Upravljanje učinkom

Iako menadžeri često ne prepoznaju vrijednost upravljanja učinkom, podaci pokazuju potrebu većine poduzeća za sustavom koji aktivno usmjerava zaposlenike da doprinose ciljevima. Razrađenim meodama pomažemo vam u izradi i uvođenju sustava koji vašem poduzeću daje korist te educiramo voditelje da ga smisleno i dosljedno provode.

Dogovorite besplatni razgovor

Ciljevi sustava upravljanja učinkom

  • Pružanje slike svakom zaposleniku što je njegov posao i koje su njegove odgovornosti
  • Osiguravanje da zaposlenici znaju kako i koliko doprinose ciljevima poduzeća
  • Postavljanje jasnih očekivanja o načinu rada i rezultatima zaposlenika
  • Postavljanje kriterija za napredovanje svakog zaposlenika
  • Osiguravanje kontinuirane razmjene povratnih informacija između menadžera i zaposlenika u svrhu poticanja otvorene komunikacije i razvoja njihove kompetentnosti

Kako osiguravamo smislenost sustava

Uvođenje novog ili unapređenje postojećeg sustava upravljanja učinkom temeljimo na detaljnoj analizi poduzeća u sklopu koje zajedno sa zaposlenicima definiramo željeni način funkcioniranja poduzeća. Sve podatke koje prikupimo tijekom analize čuvamo kao profesionalnu tajnu i osiguravamo anonimnost sudionika.

Uključivanje svih zaposlenika povećava vjerojatnost da će novi sustav prihvatiti kao vlastiti i primjenjivati u radu. Sustav koji kreiramo mora biti poticajan i pravedan za sve zaposlenike, ali i posve prilagođen potrebama poduzeća. Posebno nam je važno omogućiti prepoznavanje i razvoj potencijala na individualnoj i na razini poduzeća te educirati menadžere da razumiju važnost i način provedbe sustava kako bi postigli željene promjene.

Zašto Ramiro

20+
godina iskustva

U svom dugogodišnjem radu proveli smo niz projekata implementacije sustava upravljanja učinkom i razvoja karijere u poduzećima različitih djelatnosti i veličina.

Svi klijenti
AMPEU
BIPA
HAKOM
Končar

Trenerice su uspjele zainteresirati polaznike, gradile su njihovo samopouzdanje i opuštenu atmosferu. Takav pristup je omogućio da polaznici razgovaraju i dijele svoja razmišljanja, a konzultantice su stvorile prostor za otvorenost i razumijevanje među svim prisutnima.

Terje Scott-Winge, Head of HSEQ - Golar

Zašto sustavi upravljanja učinkom trebaju živjeti

Da bi se osigurala uspješnost poduzeća, važno je da radni učinak zaposlenika zbilja pridonosi ostvarenju poslovnih ciljeva. Drugim riječima, važno je da svi zaposlenici „pušu u isti rog“ i koračaju u istom smjeru jer će jedino tako doći do željenog cilja. Sredstvo za ostvarenje tog cilja je sustav upravljanja učinkom.

Upravljanje učinkom zaposlenika u organizacijama holistički je proces koji uključuje više različitih procesa upravljanja ljudskim potencijalima. U tom kontekstu najvažniju ulogu ima najviše vodstvo organizacije kao i voditelji svih razina. Upravo oni trebaju postaviti okvire željene učinkovitosti, što je temelj kvalitetnog sustava upravljanja učinkom. Oni imaju ključnu ulogu i u dosljednom provođenju sustava upravljanja učinkom na razini cijelog poduzeća. Kontinuirano praćenje rada zaposlenika, davanje povratne informacije i postavljanje individualnih ciljeva za razvoj svakog zaposlenika ključni su zadaci voditelja. Kako bi to radili na pravi način, važno je imati kvalitetno postavljen sustav upravljanja učinkom kao i kvalitetno razvijene vještine vođenja.

Velik broj istraživanja pokazao je da menadžeri često ne vide smisao sustava upravljanja učinkom. Istovremeno, podaci i dalje pokazuju da u mnogim organizacijama nedostaje aktivnog rada s timovima i zaposlenicima. Zaposlenici su često prepušteni sami sebi, bez adekvatnog vođenja, podrške i usmjeravanja. A upravo su to karakteristike koje su nužne da bi se zaposlenici osjećali motivirano na svome radnom mjestu.

Zato je važno da poduzeća postave sustav upravljanja učinkom. On treba osigurati da svaki zaposlenik razumije koliki se doprinos poslovnim rezultatima, odnosno učinak, očekuje od njega te kako može napredovati. Takva jasnoća očekivanja od svakog zaposlenika, doprinosa njihova rada poduzeću te mogućnosti napredovanja povećava vjerojatnost da će zaposlenici biti motivirani ostvarivati postavljene ciljeve.

Poseban naglasak prilikom njegove implementacije treba staviti na osvještavanje važnosti i korisnosti tog sustava menadžerima. Jedino tada sustav uistinu može zaživjeti, jer su oni najvažnije karike u smislenoj primjeni tog sustava. Kad menadžeri razumiju i prihvate sustav upravljanja učinkom, tada ga i zaposlenici puno lakše prihvaćaju kao smislen i koristan alat za vlastiti razvoj.

Javite nam se

I najbolji projekti pa i čitavo poslovanje zapnu na upravljanju učinkom zaposlenika. Razrađenim metodama činimo upravljanje učinkom spojem čimbenika koji će rad zaposlenika usmjeriti u ostvarenje ciljeva vašeg poduzeća.

Dogovorite besplatni razgovor

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.