Temeljna načela izgradnje uspješnih timova

Ramiro Ramiro

Uspješni tim temelj je uspješne organizacije. Svakom menadžeru i lideru treba biti u interesu da njihovi zaposlenici djeluju u skladnom, produktivnom i ugodnom okruženju. Kako to postići u vašoj organizaciji te kako pomoću teambuilding aktivnosti i vježbi osnažiti vaš tim? Što je to ključno ostvariti da vaš tim voli svoj posao te gura organizaciju ka napretku?

Žene i muškarci u poslovnom okruženju slave uspjeh

Uspješni timovi imaju jasno definiranu svrhu i ciljeve. Na kraju krajeva, ne možemo niti započeti putovanje ako ne znamo koja je naša destinacija. Svi članovi tima moraju razumjeti zašto tim postoji, koja je uloga svake osobe i što svatko od njih pojedinačno i kao grupa trebaju postići. To se odnosi na općeniti cilj organizacije, ali i na ciljeve vezane za specifične zadatke i obveze. Važno je da je svaka osoba dobro upoznata s vizijom i misijom organizacije te da menadžeri aktivno promiču te ciljeve unutar svog tima.

Organizacija treba biti funkcionalna cjelina koja se vodi istom niti te teži zajedničkom napretku. Naravno, u tome ne smijemo zaboraviti individualnost svakog pojedinca i njihove jedinstvene karakteristike i specifične uloge. Ipak, uspješan tim nije skupina koja slijepo slijedi zapovjedi, već spoj pojedinaca kojima zajednički cilj pokazuje put na kojem mogu iskoristiti svoj puni potencijal.

x + y + z + ...  = ?

Dobro je zapitati se kako izgleda jednadžba vašega tima? Koliko ima članova, tko stoji zajedno u zagradama, a tko je s druge strane znaka jednakosti? Koliko je kompleksna ili jednostavna i na što se svaki član jednadžbe može razlučiti? Vjerojatno je da vaš tim krije (ili otkriva) veliku različitost. Ipak, timovi koji se sastoje od članova s različitim vještinama, znanjima i iskustvima imaju veću sposobnost rješavanja složenih problema i pružanja različitih perspektiva. Dobro je da svaki član ima svoje brojne vrline, no kako bi tim bio uspješan, moramo dobro odrediti ulogu svakog pojedinca i razmotriti kako da njihove vrline dođu do izražaja i gdje svi oni mogu ostvariti svoj maksimum.

Važno je da članovi tima unatoč svojim razlikama i posebnostima nadopunjuju jedni druge i rade složno! Sinergija i složnosti pri radu neće uvijek doći od ruke. No, dobra klima i obuka putem teambuilding aktivnosti i vježbi mogu pomoći u postizanju komplementarnosti između zaposlenika. Jer, kao što sigurno znate iz vlastitog iskustva, različitosti bez komplementarnosti čine kaos.

Komunikacija - ključ svakog uspjeha

Kako bi tim uspješno funkcionirao, važno je imati jasan sustav komunikacije. To se donosi na komuniciranje o radnim zadacima, rezultatima rada, nedoumicama i mogućim propustima. Trebaju postojati jasne linije komunikacije, a komunikacija treba biti otvorena i transparentna. Učinkovita komunikacija je bitan prioritet uspješnog tima i itekako se može uvježbati kroz teambuilding ili team bonding radionice i druge aktivnosti. Neka vas to ne odvede u krivom smjeru - teambuilding nije tu isključivo da poveže članove tima i učini atmosferu na radnom mjestu ugodnijom. Teambuilding aktivnosti mogu razjasniti članovima tima da međusobno uvelike ovise o efikasnoj komunikaciji kako bi uspješno obavili zadatak koji ni ne mora biti povezan s područjem rada. Najvažnije je da na taj način prenesete poruku o važnosti team buildinga i dobre komunikacije za razvoj organizacije!

Naravno, važno je naglasiti i jasnu te svrsishodnu online komunikaciju pored organske komunikacije uživo. Svaki član tima treba imati pravo i mogućnost komuniciranja vlastitog mišljenja, potreba i želja za promjenom i napretkom te treba biti uključen u proces donošenja odluka.

