7 savjeta za video-razgovore

Igor Pureta Igor Pureta
Fotografija prikazuje gospođu koja sudjeluje u videopozivu s kolegom

Način na koji komuniciramo gotovo se u potpunosti promijenio u zadnjih nekoliko tjedana. Dok smo poruke i društvene mreže odavno apsolvirali, rad od kuće zahtijeva često te intenzivno korištenje video poziva. U nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pospješiti i olakšati takvu komunikaciju s vašom obitelji, kolegama i klijentima.

Kvalitetna komunikacija među ljudima preduvjet je međusobnog sporazumijevanja. U svakodnevnim situacijama držimo se savjeta naših roditelja, učitelja ili, ako ste ih čitali ili slušali, komunikacijskih stručnjaka o tome kako se treba ponašati. Nove situacije poput rada od kuće zahtijevaju nove načine komuniciranja i korištenje dostupne tehnologije za što nas nitko nije pripremio. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako da, kad sjednete pred kameru da biste razgovarali sa svojim kolegama ili kupcima, budete što jasniji i uvjerljiviji.
 

1. Vodite računa o pozadini.

Uredite neko mjesto s kojeg ćete se javljati u video konferencije. Neka pozadina bude dovoljno neutralna da ne otkriva stvarnost vaših životnih okolnosti, ali ne toliko neutralna da izgleda kao da nešto skrivate. Sigurno ne želite da vaši sugovornici vide hrpu neizglačanog rublja , ali se pohvalite policom s knjigama ili pločama. Ako nemate takvo mjesto, koristite mogućnosti softvera kojima ćete zamutiti pozadinu. Također, izbjegavajte položaje u kojima se iza vas nalazi prozor. Jak izvor svjetla iza vaših leđa natjerat će softver da prilagodi osjetljivost prikaza, što će neminovno dovesti do tamnijeg i zamućenijeg prikaza vašeg lica. Vaši sugovornici žele vidjeti vaše lice jasno kako bi lakše razumjeli što im želite reći, a to je i vaša želja, zar ne?

2. Osigurajte si mir.

Odaberite mjesto u stanu ili kući na kojem ćete za vrijeme razgovora moći biti na miru. Ne želite da vam kolege ili klijenti slušaju zvukove lonaca dok iza vas partner kuha ručak ili djecu ako vas zovu na igranje. Ako vam se tako nešto počne događati prilikom razgovora, isključite mikrofon jednostavnim klikom na gumb programa.

3. Neka u fokusu bude vaše lice. 

Iz istog razloga sjednite bliže kameri. Neka vaše lice ispuni ekran. Smanjit ćete pogled na pozadinu iza vas, omogućit ćete sugovornicima da jasno vide vaše lice i dat ćete im do znanja da vam je razgovor koji upravo vodite važan.

4. Pobrinite se da vas se čuje.

Iako sjedite blizu kamere, to ne znači da je mikrofon dovoljno blizu, odnosno da je dovoljno kvalitetan za prijenos onog što želite reći. Koristite vanjski mikrofon koji ćete spojiti na računalo, a i slušalice s mikrofonom vašeg mobitela će poslužiti bolje od ugrađenog. Time ćete riješiti i problem zvuka. Zvuk u slušalicama će biti uvijek bolji od onog iz vaših zvučnika.

5. Kavu sačuvajte za kasnije. 

Tijekom razgovora nikad ne znate kad će doći na red doći vaših 5 minuta. Koliko god ljudi s kojima razgovarate bili poznati i prijateljski, ružno je i nepristojno govoriti punih usta ili tražiti od njih da čekaju dok vi progutate zalogaj sendviča ili gutljaj kave. Takve situacije govore koliko vam je malo stalo do vaših sugovornika, ma koliko se svi filmovi trudili uvjeriti vas da je cool hodati okolo sa šalicom vruće kave u ruci.  

6. Maksimalno se posvetite razgovoru.

Iz istog razloga nemojte se odvajati od kamere, već budite uključeni u razgovor. Klimajte glavom, recite svoje mišljenje i budite angažirani. Nemojte razmišljati o tome što sve trebate napraviti i da ste to sve mogli već završiti samo da niste prisutni na ovom dosadnom i glupom video pozivu. Govor tijela (pa čak i tako malog dijela kao što je ljudska glava) vidljiv je na ekranu vaših sugovornika, možda i bolje nego uživo.

7. Naizmjenično gledajte u ekran, pa u kameru. 

Tako ćete imati nadzor nad time što rade i kakav govor tijela imaju vaši sugovornici, a istovremeno ćete ostaviti dojam kao da ih gledate u oči, što će vas učiniti ozbiljnijim i iskrenijim. Pritom govorite sporije nego inače. Zbog slabije veze i mogućeg upadanja jedni drugima u riječ sugovornici će vas lakše razumjeti ako govorite sporije i razumljivije, a nitko vam neće osporiti pravo na riječ.

Uz ove jednostavne i djelotvorne postupke, vaša će komunikacija s obitelji, kolegama i klijentima procvjetati, a vi ćete lakše prenijeti svoje misli i izraziti svoje potrebe. Isprobajte naše savjete i pridržavajte ih se, vaše riječi i misli su vrijedne toga!

U ime Ramiro tima, 

Igor

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.