Rad pod pritiskom zbog rokova

Ramiro Ramiro

Rokovi su neizostavan dio poslovnog svijeta, pružajući smjernice, ali i izazivajući stres za radnike. Stres se posebno pojačava kada nadređeni naglašavaju važnost rokova, što može rezultirati lošim radom ili sagorijevanjem. Za očuvanje wellbeing-a i produktivnosti, ključno je naučiti upravljati stresom koji proizlazi iz načina rada koji zahtijeva pridržavanje rokova.

Radnici na gradilištu sa šljemom na glavi i papirima u ruci tazgovaraju

Ograničavajući vremenski okviri ili rokovi imaju dvije funkcije. S jedne strane, oni služe kao smjernice za dosljedno rješavanje zadataka, dok s druge strane, stvaraju pritisak i stres radnicima. Pritisak može biti još veći ako nadređeni menadžer ili rukovoditelj naglašava važnost dostizanja zadanog roka. Razvijene strategije za upravljanje stresom padaju u vodu, osoba se osjeća preplavljenom, dolazi do sagorijevanja ili do puno lošije odrađenog zadatka. Na kraju svega, ne dostigne se ništa korisno. Zadatak ne bude napravljen kako treba, a wellbeing radnika postaje ugrožen.

S obzirom na to da su rokovi učestala pojava u građevinskoj industriji, efikasno suočavanje u trenucima stresa važno je za svakodnevni rad. Upravljanje emocijama , upravljanje stresom i donošenje odluka posebno je teško kada se javi izniman pritisak. Stoga je bitno upoznati se sa strategijama koje mogu pomoći vama i ljudima oko vas u trenucima kada strah od probijanja rokova prevladaju razum. Znanje o tome što napraviti u takvim situacijama prije nego što do njih uopće dođe može znatno smanjiti ugrožavanje dobrobiti.

Prioriteti i upravljanje vremenom

Svaki projekt ima svoje prioritete. Krov kuće se ne može napraviti bez njenog temelja. U situacijama kada smo pod velikim vremenskim pritiskom želimo napraviti i temelj i krov u isto vrijeme. To je nemoguće. Bitno je fokusirati se na ono najvažnije. Upravljanje vremenom na način da prioritete stavite na vrh omogućava građenje kvalitetnih temelja. Bez obzira stigli sve ili ne, na ovaj način smanjujete osjećaj opterećenosti koji dolazi sa svih strana. Prioritetni pristup omogućava vam da odlučite koju je aktivnost najvažnije dovršiti do kraja. Kada se bavite individualnim zadacima i niste preplavljeni obiljem svega što se treba napraviti, veća je mogućnost da ćete uspjeti dovršiti više zadataka.

Donošenje odluka o prioritetima može biti izazovno, pogotovo za voditelje gradilišta, inženjere i stručnjake koji su uključeni u vođenje timova na projektima. Upravljanje projektima često zahtijeva balansiranje između različitih zadataka, komuniciranje na različitim razinama hijerarhije te rad s multikulturnim timovima, što je sada dodatno naglašeno dolaskom velikog broja stranih radnika. Učenje iz prijašnjih iskustava pomaže prepoznati što je ključno u sličnim situacijama. Savjet osoba s relevantnim iskustvom može olakšati donošenje odluka i pružiti podršku u situacijama neizvjesnosti. Rokovi ne moraju biti prepreka za dobro vođenje projekata ako uspijemo postaviti prioritete na temelju kojih gradimo put prema uspjehu. Upravljanje vremenom na ovaj način smanjuje teret i omogućava sustavno kretanje prema cilju.

Postavljanje realističnih ciljeva

U trenucima kada se suočavate s velikim pritiskom pred rokove, možda ćete zaključiti da vaši inicijalno postavljeni ciljevi izgledaju nedostižno. Ponekad, to stvarno može biti istina. U tim trenucima, važno je znati stati i napraviti korak unatrag. Donošenje odluke o modificiranju ciljeva može vam u tom trenutku izgledati kao poraz, no zapamtite, promjena ciljeva to nije! Promjena ciljeva je odraz vaše predanosti kvalitetnom radu.

