Da, kriza je prilika. No, znamo li priliku vidjeti i u uspjesima?

Prilika

Zbog čega je važno je u uspjesima, dopustiti im da nas osvježe i energiziraju, te učiti iz njih, pročitajte u nastavku. 

Hitni timski sastanci se organiziraju – kad nastane problem. Standardni načini rada se propituju – kad nastane problem. Rukovoditelji traže objašnjenja od svojih djelatnika i intenzivnije s njima komuniciraju – kad se opetovano javlja ista ili se dogodi veća pogreška. Intenzivno se kreće u promišljanje što želimo – kad zapnemo i ne znamo kuda dalje. U promjene i nove odluke obično idemo – nakon što smo shvatili da po starom više ne možemo.

Čini se da su upravo problemi, poteškoće, izazovi, ili kako god ih nazivali, ono što nas najčešće potakne da zastanemo, promislimo, tražimo nova rješenja, pokrenemo se i napredujemo. Gledajući na taj način, gotovo pa da bismo im se trebali veseliti.

I kad znamo da se u njima krije prilika, zašto ipak ne volimo krize?

Svi mi već iz vlastitog iskustva jako dobro znamo da su nam neki od najtežih životnih izazova bili ujedno i najveći učitelji te su nas potakli da damo više od sebe. Naime, naš mozak se intenzivnije angažira i kreće u traženje novih mogućnosti onda kad naiđe na problem. Evolucijski gledano, to je vrlo logično i korisno. Majka priroda nas je „programirala“ tako da se probudimo i dodatno aktiviramo onda kad se događa nešto drugačije od onog na što smo navikli ili što želimo.

Međutim, te iste situacije – kad smo pritisnuti problemima, ali i neizvjesnošću hoćemo li uspjeti pronaći pravo rješenje – mozak doživljava kao opasnost. Rezultat su jake emocije, najčešće strah, zbog kojeg naše tijelo i dolazi u stanje pripravnosti. Iako nas baš to „tjera“ da tražimo rješenja i brzo reagiramo, istovremeno nas vrlo iscrpljuje – emocionalno i energetski. Upravo zbog toga, svaki put kad se susretnemo s težim izazovom, rado bismo sve to preskočili i što prije se našli u onoj mirnoj „post-problem“ fazi, kad već znamo da je sve što se dogodilo imalo svoju svrhu i da smo iz cijele situacije izašli snažniji. Zato, premda su često izvor napretka, problemi nas, ipak, ne vesele.

Gdje propuštamo vidjeti priliku?

Vidjeti probleme i krize kao priliku, bez sumnje je važan način razmišljanja. On nam uvelike može pomoći da bolje upravljamo sobom i svojim emocijama, te konstruktivno reagiramo u poteškoćama i izbjegnemo napraviti štetu sebi (grč u želucu, stres, zabrinutost, i sl.), ili drugima (napad, destruktivna komunikacija, i sl.). No, često zaboravljamo iskoristiti još neke mogućnosti koje imamo na raspolaganju.

Iako nas, sami po sebi, ne dovode u stanje pripravnosti i neće automatski aktivirati naše moždane vijuge da krenu u akciju, postoje događaji koji itekako mogu biti izvor novih informacija i napretka. Ono što je pritom ključno je da se istovremeno nećemo iscrpiti već, naprotiv, napunit ćemo se novim zalihama pozitivne energije. Riječ je o uspjesima.

Koliko pažnje i vremena posvećujemo analizi uspjeha?

Koliko često organiziramo hitne sastanke kako bismo što prije analizirali na koji način smo napravili nešto dobro? Koliko često smo uistinu stali i uživali u trenutku kad smo napravili neki pomak, te razmislili o svemu što nas je dovelo do tog trenutka, kako bismo to znali ponoviti, pa čak i iskoristiti u nekim drugim situacijama? Koliko često intenziviramo komunikaciju i tražimo načine kako možemo još uspješnije, onda kad se sve razvija po planu i u skladu s očekivanjima?

(Mali i veliki) uspjesi kao (velika) prilika

Da, mozak nas u tom trenutku neće sam od sebe zaustaviti i reći nam – zastani, promotri, razmisli, analiziraj, osmisli, reagiraj – jer je sve onako kako treba biti i kako želimo, nema opasnosti. No, za napredak važne informacije se ne nalaze samo u pogreškama. One jesu bitan izvor informacija, ali samo onoga što više ne smijemo ponoviti. Prave pouke se kriju u uspjesima. Oni su ti koji nam pokazuju što i kako činiti, kako bismo i dalje nastavili tim putem. Osim toga, tek onda kad napravimo nešto dobro, kad smo mirni i zadovoljni, nalazimo se u najboljem mogućem stanju – entuzijastični, ponosni, puni poleta – što u nama može potaknuti ogromne kreativne kapacitete za nova rješenja i napredak (iako problema nema :) ).

Pritom, nisu samo veliki uspjesi ti koji nam mogu dati važne informacije i biti gorivo za napredak. Upravo one male, svakodnevne pobjede, koje nekad ni ne primijetimo, dapače, često i podrazumijevamo, veliki su potencijal, i što se tiče smjernica što i kako dalje, i kad je riječ o punjenju baterija.

(U)gledajte priliku u svemu

Problema će, htjeli mi to ili ne, uvijek biti. I često će nas gurati naprijed, poticati na više i bolje. Zato je važno tražiti načine kako u njima vidjeti priliku, imajući na umu da će nas, ukoliko se pokrenemo, potaknuti da se razvijamo. No, jednako tako, oni će uvijek biti zahtjevniji dio našeg života, a često i izvor stresa. Stoga ukoliko ćemo samo njima davati svoju pozornost, i samo tada uprezati svoje moždane kapacitete na maksimum, stavljamo se u opasnost da nam postanu prevelik teret, za kojeg više nemamo dovoljno energije.

Zato je važno svjesno posvetiti jednaku, često i veću pažnju, svim dobrim stvarima koje doživljavamo i ostvarujemo, i ne dopustiti da to bude nešto što podrazumijevamo ili čemu nemamo vremena posvetiti se. Važno je uživati u uspjesima, dopustiti im da nas osvježe i energiziraju, te učiti iz njih. Razgovarajte o njima, razmislite kako su se dogodili, koji su bili ključni potezi koji su Vas ili Vaš tim doveli do postignuća. I dopustite sebi da osjetite zadovoljstvo zbog svega dobrog što jeste napravili. Mozak u tom trenutku možda neće, sam po sebi, zavrištati „Stoooooop! To traži pažnju!“. No, zato ga mi možemo naučiti da zapjeva „Heeeej! Ova prilika se ne propušta! Iskoristi ju! Nauči, napreduj, ali se i energiziraj i osjeti ispunjenost!“ Samo tako možemo ne samo ići naprijed, već i živjeti s veseljem, imajući dovoljno energije i znanja što napraviti i onda kad sunce zađe iza oblaka. 

U ime Ramiro tima,

Martina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.