Kraj anonimnosti na platformama za ocjenjivanje poslodavaca?

Ramiro Ramiro
Mlada uredska radnica ispunjava upitnik na računalu

Nedavna odluka Višeg regionalnog suda u Hamburgu prisiljava platformu za ocjenjivanje poslodavaca kununu da objavi prava imena ocjenjivača u slučaju spora s poslodavcima.

Unatrag 15 godina su se razvile platforme za ocjenjivanje poslodavaca od kojih su najpoznatije Glassdoor u engleskom ili Kununu u njemačkom govornom području. I do sada smo svi mislili da se njima osigurava transparentnost na tržištu rada, a ocjene su služile kao putokaz koji poslodavac je vrijedan za razmišljanje o promjeni posla. Većina svih tražitelja posla ondje traži informacije o svom potencijalno novom poslodavcu, a kako je  stranica dobro posjećena gotovo niti jedan poslodavac ne može izbjeći ocjenjivanje na takvoj platformi.

No, kao i kod bilo kojih ocjena ovakav vid ocjenjivanja može se i zloupotrijebiti od strane konkurenata ili iz nekih drugih razloga. Vrijedi i obrnuto, neki su poslodavci lažirali dobre ocjene za rad u njihovom okruženju!

Znači li odluka i potpuno ukidanje anonimnosti Kununu recenzija?

To nije nužno tako. Istina je da Viši regionalni sud u Hamburgu sada otvara mogućnost ukidanja anonimnosti ocjenjivaču. No, to se odnosi samo na slučajeve u kojima poslodavci opravdano sumnjaju u istinitost navoda na ovim platformama.

Uz to, operateri portala za recenzije zakonski su obvezni osigurati anonimnost svojih korisnika. Njemački savezni sud također je u nekoliko navrata jasno dao do znanja da su anonimne recenzije zakonski dopuštene.

U ovakvoj situaciji će pomoći iskrene recenzije te točne činjenične tvrdnje. Čak i kad bi anonimnost recenzija bila u budućnosti ukinuta istiniti sadržaj bi i dalje ostao online. Možda je odluka suda zapravo uvođenje ravnoteže koja pomaže vjerodostojnosti platformi, poslodavcima i tražiteljima posla jer će smanjiti utjecaj lažnih informacija.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.