U mnogim situacijama, suočavate se s ciljevima koji su zacrtani i nefleksibilni, a pritisak nadređenih da se ti ciljevi ispune dodatno pojačava stres. U takvim trenucima, upravljanje emocijama može postati izazovno jer se osjećate kao da ste preplavljeni i bespomoćni. Ipak, čak i kada su ciljevi nedostižni i ne mogu se mijenjati, važno je preuzeti kontrolu nad situacijom. Postavljanje osobnih ciljeva koji su realni i dostižni može vam pomoći da smirenije pristupite zadacima i nadmašite sami sebe. Umjesto da paničarite o posljedicama nedostizanja zacrtanog cilja, fokusirajte se na ono što možete postići. Ovaj pristup omogućava vam da ostanete smireni do kraja roka i ostvarite maksimum umjesto da se prepustite stresu i panici.

Mali koraci zlata vrijede

Upravljanje vremenom često se percipira kao apstraktan koncept, posebno kada su u pitanju projekti s velikim ciljevima. Donošenje odluka o tome kako početi raditi na zadacima čiji se završetak proteže na nekoliko godina rada može biti zastrašujuće iskustvo. Samo gledanje na zadatak koji se čini prevelikim može vas obeshrabriti, poput stajanja pred visokom planinom koju morate preći u jednom danu - izazov koji vas može oboriti čim ga sagledate.

Međutim, postoji način da se olakša ta situacija. Umjesto da gledate na zadatak kao na nepremostivu prepreku, rastavite ga na manje, izvedive korake, baš kao što biste pristupili penjanju na planinu. Kad se nađete pod pritiskom rokova, taj osjećaj kao da se utapate u prevelikom zadatku može postati još intenzivniji. No, razdvajanjem zadatka na manje korake, omogućujete si jasnoću u tome što trebate učiniti kako biste napredovali. Svaki zadatak postaje manje opterećujuć kad se podijeli na manje dijelove, a time se olakšava i upravljanje vremenom. Svaki završeni korak donosi osjećaj napretka, što vas dodatno motivira da nastavite. Dok se približavate svakom malom cilju, osjećaj stresa se smanjuje, a postizanje konačnog cilja unutar zadanih rokova postaje realnije i izvedivije.

Psihološka podrška u okolini

Razdvajanje velikih zadataka na manje korake može biti izuzetno korisna strategija u upravljanju vremenom i smanjenju osjećaja preopterećenosti. No, osim što olakšava sam proces, ova strategija također naglašava važnost međusobne podrške i suradnje u radnom okruženju. Kada se suočavate s pritiskom rokova, možda ćete imati osjećaj kao da ste sami u svojim izazovima. Međutim, važno je zapamtiti da podrška nije daleko. Nemojte se ustručavati potražiti pomoć od svojih kolega, nadređenih ili mentora ako se osjećate preopterećeno. Već i sam razgovor o vašim izazovima može značajno smanjiti mentalno opterećenje koje osjećate zbog stresa vezanog uz rokove.

Kada dijelite svoje misli i osjećaje s drugima, to olakšava pritisak koji osjećate, a može biti i koristan način rješavanja konflikata. Kad vaši kolege ili nadređeni razumiju kroz što prolazite, lakše ćete pronaći rješenja za eventualne sukobe ili probleme koji se pojave. Nemojte zaboraviti da podrška nije samo u obliku savjeta, već i u emocionalnoj podršci koja vam može biti od velike pomoći dok se nosite s zahtjevima na poslu. Time je upravljanje stresom u našim rukama jer ga suradnja i podjela tereta olakšava te zadatak čini izvedivijim. Osim toga, ako se suočavate s prezahtjevnim rokovima, ne ustručavajte se zatražiti pomoć stručnjaka. Važno je shvatiti da nije sramota pitati za pomoć, već pokazatelj da ste sposobni realno procijeniti situaciju i potrebu za psihološkom podrškom.

Uzajamna pomoć i podrška među kolegama olakšavaju radne izazove i stvaraju produktivnije i zdravije radno okruženje. Kad se oslonimo jedni na druge lakše ostvarujemo postavljene ciljeve te gradimo jače međuljudske odnose koji su ključni za uspjeh u svakom radnom okruženju.

Tehnike za upravljanje vremenom na gradilištu

Iako su opći savjeti o pristupu raznim izazovima uvijek korisni, postoje praktične tehnike koje su posebno korisne za vođenje projekata na gradilištu. Upravljanje vremenom ovim tehnikama omogućavaju rješavanje dilema o tome što napraviti, kada i na koji način. Primjerice, Pomodoro tehnika je definirana kroz precizno zadane intervale rada i odmora. Intenzivno radite 25 minuta, a zatim se odmarate 5 minuta. Ovaj ciklus ponavljate sve do završetka zadatka. Bez obzira na vrstu zadatka, predanost intenzivnom radu u određenom vremenskom okviru poboljšava vašu produktivnost.

