Krizne intervencije

U poslovanju poduzeća se događaju nepredvidljive, neugodne situacije koje utječu na emocionalnu stabilnost zaposlenika i narušavaju njihov rad. Osigurajte im stručnu pomoć i pomognite im da se oporave od posljedica kriznih događaja.

Dogovorite besplatni razgovor

Prvi korak

Nakon kriznih događaja, psihološka prva pomoć je nužan korak prema oporavku i povratku na uobičajenu razinu funkcioniranja. Događaji poput elementarnih nepogoda i stradanja koja su rezultat više sile, nagli poslovni gubici, krađe ili provale ugrožavaju trenutačno poslovanje poduzeća, a dugoročno nepovoljno utječu na zdravlje i dobrobit vaših zaposlenika.

Stoga je jako važno reagirati pravovremenom i kvalitetnom intervencijom stručnjaka psihologa. Pod našim vodstvom zaposlenici se točno određenim koracima suočavaju s kriznom situacijom i njenim posljedicama te se prema njoj adekvatno postavljaju, kako na individualnoj, tako i na grupnoj razini.

Kome je ova usluga namijenjena

Svim poduzećima koja paze na dobrobit svojih radnika i žele im osigurati adekvatnu podršku. Posebice se preporuča onim poduzećima koja su svojom djelatnošću dio rizične skupine i imaju povećanu vjerojatnost pojave kriznih događanja – poput financijskih ustanova u kojima češće dolazi do pljački ili pak proizvodnih ili građevinskih poduzeća koja se češće susreću s nezgodama na radu.

U kriznim intervencijama sudjeluju svi koji su posredno ili neposredno bili izloženi kriznom događaju:

  • izravne žrtve
  • očevici događaja
  • svi koji osjećaju da je događaj utjecao na njihovo psihičko (i tjelesno) stanje

Zašto Ramiro

20+
godina iskustva

Svojim stručnih pristupom pomogli smo velikom broju poduzeća i njihovih zaposlenika te ih  potaknuli da se brzo i uspješno oporave od posljedica suočavanja s kriznim događajima.

Svi klijenti

Stres ili kriza?

Potencijalno stresni događaji, poput pritiska rokova, konflikta s kolegom ili pak nezadovoljstva korisnika javljaju se često i nema osobe koje im nije izložena bar ponekad. Međutim, kriza, odnosno krizni događaji su rijetki i ne događaju se svima. Krizni događaji značajno narušavaju uobičajeni način funkcioniranja osobe, bez obzira događaju li se u poslovnom ili privatnom okruženju.

Naime, dok stres ovisi o tome kako zaposlenik doživljava određenu situaciju (pa će nekome određeni događaj biti stresan, dok drugome isti takav događaj može biti izvor motivacije ili zadovoljstva), krizni događaji pogađaju svakoga tko ih doživi. Iako stresni događaji mogu narušiti funkcioniranje, zaposlenik se lako može vratiti na uobičajenu razinu funkcioniranja korištenjem raznih tehnika za upravljanje stresom. Međutim, nakon kriznih događaja zaposlenicima je znatno teže vratiti se na uobičajenu razinu funkcioniranja te se bore s intenzivnim strahom i osjećajem bespomoćnosti. Normalno je da se tada pojavi briga zbog negativnih posljedica koje je situacija uzrokovala ili osoba vjeruje da ih može uzrokovati. Sve to može narušiti psihičko zdravlje osobe, što se negativno odražava na funkcioniranje osobe.

Što je psihološka krizna intervencija?

Bez provedbe ciljane pomoći, odnosno prolaska kroz kriznu intervenciju zaposlenici mogu dugoročno osjećati negativne posljedice, a zbog njihove smanjene produktivnosti poduzeće može trajno izgubiti tržišni položaj. Zato je od iznimne važnosti organizirati psihološku kriznu intervenciju – to je psihološka prva pomoć čiji je cilj stabilizirati one koji su krizom pogođeni. Najčešće se odvija u formi razgovora, koji može biti individualni ili grupni. Kroz razgovor naši stručnjaci procjenjuju kako osoba reagira na krizu te koliko su ozbiljni njeni simptomi. Također, osoba se educira i dobiva konkretne informacije i savjete kako bi što bolje razumjela, a time i prihvatila, ono što joj se događa. Uz to, pomaže joj se da pronađe strategije suočavanja i moguća rješenja te joj se daje pomoć u poduzimanju konkretnih koraka za unapređenje njenog stanja.

Psihološka prva pomoć za zaposlenika, ali i poduzeće

Krizna intervencija zaposlenicima omogućuje suočavanje sa situacijom u potpuno sigurnoj okolini, kao i čvrste temelje za izlazak iz nje. Time se smanjuje vjerojatnost pojave dugoročnih negativnih  posljedica tog događaja na pogođene osobe i na zajednicu, odnosno poduzeće u kojem funkcioniraju. Također, pružanje psihološke podrške ljudima koji osjećaju posljedice krizne situacije ih osnažuje i povećava njihovu spremnost na nošenje sa svim izazovima s kojima će se susresti tijekom ove krizne situacije, ali i nakon nje.

Jedna od specifičnosti našeg pristupa u pružanju usluge psihološke prve pomoći je nuđenje podrške osobama koje su odgovorene za tim pogođen kriznim događajem – najčešće njihovim rukovoditeljima i stručnjacima iz odjela za ljudske resurse. S obzirom na specifičnosti i rijetkost kriznih događaja, smatramo da je i važno i njima dati smjernice biti adekvatna podrška svojim zaposlenicima. Također, dajemo i mnogo praktičnih savjeta – kako obavijestiti druge zaposlenike o ishodu događaja, kako komunicirati s medijima i javnošću te kako što učinkovitije organizirati daljnji proces rada.

Javite nam se

Krizni događaji su ponekad neizbježni, zbog čega je dobro imati pouzdanog partnera koji vam može pružiti podršku u takvim situacijama. Uz puno empatije, topline i stručnosti, osnažit ćemo vaše zaposlenike i pomoći im se što brže oporave.

Pošaljite upit

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.