Psihološka podrška članovima obitelji zaposlenika

Obitelj sjedi u dnevnom boravku i razgovara

Održavanje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života predstavlja veliki izazov. S jedne strane, radnih zadataka je više nego ikada dosad i radi se više sati nego inače. S druge strane, obiteljske obaveze zahtijevaju posvećenost i vrijeme. No vremena u danu je vrlo malo. Stoga se brojni zaposlenici suočavaju s izazovima u uspostavljanju ravnoteže i pravilnom raspodjelom vremena.

Ako primijetite da su vaši zaposlenici pod stresom, suočavaju se s čestim konfliktima i napetostima, bilo da se radi o njihovom privatnom ili poslovnom životu, ovo pitanje također se tiče i vaše organizacije. Ključni cilj svake organizacije trebao bi biti zadovoljstvo i dobrobit zaposlenika. Organizacije koje prepoznaju važnost dobrobiti zaposlenika implementiraju usluge psihološke podrške, ne samo za zaposlenike organizacije, već i za njihove obitelji.

Djelovanje obiteljske psihološke podrške na profesionalni i osobni život zaposlenika

Obiteljsko savjetovanje ili obiteljska psihološka podrška je metoda usmjerena na razvoj i održavanje zdravih i funkcionalnih obiteljskih odnosa. Cilj joj je prepoznati i riješiti probleme unutar obitelji, bilo da se radi o emocionalnim, psihološkim ili izazovima povezanim s ponašanjem. Ovaj pristup proizlazi iz teorije obiteljskih sustava, koja naglašava da obitelji djeluju kao dinamički sustavi, a ne kao skupina izoliranih pojedinaca.

Osim što pozitivno utječe na osobni život članova obitelji, obiteljska psihološka podrška također ima važan utjecaj na wellbeing i profesionalni život zaposlenika. Ovaj pristup prepoznaje duboke veze između osobnih i profesionalnih aspekata života zaposlenika. Na primjer, promjene u obiteljskoj dinamici, rješavanje konflikata ili bolje razumijevanje međusobnih potreba članova obitelji mogu rezultirati smanjenjem stresa i anksioznosti kod zaposlenika. Smanjenje ovih emocionalnih opterećenja pozitivno utječe na njihovu sposobnost za obavljanje poslovnih zadataka. Zadovoljniji i emocionalno stabilniji zaposlenici često su produktivniji, kreativniji te se bolje nose sa stresom i pritiscima na radnom mjestu. Osim toga, kvalitetni odnosi u obitelji često rezultiraju boljim rješavanjem problema, što može biti korisno u profesionalnom kontekstu. Psihološka podrška pomaže zaposlenicima razvijati vještine kao što su komunikacija, rješavanje konflikata i emocionalna inteligencija, koje su također ključne za uspješno djelovanje na radnom mjestu.

Zašto obiteljska psihološka podrška?

Psihološka podrška, koje uključuje članove obitelji zaposlenika, pruža sveobuhvatnu podršku koja koristi kako zaposleniku, tako i njihovoj obitelji. Ova holistička metoda terapije ima širok spektar prednosti. Poboljšava obiteljske odnose omogućujući svim članovima obitelji da zajedno rade na rješavanju problema i konflikata. Kroz bolju komunikaciju i razumijevanje, odnosi postaju zdraviji i harmoničniji. Osim toga pomaže obiteljima da se nose s izvorima stresa u njihovim životima, uključujući rješavanje problema poput financijskih teškoća, konflikata među članovima obitelji ili drugih izazova.

Ova vrsta psihološke podrške pridonosi poboljšanju emocionalnog zdravlja uključenih članova obitelji. Pružajući podršku u razumijevanju i suočavanju s emocionalnim problemima, obiteljska psihološka podrška doprinosi očuvanju mentalnog zdravlja svih u obitelji. Kroz bolje obiteljske odnose i smanjenje obiteljskih stresora, zaposlenik profitira jer ima veću emocionalnu stabilnost i manje stresa u svom privatnom životu. Ovo se odražava na njihov profesionalni život, pomažući im da budu produktivniji i fokusirani u radnim zadacima.