Jedni drugima oslonac

Poželjno je da u organizaciji vlada pozitivna i prijateljska klima gdje se nitko ne osjeća ugroženim za iznošenje vlastitog mišljenja te uključivanje u radne pothvate. Kako bi došli do toga, važno je imati međusobno povjerenje. Povjerenje je osnova svakog uspješnog tima pa tako i onog poslovnog. Kad postoji povjerenje, onda se stvara jedan siguran i poticajni prostor u kojem su dobrodošle nove ideje, gdje se potiče na inovativan i efikasniji rad, sa spuštenim defenzivnim zidovima i dobrim radnim namjerama.

Velik je izazov postići da baš svi članovi tima vjeruju jedni drugima. No, u tome mogu pomoći razne team building ili team bonding aktivnosti koje će predstaviti jedno novo iskustvo te povezati članove na kvalitetniji način od onog rutinskog poslovnog obavljanja zadataka. U timu će članovi organizacije biti spremniji dijeliti ideje i informacije te podržavati jedni druge ka napretku bez toksične kompetitivnosti i podmetanja nogu u nastojanju da se istaknu u individualnom rastu do uspjeha.

Bolje spriječiti nego liječiti

Komunikacija je bitna kako bi se lakše riješili konflikti i nesporazumi. No najbolje ih je spriječiti prije nego se nagomila nejasnoća i problema. Uspješan tim neće ulaziti u mnogo konflikata ako imaju jasan raspored odgovornosti. Svaki član tima treba znati svoje uloge i odgovornosti unutar tima. Njih može dodijeliti menadžer, ali je važno da i raspodjela odgovornosti bude smislena i dobro promišljena jer lako je s pojedinim odgovornostima prepuniti nečiji tanjur ili ne zapitati se odgovara li taj zadatak baš tom zaposleniku.

Svakom zaposleniku treba dodijeliti radne zadatke koji su u skladu s njihovim opisom posla, karakteristikama i sposobnostima. Jasan i pravedan raspored odgovornosti među zaposlenicima pomaže u izbjegavanju nesporazuma i konflikata te osigurava učinkovito obavljanje zadataka. Posljedično možemo očekivati uspješan tim čiji članovi međusobno ne uspoređuju radno opterećenje i količinu obveza.

Učinkovito rješavanje konflikata

Uspješan tim krase sve karakteristike koje smo dosad naveli. No, to ne znači da se konflikti i nesporazumi nikada neće dogoditi. Konflikti su neizbježan dio svakog timskog okruženja. Oni su ponekad čak i nužni kako bi se došlo do novih otkrića, pronalaženja slabih karika i uvođenja nužnih promjena. Ali konflikti se ne moraju odigrati na dramatičan i toksičan način niti povrijediti članove tima.

Uspješni timovi znaju kako rješavanje konflikata funkcionira na konstruktivan način i to na način koji promiče timski duh i napredak. U tim trenucima svatko je dužan iskoristiti sve svoje komunikacijske vještine, revidirati dodijeljene uloge i razmisliti o izvoru konflikta. Nije poanta što brže riješiti konflikt, već saznati i kako je do njega došlo kako se iste pogreške ne bi ponavljale u budućnosti. Ako je već riječ o konfliktu unutar tima, važno je da se prepozna zajednička odgovornost, bez upiranja prstom u nekog dežurnog krivca ili raspršivanja odgovornosti na više osoba.

Kojim alatima uz teambuilding do uspješnih timova?

Teambuilding je proces koji je često povezan uz sve faze u izgradnji uspješnih timova. To je skup aktivnosti i inicijativa koje se provode kako bi se unaprijedili odnosi među članovima tima, razvila međusobna povjerenja i poboljšala suradnja. Teambuilding aktivnosti kroz povijest su počele uključivati igre, radionice, timsku izgradnju povjerenja, timsku analizu ili druge oblike aktivnosti koje promiču bolje razumijevanje, komunikaciju i zajednički rad. Kroz teambuilding, timovi se mogu povezati na dubljoj razini, razviti veću svijest o svojim jakim stranama i područjima koja trebaju poboljšati te razviti učinkovite načine za rješavanje problema i donošenje odluka. Teambuilding aktivnosti stoga pomažu u primjeni temeljnih načela izgradnje uspješnih timova i jačaju timsku dinamiku i produktivnost.

