh počinje od voditelja. Stoga menadžment coaching koji se provodi u individualnim sastancima ili u obliku Menadžment Leadership Akademije može biti rješenje za vas. Menadžment Leadership Akademija će vas naučiti mnogim vještinama koje su korisne za upravljanje međunarodnim timovima. Naučite prvenstveno kako upravljati sobom i svojim vremenom, a potom kako motivirati i razvijati članove vašeg tima. Bez obzira imate li teorijskih znanja ili ne, praktično iskustvo u obliku zadataka i studija slučaja kojih na Menadžment Leadership Akademiji ima u izobilju će vam približiti mnoge do tada apstraktne probleme. Menadžment coaching u obliku coaching susreta s Ramiro stručnjacima daje vam neprocjenjivo iskustvo i novu perspektivu na probleme. To sve zahtjeva predanost i volju za napredak, a ujedno vam daje temelj na kojem možete graditi vaš međunarodni tim.

Sada vjerojatno pomišljate o tome zašto bi vam uopće trebalo nešto kao Menadžment Leadership Akademija? Opisani problemi čine vam se rješivi, možda vođenje međunarodnih timova nije toliko komplicirano. Ipak, probajte razmisliti o tome kako vam je bilo kada ste se zadnji put našli u novom okruženju i potpuno novoj situaciji. Ako ste snalažljivi vjerojatno ste se uspjeli prilagoditi zahtjevima nepoznate okoline. Ako niste, možda vam je bilo malo teže. Ipak, bez obzira koliko ste snalažljivi sigurno vam je trebalo vremena kako biste u potpunosti shvatili što trebate raditi, a pritom ste se prilično namučili. Osim toga, možda su ta naizgled dobra rješenja potpuno pogrešna, a to ćete vidjeti tek nakon nekog vremena. Samo se sjetite da o vašoj snalažljivosti ovisi profit ili produktivnost vašeg tima, a time i čitave organizacije. Nastojat ćete što brže doći do rješenja. Menadžment Leadership Akademija omogućava vam ulaženje u nove situacije  s više samouvjerenosti i vještinama već uhodanog profesionalca!

Objedinite svoje znanje

Bez obzira jeste li se odlučili za sudjelovanje Akademiji ili želite ta znanja, vještine i stav usvojiti kroz individualni menadžment coaching steći ćete kompetencije koje će vas izdvojiti od ostalih. Sve što naučite pomaže vam kako bi poboljšali svoje vještine vođenja. Koristite raznolike izvore znanja i radite sa svojim timom dok ne saznate što najbolje funkcionira. Svaki tim je jedinstven, a što više znanja imate to će vam rukovođenje biti jednostavnije. Nemojte si dopustiti da budete izgubljeni u trenutku kada se susretnete s problemom. Nemojte se ustručavati ulagati u svoje znanje i dovedite sve vaše buduće i sadašnje timove do uspjeha!

Ovo je proširena i osvježena verzija članka izvorno objavljenog na baustela.hr

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.