Time se ne rješavaju samo trenutni problemi, već podrška pomaže u prevenciji budućih izazova i konflikata, što dugoročno osigurava dobrobit obitelji i zaposlenika. Kroz podršku svih članova obitelji zaposlenika stvara se okruženje koje pomaže u očuvanju ravnoteže između osobnog i profesionalnog života, doprinoseći sreći i zadovoljstvu zaposlenika te izgradnji jačih i zdravijih obiteljskih odnosa.

Vrste psihološke podrške i odluke

Postoje brojne varijacije kada je riječ o obiteljskoj psihološkoj podršci za koje se osoba može odlučiti. Neke vrste nude online susrete ili susrete koji se odvijaju u kući obitelji. Time se želi postići veći stupanj ugode nego kada se obitelj nalazi u nepoznatom okruženju. Međutim, neke obitelji se odluče ipak na podršku izvan obiteljskog doma, kako bi mogli odvojiti probleme od mjesta življenja. Neke vrsta psihološke podrške za obitelj su:

  • Funkcionalna obiteljska psihološka podrška – Ova vrsta psihološke podrške često je usmjerena na obitelji koje imaju člana obitelji s izazovima ili problemima u ponašanju. Psihološka podrška usmjerena je kako bi obitelj stekla nova znanja i strategije za bolje razumijevanje i rješavanje ponašanja određenih članova, a istovremeno poboljšale funkcionalnost obitelji. Iako se često odnosi na ponašanje djece, postoje situacije kada se primjenjuje i na odrasle članove obitelji.
  • Multisistemska psihološka podrška – Glavna svrha ove vrste psihološke podrške je adekvatno rješavanje svih problema s ponašanjem i emocijama s kojim se susreću  djeca i adolescenti. Multisistemska psihološka podrška širi svoj fokus na razmatranje širih aspekata djetetovog ponašanja. Na primjer, stručnjak će raditi na poboljšanju djetetove interakcije s različitim društvenim sustavima, kao što su škola ili susjedstvo, kako bi stvorili pozitivne promjene u njihovom okruženju.
  • Transgeneracijska psihološka podrška –  Ovaj pristup uključuje temeljitu analizu interakcija među različitim generacijama. Svrha je omogućiti dublje razumijevanje svih članova obitelji kako postoje generacije različitosti u reakcijama na izazove i kako te različitosti utječu na trenutne obiteljske interakcije i probleme. Osim što pomaže u razumijevanju sadašnjih problema, ovaj pristup također može predvidjeti kako bi se problemi mogli razvijati u budućnosti, budući da se prošlo ponašanje često pokazuje kao pouzdan pokazatelj budućih obrazaca ponašanja.
  • Kratka strateška psihološka podrška – Psihološka podrška koja je usmjerena na mijenjanje načina na koji članovi obitelji međusobno komuniciraju i surađuju. To je tretman koji pomaže rješavati probleme unutar obitelji, a koji mogu uzrokovati probleme. Istraživanja sugeriraju da je ovakva psihološka podrška učinkovitija nego drugi uobičajeni tretmani te može dugoročno smanjiti probleme unutar obitelji.
  • Strukturna psihološka podrška – Usmjerava se na rješavanje problema povezanih s organizacijom obiteljske strukture. Njen glavni cilj je postizanje funkcionalne i uravnotežene obiteljske hijerarhije, zajedno s jasno postavljenim granicama među članovima obitelji. Ono što izdvaja strukturnu terapiju jest njen fokus na promjeni obiteljske dinamike i organizacije, umjesto da se bavi isključivo specifičnim ponašanjima koja mogu uzrokovati probleme.

Svaka vrsta obiteljske psihološke podrške pomaže u unaprjeđenju međuljudskih odnosa unutar obitelji, a također značajno utječe na profesionalni život. Učinkovita komunikacija, razumijevanje obrazaca ponašanja i razvoj interpersonalnih vještina omogućuju bolje rješavanje problema i konflikata na radnom mjestu, čineći zaposlenike učinkovitijima i uspješnijima na svome radnom mjestu.