Primjerice, možete organizirati radionice ili treninge koji se fokusiraju na razvoj određenih vještina koje su ključne za uspješan timski rad, poput timskog komuniciranja, vođenja, donošenja odluka ili rješavanja problema. Kroz ove radionice, članovi tima mogu naučiti nove strategije te primijeniti ih u svakodnevnim zadacima na radnom mjestu. Alternativa je nešto neformalnije prirode kao što su igre ili timski sportovi za koje sudionici često najprije ne vide svrhu ili rezultat. No, takve aktivnosti uvelike potiču suradnju, komunikaciju i timski duh! Također, timovima možete dati priliku za rad na stvarnim projektima, kao što su volonterski rad ili interni projekt, a koji zahtijevaju suradnju i koordinaciju među članovima.

Stav menadžera - prekretnica za uspješne timove

Svaka skupina ljudi treba vođu. Tako je zaposlenicima koji čine tim potreban vođa, njihov menadžer, koji će ih voditi ka uspjehu, poticati timski duh i davati im zadatke koji će podržati teambuilding aktivnosti. Postavljanje pravila, ciljeva i uloga ključno je da bi se s radom uopće započelo. Menadžer ovaj dio mora imati isplaniran i prije nego ga predstavi zaposlenicima. Pravila su ključna kako bi se upravljalo ponašanjima i očekivanjima te kako bi se postavile fer granice. Ona uključuju ono što se smije, ali i ono što se ne smije te pripadajuće posljedice. Kada su pravila svima jasno izrečena, svatko tko je dio tima će znati na čemu je i što se od njega očekuje. No, nemojte se izgubiti u brojnim, kompliciranim pravilima - neka ona budu jednostavna, jasna i direktna.

Možda na prvu ovakav stav kakav menadžer treba imati zvuči strogo, predirektno i prerigidno kada ga usporedimo s prijateljskom radnom atmosferom i dobrim odnosima. Uistinu, izazovno je uskladiti prijateljski stav i profesionalnim autoritetom. Važno je pokazati da je menadžer još uvijek tu za svoje zaposlenike, ali da postoje granice koje se moraju poštivati te za koje nema izuzetaka. Upravo je zbog toga menadžer onaj koji će tim ili stvoriti ili razoriti jer se na njega i njegov stav prema timu, radu i promjenama u organizaciji ugledaju drugi zaposlenici.

Temeljna načela uspješnih timova

Sažmimo dosad navedena temeljna načela uspješnih timova - sve ono što članovi organizacije i jedan menadžer treba znati kako bi vodio svoj tim u pravome smjeru:

  • Uspješni timovi imaju jasno definiranu svrhu i ciljeve.
  • Uspješni timovi obogaćeni su članovima s različitim, ali komplementarnim vještinama.
  • Uspješni timovi znaju kako učinkovito i kvalitetno komunicirati.
  • Uspješni timovi izgrađeni su na povjerenju.
  • Uspješni timovi imaju jasnu i smislenu raspodjelu odgovornosti.
  • Uspješni timovi učinkovito rješavaju konflikte.

Naravno, ovaj popis može rasti i svaki menadžer treba se dobro zapitati koja bi još načela nadodao za rast i razvoj njegovog tima i organizacije. Također, ova načela nisu poslagana prema prioritetima. Neka od njih mogu postati veći prioritet u jednom periodu, pa se nakon toga zamijeniti s drugim načelom. Sve ovisi o dinamici, klimi i izmjeni članova u timu. Zato je važno procijeniti koje su potrebe vašeg tima da biste ga mogli usmjeriti nadalje.

Dok menadžer prati sve organizacijske promjene, rad na timu nikada ne smije zanemariti, čak i onda kada se čini da sve teče glatko. Bitno je uvijek biti spreman na nove izazove te imati pripremljene teambuilding aktivnosti, edukacije i druge sadržaje koje će obogatiti vaše zaposlenike. Dakle, prilagođavanjem teambuilding aktivnosti specifičnim potrebama i karakteristikama tima te njihovo redovno provođenje pomaže održavanju kontinuiranog razvoja i jačanju timskog duha.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.