Govoriš li jezikom mog djeteta?

Ramiro Ramiro
razgovor-s-djetetom

I djeca imaju problem s prihvaćanjem znanja koje im je nejasno pa je tim važnije da za njih izaberete učitelja koji će im znanje približiti. Postavljanjem takvih temelja dijete će samo nastaviti tražiti nova znanja i motivaciju za to tražiti u sebi.

Za djecu i mlade, sadašnje male, a uskoro velike ljude, škola je jedan od najvažnijih dijelova života. Najveći dio dana provedu na nastavi, suočavaju se sa školskim izazovima, upoznaju okuse prvih uspjeha, ali tu i tamo, i posrću pred ponekim zaprekama. To je sasvim normalno, očekivano i povremeno poželjno. Iz neuspjeha ponekad stižu najbolje lekcije i putokazi za buduće uspjehe. Ipak, ako dijete iz nekog razloga propusti veći dio nastave ili dulje vrijeme ne uspijeva svladati gradivo, u priču često ulaze učitelji. Da bi za svoje dijete pronašao najboljeg učitelja, roditelj prvenstveno treba znati što u toj osobi treba tražiti. Odlični učitelji postoje. Evo za čime (trebate tragati) tragajte!

Što učitelja čini „pravim“ učiteljem?

Dobar učitelj„zna znanje“, ali i mnogo više od toga. Za uspješnost poduke, uz poznavanje sadržaja te profesionalan i odgovoran pristup radu, presudne su socijalne i emocionalne kompetencije učitelja. Pitate se zašto? Od podučavanja se u različitim okolnostima očekuju različiti ishodi. Ponekad je to pomak u rezultatu (znanju ili ocjeni), a nekad dugoročna izgradnja djetetovog pristupa radu te podizanje motivacije. Stručna znanja učitelja, nažalost, nisu dovoljna. Važno je zna li učitelj stvoriti odnos povjerenja s djetetom i atmosferu otvorene komunikacije te zadržati autoritet. Naime, kada dijete samo traži pomoć, osobno je zainteresirano za stvaranje odnosa povjerenja s učiteljem. Međutim, često je u poduku uključeno mimo vlastite volje. Na takvoj se muci poznaju pravi učitelji-junaci koji znaju prevladati prirodni otpor djeteta i pridobiti ga za rad. Tek tada na scenu stupaju vještine prenošenja znanja i dugoročnijeg motiviranja djeteta.

Važno pitanje je i zna li učitelj Vašeg djeteta razumljivo prenijeti znanje. Način bi trebao biti prilagođen mogućnostima djeteta, razini njegovog predznanja te načinu na koji je djetetu najdraže i najlakše usvajati novo gradivo. Uz to, učitelj bi trebao znati brzo povezati novo s djetetu već poznatim i jasnim, na način koji mu je blizak i razumljiv. Tražite fleksibilnog, pažljivog i toplog učitelja. Zvuči zahtjevno? Radi se o Vašem djetetu, imate pravo (i dužnost) tražiti najbolje(g).

Važnost slušanja

Iako je jako bitno kako učitelj prenosi znanje, to nije dovoljno. Odličan učitelj je prvenstveno odličan slušač. Aktivno slušati treba i ono što dijete izgovara, ali još i više ono što leži „između redaka“. Upravo se prema tome odlični učitelji razlikuju od dobrih. Ti najbolji znaju da se informacije o tome koji dio gradiva djetetu nije jasan i čega se plaši, kriju u sitnicama. Tonom, stavom, mimikom lica, pokretima i disanjem, dijete priča dodatnu priču i (neverbalno) otkriva emocije. Tek kad zna dobro slušati i taj dio priče, učitelj može govoriti „jezikom“ svakog pojedinog djeteta i ciljano mu pomoći. Uz to, djeca osjećaju imaju li potpunu pažnju učitelja, kao i voli li učitelj prenositi znanja. Kad osjete da su nekome samo „posao“, motivacija im lako opada.

Pronalazak instruktora

U našem se društvu često učitelji traže „u zadnji čas“, a tada je moguće samo „gasiti požare“, a ne aktivno razvijati znanje. Učitelji se često biraju bez detaljnog promišljanja djetetovih potreba, kao i pravih zahtjeva nastave. Vi možete bolje. Gledajte unaprijed, reagirajte na vrijeme, raspitajte se među drugim roditeljima, profesorima i stručnim suradnicima u školi, te među prijateljima. Postoje i učitelji-volonteri (pojedinci ili članovi različitih udruga; apsolventi „pomagačkih“ struka poput psihologa, pedagoga, socijalnih pedagoga i sl.), pa je pomoć u učenju dostupna i djeci iz obitelji nižeg imovinskog statusa.

Sada znate kakvog učitelja tražite, no nemate vremena za „pravu selekciju“? Već i kvalitetno osmišljenim pitanjima za telefonski razgovor možete puno saznati. Ista se pitanja mogu postavljati i pri kontaktu uživo. Saznajte temeljne podatke o osobi, pitanjima provjerite izvore njene stručnosti, opažajte kako komunicira, pitajte kako inače pristupa procesu poduke, koje bi metode rada koristila, kao i koji cilj pred sebe pritom stavlja. Pitanjima provjeravajte prilagodljivost osobe u razgovoru, kao i sluša li i koliko razumije situaciju i opisanu problematiku, te ističe li za cilj napredak i osamostaljivanje djeteta. Ukoliko je pri razgovoru prisutno i dijete, ili ste izabrali osobu koju mu predstavljate, važno je promatrati kako se učitelj odnosi prema djetetu, ali i kako dijete njega prihvaća. Učitelj bi trebao imati (inače atipičan) cilj: postati nepotreban. Zajedno s Vama, učitelj treba pomoći djetetu da motivirano preuzme svoje obaveze, a ne da djetetove obaveze odrađuje on.

Kad sve zbrojimo…

Ukoliko uz sebe imaju nekoga tko zna što radi, tko se može staviti u njihove „cipele“, razumjeti ih i tome prilagoditi svoj pristup, djeca će mnogo vjerojatnije uložiti i samostalan trud kako bi se približili željenom cilju. Takvog učitelja želite: nekoga tko radi sa žarom i iz ljubavi prema djeci i prenošenju znanja, koji će Vaše dijete naučiti učiti i probuditi mu interes za gradivo. I kako kaže ona stara: ...Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može… Pružite ruku svom djetetu!

Želimo Vam puno uspjeha u odgajanju veselog i odgovornog malog-velikog čovjeka!

Vaš Ramiro tim

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.