Još jedna korisna tehnika je tzv. tehnika blokiranja vremena. Ova tehnika vam omogućava da odredite kada ćete raditi na kojem zadatku. Razdvajanje zadatka na specifične periode u danu daje vam jasan pregled toga što trebate raditi u svakom trenutku. Kada imate jasan raspored, lakše je izbjeći odugovlačenje i nepotrebno razmišljanje o sljedećim koracima.

Primjena tehnika za upravljanje vremenom uzima u obzir svaki trenutak na gradilištu. Ove tehnike omogućavaju da maksimalno iskoristite svoje radno vrijeme i izbjegnete gubitak dragocjenih minuta. To je posebno važno kada svaki trenutak na gradilištu igra ključnu ulogu u postizanju cilja u zadanim rokovima. Upravljanje vremenom omogućava postupno napredovanje prema cilju, umjesto da budete pod stalnim stresom i pritiskom. Sljedeći put kada se suočite s rokovima na gradilištu, razmislite o primjeni neke od ovih tehnika i iskusite njihove koristi na vlastitoj koži.

Vanjske i unutarnje smetnje

Svaki dan na gradilištu donosi nove izazove, a kad je riječ o zadacima pod pritiskom rokova, smetnje oko nas mogu biti posebno otežavajuće. Kako biste zadržali fokus i produktivnost, važno je prepoznati sva lica stresa na radnom mjestu i smanjiti te smetnje u radnom okruženju.

Vanjske smetnje su one koje dolaze iz okoline i često su lakše uočljive i rješive. To može uključivati ​​bučne strojeve, nepozvane posjetitelje na gradilištu, nedolazak kooperanata ili iznenadne promjene u vremenskim uvjetima. Kako biste se nosili s tim, važno je imati strategije za suočavanje s nepredviđenim situacijama. Primjerice, stvaranje jasnih pravila o pristupu gradilištu može pomoći u smanjenju smetnji koje dolaze od nepozvanih gostiju. Također, pravilno planiranje radnih aktivnosti u skladu s vremenskim prognozama može pomoći u minimiziranju utjecaja vremenskih promjena na napredak projekta.

S druge strane, unutarnje smetnje su one koje proizlaze iz nas samih, poput podložnosti raznim smetalima, stresa ili nedostatka motivacije. Ove smetnje su često suptilnije, ali mogu imati veliki utjecaj na našu produktivnost. Na primjer, konstantne brige o kvaliteti izvedbe radova ili strahovi od kašnjenja mogu uzrokovati stres i smanjiti koncentraciju. Da biste se nosili s unutarnjim smetnjama, važno je razviti tehnike za upravljanje stresom i emocionalnom inteligencijom. To može uključivati ​​redovito vježbanje, tehnike disanja, razgovor s kolegama ili nadređenima o svojim osjećajima i izazovima.

Upravljanje vlastitim emocionalnim stanjem i okolinom može biti ključno za uspješno vođenje projekata na gradilištu. Prepoznavanje i rješavanje vanjskih i unutarnjih smetnji omogućava vam da održite visoku razinu produktivnosti i kvalitete rada, čak i u zahtjevnim uvjetima gradilišta.

S pritiskom prema naprijed

Iako stres zbog rokova može biti zastrašujući, ključno je nastaviti napredovati koliko god je to moguće. Angažirajte se maksimalno kako biste što bliže pristupili vašem cilju. Iskoristite sve raspoložive strategije za upravljanje stresom, emocijama i vremenom koje imate na raspolaganju, prilagođene specifičnim izazovima gradilišta. Ne odustajte kada se suočite s prvom preprekom ili smetalom. Potražite podršku među svojim kolegama i voditeljima gradilišta te osigurajte da vaša dobrobit ostane prioritet. Iskoristite sve resurse na raspolaganju kako biste povećali svoje šanse za uspjeh na gradilištu. Kada uložite maksimalni trud, na kraju ćete biti zadovoljni znajući da ste dali sve od sebe, bez obzira na ishod.

Ovo je proširena i osvježena verzija članka izvorno objavljenog na baustela.hr

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.