Problemi u provedbi

Važno je istaknuti da implementacija psihološke podrške zaposlenicima nije uvijek jednostavna, a podrška cijeloj obitelji predstavlja još veći izazov. Jedan od ključnih problema može biti otpor prema psihološkoj podršci. Neki zaposlenici i članovi njihovih obitelji mogu oklijevati potražiti pomoć za svoje mentalno zdravlje zbog društvene stigme koja je još uvijek prisutna. U tradicionalnom okruženju, mnoge obitelji žele zadržati privatnost svojih problema te oklijevaju tražiti pomoć stručnjaka. Organizacije trebaju uložiti napore u podizanje svijesti i promociji ideje da je podrška proaktivan korak prema obiteljskom blagostanju.

Jedna od uobičajenih briga klijenata je očuvanje povjerljivosti, posebno ako su zaposlenici i članovi njihovih obitelji dio iste organizacije. Važno je napomenuti da postoje jasne norme i etičke smjernice koje se primjenjuju kako bi se osigurala povjerljivost i izgradilo povjerenje između zaposlenika, članova obitelji i psihologa stručnjaka. Organizacije se također suočavaju s izazovima vezanim uz ograničene resurse, što može otežati pružanje sveobuhvatne usluge psihološke podrške za zaposlenike pa tako i za njihove obitelji.

Uzimajući u obzir različite vrste psihološke podrške i raznolikost pristupa važno je da organizacija ima uspostavljene partnerske odnose s određenim pružateljima psihološke podrške koji su stručni i sposobni pružiti psihološku podršku i članovima obitelji.

Uspostavljanje ravnoteže između praktičnih opcija koje organizacija može ponuditi i specifičnih potreba obitelji i zaposlenika može biti izazovno. Kroz otvoren razgovor i suradnju zaposlenika i njegove organizacije, moguće je pronaći rješenja koja zadovoljavaju sve strane. Ipak, važno je napomenuti da svaki korak prema uvođenju psihološke podrške u organizaciju predstavlja pozitivan napredak.

Sretna obitelj – sretna organizacija?

Kako bi organizacija osigurala zadovoljstvo zaposlenika, ponekad je neizbježno dotaknuti se osobnog života zaposlenika. U suvremenim organizacijama, psihološka podrška zaposlenicima je sveprisutna, a kako bi se osigurali najbolji načini pružanja te podrške, u određenim situacijama je korisno uključiti i obitelj u taj proces. Najbolji pristup obiteljskoj podršci je prilagođen svakoj jedinstvenoj obitelji, uzimajući u obzir faktore poput kulture, dinamike obitelji te specifičnih izazova s kojima se članovi suočavaju. Ako je obiteljska podrška ipak prevelik trošak za organizaciju, mogu se koristiti i druge vrste podrške.

Tako na primjer, organizacije mogu organizirati radionice i obuke o temama kao što su učinkovita komunikacija, upravljanje stresom i roditeljske vještine, što neizravno poboljšava obiteljsku dinamiku i koristi se i unutar organizacijskog okvira.

Učinci i vrijednost programa psihološke podrške

Ukoliko se organizacija opredijeli za uvođenje psihološke podrške važno je kontinuirano pridavati pažnju njenom učinku kako bi bolje razumjeli je li ova strategija vrijedna nastavka unutar organizacije. Prikupljajte povratne informacije od zaposlenika te redovito bilježite napredak i razinu njihovog zadovoljstva. Treba napomenuti da psihološka podrška zaposlenicima, ne samo što izražava empatiju prema njima, već također predstavlja strateško ulaganje u produktivnost i dobrobit čitave organizacije. Sretni i ispunjeni zaposlenici često su skloniji suradnji, inovacijama i postizanju boljih poslovnih rezultata. Zadovoljne obitelji zaposlenika često prenose svoje pozitivne emocije i ravnotežu u svakodnevni život ostalih članova. Obitelji koje se osjećaju podržane i sklone su usklađivanju obiteljskih i profesionalnih obveza često donose te pozitivne aspekte u svoje radno okruženje.

Kroz pravilno implementiranje i praćenje ovakvih programa, organizacije imaju priliku poboljšati kvalitetu života svojih zaposlenika, a organizacija postaje privlačna za potencijalne nove talente na tržištu rada jer svatko želi raditi u okruženju gdje se vodi briga o cjelokupnom dobrobiti i ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Sretne obitelji imaju snagu pretvoriti organizaciju u mjesto gdje ljudi žele raditi i ostvariti svoj puni potencijal.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.