Hrabri prihvaćaju promjenu - Dubravka Pešorda, Madrugada

Dubravka ispred mikrofona u studiju PoslovniFM

Jedna od najčešćih rečenica u dječjoj dobi je „Sam/a ću!“, u nastojanju da samostalno riješimo neku prepreku. U toj dobi prepreke doživljavamo kao izazov da naučimo neku vještinu ili da se osnažimo.

Negdje u procesu odrastanja odlučimo da smo stekli dovoljno vještina te da se sami sebi trenutno baš sviđamo takvi kakvi jesmo. Zato stvaramo svoju zonu udobnosti u kojoj vješto rješavamo ono što znamo, a sve drugo doživljavamo kao problem koji treba riješiti netko drugi.

Kad nas život ipak prisili na promjenu, na nju reagiramo bolno. Međutim, nije promjena ta koja boli, već boli odustajanje od stava da se ne trebamo, pa čak i ne smijemo mijenjati. Imamo osjećaj da pristankom na promjenu izdajemo sebe, a pred drugima ispadamo mlakonje i mekušci. Međutim, istina je upravo obrnuta – samo najhrabriji pristaju na promjenu i iz nje izlaze još sposobniji, a k tome i mirniji, sretniji i ispunjeniji.

Dubravka Pešorda, gošća u ovoj epizodi Psihologije uspjeha, koju uređuje i vodi Tanja Pureta na radiju PoslovniFM, kaže da da ne poznaje nikoga tko je rekao da bi se vratio na staro ili da mu promjena nije dobra. Dubravka je klinička psihologinja koja vodi centar Madrugada u Splitu i koja je samo za slušatelje odškrinula vrata svoje ordinacije, kako bi stekli dojam kako izgleda psihološko savjetovanje i terapija, kako prepoznati trebate li pomoć psihologa te općenito što to ljudi rade kod psihologa… Svakako vrijedi poslušati 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.